Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпоры КСВБ.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
19.12.2018
Размер:
164.35 Кб
Скачать
  1. Сутність єкр

Єдиний казначейський рахунок (ЄКР) – рахунок, відкритий Державному казначейству України в НБУ для обліку коштів та здійснення розрахунків у системі електронних платежів Національного банку України. Об’єднує кошти субрахунків, відкриті в ДКУ, управлінням ДК в АРК, областях, містах Києві та Севастополі. ЕКР представляє собою систему бюджетних рахунків органів ДКУ тобто і є основним рахунком держави для проведення фінансових операцій та ефективного управління коштами державного та місцевих бюджетів.

Запровадження ЄКР забезпечує:

  • можливість зосереджувати державні кошти в руках однієї юридичної особи

  • досконалу базу даних за бюджетними показниками

  • щоденне перерахування за призначеннями коштів

  • розподіл загальнодержавних податків

  • перерахування місцевим бюджетам належних їм коштів

  • дотримання принципу цільового спрямування бюджетних коштів

  • надання державним органам влади інформації про здійснені на ЄКР операції

  • можливість прийняття оперативних рішень щодо застосування залишків на рахунку

  • повну незалежність держави від банківської системи у справах контролю та обліку доходів та платежів.

  1. Рахунки, що відправляються в органи казначейства

Рахунки що відкриваються в органах ДКУ відповідно до порядку їх функціонального призначення поділяються на бюджетні і не бюджетні.

Бюджетні рахунки – рахунки що відкриваються в органах ДКУ для зарахування надходжень, здійснення операцій клієнтів з бюджетними коштами та здійснення операцій пов’язаних з обслуговуванням зовнішніх та внутрішніх боргових зобов’язань загальнодержавних видатків а також рахунки для обліку операцій з фінансування бюджетів.

Небюджетні рахунки – рахунки, які відкриваються органами Державного казначейства України у випадках, передбачених законодавчими та іншими нормативно-правовими актами, підприєм­ствам, установам, організаціям за операціями, що не належать до операцій із виконання бюджетів.:

  1. Зведені особові рахунки – рахунки, які відкриваються в органах Державного казначейства головним розпорядникам бюджет­них коштів для зарахування виділених асигнувань державного бюджету без зазначення кодів бюджетної класифікації видатків і подальшого їх зарахування на особові та реєстраційні рахунки.

  2. Особові рахунки – рахунки, які відкриваються в органах Державного казначейства розпорядникам бюджетних коштів (крім розпорядників ІІІ ступеня) для зарахування коштів, що підлягають подальшому розподілу та перерахуванню конкретному розпоряднику (одержувачу) коштів бюджету.

  3. Реєстраційні рахунки – рахунки, які відкриваються в органах Державного казначейства розпорядникам і одержувачам коштів державного та місцевих бюджетів для обліку операцій за коштами загального фонду відповідного бюджету.

  4. Спеціальні реєстраційні рахунки – рахунки, які відкриваються в органах Державного казначейства України розпорядникам коштів державного бюджету усіх ступенів та одержувачам коштів для обліку доходів і видатків, передбачених їхніми кошторисами у частині спе­ціального фонду.