Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
FDSG.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
20.12.2018
Размер:
972.29 Кб
Скачать

Розрахункові завдання

Завдання 1. Підприємство передбачає через три місяці здійснити платежі в розмірі 10 тис. дол. США і хоче зафіксувати мінімальний курс обміну долара. Підприємство придбало опціон на купівлю доларів США за нижченаведеними параметрами:

Таблиця 10.1.

Сума опціону

10 тис. $ США

Термін

3 місяці (з 01.02 по 01.05)

Курс опціону

3,5 грн./дол.

Ціна опціону

0,06 грн./дол.

Стиль

європейський

Визначити вартість опціону для підприємства.

Які будуть дії підприємства, якщо на момент виконання опціону курс долара США становив:

а) 3,2 грн./дол.; б) 4,2 грн./дол.

Зробити висновки.

Як називається подібна операція в страхуванні?

Завдання 2. Підприємство відкриває депозит терміном на 6 місяців у сумі 300 тис. дол. США при ставці 12 % річних.

Визначити вартість депозиту через 6 місяців.

Перерахувати суму депозиту на момент його відкриття в ЄВРО по курсу 0,821 Євро./дол. і визначити вартість депозиту при ставці 15 % річних.

Зробити висновки.

10.3. Питання для самопідготовки і самоконтролю

  1. Які фінансові інструменти використовує суб’єкт господарювання при здійсненні валютно-кредитних операцій?

  2. Дайте характеристику банківських видів короткострокового фінансування при здійсненні ЗЕД.

  3. Які існують види небанківського короткострокового фінансування при здійсненні ЗЕД?

  4. У чому полягає необхідність використання посередників при ЗЕД?

  5. Назвіть основні види посередництва при ЗЕД.

  6. Які існують методи регулювання валютно-курсового ризику?

  7. У чому полягає стратегія управління валютно-економічним ризиком?

10.4. Тематика індивідуальних завдань (рефератів) за темою

(5 балів)

10.5. Термінологічний словник

Зовнішньоекономічна діяльність – діяльність господарюючих суб’єктів України та іноземних суб’єктів господарської діяльності, побудована на взаємовідносинах між ними, що має місце як на території України, так і за її межами.

Валюта звітності — грошова одиниця України.

Валютний курс — установлений Національним банком України курс грошової одиниці України до грошової одиниці іншої країни.

Операції «спот» - поточна валютна операція, коли угода укладається за поточним курсом на день підписання угоди, а обмін валют здійснюється на другий робочий день, не враховуючи дня підписання угоди. Різниця в часі є загальноприйнятою в міжнародній практиці та обумовлена необхідністю завершення документального оформлення угоди.

Форвардні операції – вид строкових валютних угод, за яких під час укладання угоди фіксуються сума, валютний курс і стандартний термін поставки валюти за контрактом купівлі-продажу, але до настання обумовленого терміну платежі не здійснюються.

Форфейтинг – це спосіб фінансування (кредитування) зовнішньоекономічних операцій, який полягає в купівлі в експортера експортних вимог форфейтером (комерційним банком чи спеціалізованою компанією) з виключенням права регресу (зворотної вимоги).

Вантажна митна декларація – заява, що містить відомості про товари та інші предмети і транспортні засоби та мету їх переміщення через митний кордон України або про зміну митного режиму щодо цих товарів, а також інформацію, необхідну для здійснення митного контролю, митного оформлення, митної статистики, нарахування митних платежів.

Єдиний митний тариф України – систематизований звід ставок мита, яким обкладаються товари та інші предмети, що ввозяться на митну територію України, вивозяться за межі цієї території або переміщуються транзитом. Ставки Єдиного митного тарифу єдині для всіх суб’єктів зовнішньоекономічної діяльності незалежно від форм власності, організації господарської діяльності і територіального розташування, за винятком випадків, передбачених законами України та її міжнародними договорами.

Митне регулювання – це регулювання питань, пов’язаних з установленням мита і митних зборів, процедурами митного контролю зовнішньоекономічної діяльності та організацією діяльності органів митного контролю України.

Платіжні ризики – це основна група ризиків при здійсненні зовнішньоекономічних операцій. До неї належать численні ризики, пов’язані з виникненням безнадійної чи простроченої дебіторської заборгованості як в експортера, так й імпортера, з чого випливає ризик сплати пені за порушення строків розрахунків в іноземній валюті.

Література: 1, 2, 9, 11, 14, 17, 24, 27.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]