Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпори економ праці.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
19.12.2018
Размер:
3.77 Mб
Скачать

19. Опишіть населення як суб’єкт економічних та суспільних явищ і процесів та джерело трудових ресурсів

Населення— це сукупність людей, що проживають на визначеній території (в країні, області, місті, районі, селі тощо). Вироблення державної демографічної політики з метою впливу на процеси відтворення населення та забезпечення його зайнятості потребує вивчення трудових ресурсів.

Трудові ресурси — це форма вираження людських ресурсів, що являють собою один із видів ресурсів економіки поряд з матеріальними. Особливість людських ресурсів полягає втому, що вони одночасно є і ресурсами для розвитку економіки, і людьми, споживачами матеріальних благ і послуг. Проте залежно від соціальних, психологічних якостей людей, статі, віку, освіти, здоров’я, сімейного стану їхні матеріальні і моральні потреби неоднакові.

Поняття «трудові ресурси» є ринковою категорією, має широку інформативність і дає змогу використовувати його як ефективний інструмент державного регулювання ринку праці.

Трудові ресурси — це частина працездатного населення, яка володіє фізичними й розумовими здібностями і знаннями, необхідними для здійснення корисної діяльності.

Вихідною базою для визначення кількісних характеристик трудових ресурсів слугує чисельність населення.

Підходи до класифікації населення в економіці праці Міжнародною організацією праці рекомендована система класифікації, відповідно до якої населення віком від 15 до 70 років поділяється на економічно активне і економічно неактивне.

Економічно активне населення, або робоча сила, відповідно до методики МОП,— це населення обох статей віком від 15 до 70 років включно, яке протягом певного періоду забезпечує пропозицію своєї робочої сили на ринку праці. Кількісно економічно активне населення складається з чисельності зайнятих економічною діяльністю і чисельності безробітних, до яких за цією методикою належать чітко визначені групи людей.

Економічно неактивне населення за методикою МОП— це особи у віці 15—70 років, які не можуть бути класифіковані як зайняті або безробітні. До цієї категорії належать:

• учні, студенти, слухачі, курсанти денної форми навчання;

• особи, що одержують пенсії за віком або на пільгових умовах;

• особи, що одержують пенсії за інвалідністю;

• особи, які зайняті в домашньому господарстві, вихованням дітей та доглядом за хворими;

• особи, які зневірилися знайти роботу, тобто готові приступи ти до роботи, але припинили її пошуки, оскільки вичерпали всі можливості для її одержання;

• інші особи, які не мають необхідності або бажання працювати, та ті, що шукають роботу, але не готові приступити до неї найближчим часом.

Взагалі, економічна активність — це прагнення працездатної людини застосувати на практиці наявні у неї здібності до праці, знання та досвід за винагороду в грошовій або іншій формі. Реалізація цього прагнення виявляється у зайнятості людини економічною діяльністю, не реалізація — у безробітті.

20. Охарактеризуйте процеси відтворення населення, та наведіть їх показники.

Відтворення населення – це історично, соціальний економічнозумовлений процес постійного і безперервного поновлення людськихпоколінь.

Основними характеристиками відтворення населення є види рухунаселення, типи і режими відтворення.Види руху населення (природний, міграційний, соціальний,економічний) визначаються особливостями зміни чисельності та складунаселення в країні в цілому і в окремих регіонах.

Природний рух населення – це результат процесів народження ісмерті людей. Залежно від того, які процеси переважають, відбуваєтьсяприродний приріст або природне зменшення населення.Міграційний рух – це зміна чисельності та складу населення врезультаті процесів механічного просторового переміщення людей,викликаних політичними, соціально-економічними, релігійними та іншими

причинами. Розрізняють міграцію зовнішню, пов’язану зі зміною країнипостійного проживання (еміграція – виїзд за межі держави, імміграція –прибуття з інших країн), та внутрішню, що відображає зміну людьми місцяпроживання у межах однієї країни. Внутрішня міграція, як правило,зумовлена особистими та економічними причинами, наприклад, пошукроботи, більш високих заробітків тощо.

Соціальний рух населення виявляється у зміні освітньої, професійної,національної та інших структур населення. Кожне нове покоління людейвідрізняється від попереднього статево-віковим складом, рівнем освіти такультури, професійно-кваліфікаційною структурою, структурою зайнятостіта іншими характеристиками.

Економічний рух – населення пов’язаний зі зміною його трудовоїактивності, що призводить до відповідного збільшення або зменшенняресурсів для праці.

Розглянуті види руху населення взаємозалежні та взаємопов’язані,визначають його чисельність та якісні характеристики, необхідні для аналізута оцінки демографічних процесів, вироблення стратегії у галузі управліннятрудовими ресурсами.У природному русі населення розрізняють типи його відтворення:традиційний (екстенсивний) та сучасний (інтенсивний).Традиційний тип відтворення характеризується високоюнерегульованою народжуваністю і високою смертністю, що пов’язано знерозвиненістю медицини, низьким рівнем життя, війнами, епідеміями.

Сучасний тип відтворення обумовлений соціально-економічним розвитком,зростанням рівня життя, емансипацією та залученням в економічнудіяльність жінок, збільшенням середньої тривалості життя та іншимипричинами.

Основним джерелом поповнення ресурсів для праці є молодь, якавступає в працездатний вік. Чисельність цієї категорії залежить від режимувідтворення (розширене перевищення кількості народжень над числомсмертей на 1000 осіб населення; просте відтворення відсутність приростучисельності населення, тобто кількість народжених дорівнює числу смертейна 1000 осіб населення; звужене відтворення не тільки відсутнійприродний приріст, а й відбувається його абсолютне зменшення —депопуляція), що пов'язано зі зниженням рівня шлюбності і народжуваності вкраїні, а також із зростанням дитячої смертності.