Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпори економ праці.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
19.12.2018
Размер:
3.77 Mб
Скачать

75. Умови працi та фактори iх формування

Умови працi — це сукупнiсть взаeмозв'язаних виробничих, санiтарно-гiгieнiчних, психофiзiологiчних, естетичних i соцiальних факторiв конкретноi працi, обумовлених рiвнем розвитку продуктивних сил суспiльства, якi визначають стан виробничого середовища та впливають на здоров'я i працездатнiсть людини

Вiдповiдно до рекомендацiй МОП визначають такi основнi фактори виробничого середовища, що впливають на працездатнiсть людини в процесi виробництва: фiзичне зусилля, нервове напруження, робоче положення, монотоннiсть роботи, температура, вологiсть, забруднення повiтря, виробничий шум, вiбрацiя, обертання, поштовхи, освiтленiсть у робочiй зонi.

Фактори виробничого середовища мають психологiчнi i фiзiологiчнi межi.

Психологiчна межа характеризуeться певними нормативами, перевищення яких викликаe у працюючих вiдчуття дискомфорту.

Фiзiологiчна межа характеризуeться такими нормативами, перевищення яких потребуe припинення роботи.

Кожний iз цих факторiв виробничого середовища дie вiдокремлено, i його вплив ураховуeться окремо пiд час атестацii i паспортизацii робочого мiсця.

76.Дисципліна праці є об’єктивною необхідною формою зв’язку між працівниками, що беруть участь у спільному процесі праці. ЇЇ основна вимога полягає в тому, щоб люди, які беруть участь у спільних або пов’язаних між собою процесах праці, дотримувалися певного чіткого визначеного порядку трудової поведінки.

Існують такі методи зміцнення дисципліни праці: адміністративні, правові, організаційні, економічні, матеріальні і моральні.

У широкому розумінні дисципліна праці об’єднує трудову, технологічну і виробничу дисципліни і передбачає добросовісне виконання працівниками всіх службових обов’язків.

В умовах ринкової економіки підприємство не зможе досягти успіхів у конкурентній боротьбі, якщо у трудовому колективі не пануватиме висока дисципліна праці, що ґрунтується на колективній і особистій зацікавленості працівників у високих кінцевих результатах діяльності.

77. Бригада - це організаційно-технологічне і соціально-економічне об'єднання працівників однакових або різних професій на базі відповідних виробництв;Устаткування, інструменту, оснащення, сировини і матеріалів,Для виконання виробничого завдання з випуску високоякісної продукції певної кількості з найменшими матеріальними і трудовими витратами на основі колективної матеріально заінтересованості і відповідальності. Процес формування бригад і організації праці всередині них передбачає: проведення попередніх розрахунків чисельності професійно-кваліфікаційного складу бригади; побудову графіків завантаження виконавців протягом робочого часу, встановлення бригадних норм виробітку, а також системи керівництва бригадою. Розробляють критерії оцінки праці, матеріального і морального стимулювання. Проектні розрахунки і рішення заносяться до паспорта бригади і враховуються під час атестації і раціоналізації виробництва і його технічного рівня розрізняють спеціалізовані і комплексні бригади.

Спеціалізовані бригади формуються із робітників однієї професії однакової або різної кваліфікації, зайнятих в однорідних технологічних процесах (механічне оброблення деталей, обслуговування потужного агрегату, конвеєрної і потокової лінії тощо).

Комплексні бригади формуються з робітників різних професій (як основних так і допоміжних), які виконують технологічно різнорідні проте взаємопов'язані роботи, що охоплюють повний цикл виготовлення деталей, вузлів, тощо. Створення таких бригад ефективніше на дільницях зі складним технологічним устаткуванням, а також в умовах поточно-конвеєрних, предметно (подетально) спеціалізованих виробництв із замкненим технологічним циклом.Комплексні бригади можуть бути з повним поділом праці, частковим і без поділу праці.

78.Працездатність визначається здатністю людини виконувати певну роботу протягом заданого часу і залежить від чинників як суб'єктивного, так і об'єктивного характеру (статі, віку, стану здоров'я, рівня кваліфікації, умов, за яких відбувається праця тощо).

Відповідно до рекомендації МОП визначають такі основні фактори виробничого середовища, що впливають на працездатність людини в процесі виробництва:

  • фізичне зусилля .Розрізняють такі види фізичного зусилля: незначне, середнє, сильне і дуже сильно;

  • нервово напружене ..Є такі види напруження: незначне, середнє, підвищене;

  • робоче положення. Розрізняють робоче положення обмежене, незручне, незручне-стиснене і дуже незручне;

  • монотонність роботи. Монотонність може бути незначна, середня, підвищена;

  • температура, вологість, теплове випромінювання в робочій зоні Стадії впливу зазначених факторів поділяють на: незначні, підвищенні або зниженні, середні, високі, дуже високі;

  • забруднення повітря. Ступінь забруднення повітря може бути незначний, середній, підвищений, сильний, дуже сильний;

  • виробничий шум. Розрізняють помірний, підвищений і сильний шум;

  • вібрація, обертання, поштовхи. Є такі рівні значень указаних факторів: підвищенні, сильні, дуже сильні;

  • освітленість у робочій зоні (в люксах). Освітленість може бути нормальна, недостатня або засліплюючи

На працездатність людини також впливають особистісні фактори, її настрій, ставлення до праці, стан здоров'я та ін.

79.Вивчення умов праці на конкретному підприємстві проводиться для того, щоб, по-перше, виявити напрямки і шляхи їх покращення, і по-друге, компенсувати працівникам шкідливий вплив умов праці на їхнє здоров’я у грошовій або іншій формі. Основним завданням вивчення умов праці залишається пошук можливостей створення на робочих місцях нормальних умов для роботи за такими напрямками:*технічний(створення нової техніки, що забезпечує збереження здоров’я і мінімізацію витрат праці);

*технічний(впровадження нових технологічних режимів, що дозволяють виводити людей із безпосередньо робочих зон);

*організаційний, психофізіологічний і соціальний напрямки полягають в оздоровленні виробничого середовища у підвищенні інтересу до роботи та її результатів;*естетичний(зміна кольорів, звуків,світла, форм,які застосовуються у виробництві, і впровадження у них художніх елементів)

Ефективність будь-якого трудового процесу, більша або менша економія матеріальних і трудових витрат, значною мірою якість продукції і послуг залежить від прийомів і методів праці, що застосовуються на підприємстві. Тому для підтримання організацій праці на належному рівні велике значення має виявлення і використання раціональних прийомів та метолів праці, вивчення передового досвіду, його науковий аналіз і узагальнення, розробка і проектування оптимальних способів виконання виробничих завдань.

Прийоми і методи праці слід вважати раціональними, якщо їх застосування дає ефективні результати праці(її високу продуктивність) при забезпеченні високої якості продукції, дотримання вимог щодо правил використання обладнання, норм витрат матеріалів та енергії, інтенсивності праці виконавців