Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпоры КСВБ.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
19.12.2018
Размер:
164.35 Кб
Скачать
  1. Порядок відправлення бюджетних рахунків

Бюджетні рахунки відкриваються щорічно на початок нового бюджетного періоду відповідно до закону про Державний бюджет України на відповідний рік та Бюджетного кодексу України.

У разі неухвалення закону про Державний бюджет України на відповідний рік відкриваються рахунки попереднього бюджетного періоду.

Днем відкриття бюджетних рахунків вважається дата, за­значена в заяві про відкриття рахунків у розділі «Відмітки органу Державного казначейства».

Відкриття бюджетних рахунків для зарахування надходжень

Відділення Державного казначейства на підставі даних, отри­маних від органів державної податкової служби, подають управлін­ням Державного казначейства в Автономній Республіці Крим, областях, містах Києві та Севастополі (надалі - управління Дер­жавного казначейства) заяви про відкриття рахунків з переліком видів надходжень державного та місцевих бюджетів, які мобілізуються на відповідній територій управління Державного каз­начейства проводить блокування рахунків^а тими видами над­ходжень» що не мобілізуються на відповідній території. У разі ви­никнення змін у складі видів надходжень протягом року, пов'яза­них іі змінами п чинному законодавстві, також подаються заяви про відкриття рахунків.

В управліннях Державного казначейства мають бути сформовані особові справи на відділення Державного казначейства, які містять заяву про відкриття рахунків і картку з відбитком печат­ки та зразками підписів осіб, яким згідно з розпорядчими докумен­тами органів Державного казначейства надано право розпоря­джання рахунками і підписання платіжних та інших розрахункових документів. Така картка має бути засвідчена підписом керівника чи заступника керівника органу Державного казначейства вищого рівня та печаткою. У разі зміни чи доповнення хоча б одного з підписів оформляється нова картка зі зразками підписів на всіх осіб, які мають право першого та другого підписів. У разі тимчасового надан­ня особі права першого чи другого підпису подаються тимчасова картка зі зразками підписів тимчасово вповноважених осіб і копія відповідного документа, що підтверджує ці повноваження (наказ, протокол тощо)

Якщо управління (відділи) Державного казначейства України чи обласних управлінь ДКУ, в межах правового регулювання, є ініціаторами відкриття бюджетних рахунків для зарахування над­ходжень, вони мають подати управлінню платіжних систем і розра­хунків чи розрахунковій палаті службову записку про відкриття ра­хунку за підписом керівника структурного підрозділу, який ініціює відкриття цього рахунку, з візою голови Державного казначейства (його заступника) чи начальника відповідного управління Держказначейства. У цьому випадку формуються особові справи на відповідні структурні підрозділи, які містять зазначені службові записки та зразки підписів керівника структурного підрозділу та/або його заступника, яким відповідно до розпорядчих документів надано право розпо­ряджання рахунками і підписання платіжних, Р«Р^Н^ ™ "^х розпорядчих документів, засвідчені головою Державного казначейства (його заступником) чи начальником відповідного управління Держказначейства.

Державне казначейство України та управління Державного казначейства в обов'язковому порядку інформують заявників, орга­ни державної податкової служби про відкриті рахунки. Іншим орга­нам інформація про відкриті рахунки надається на їхню вимогу.

Відкриття бюджетних рахунків для операцій клієнтів з бюджетними коштами

Розпорядники коштів для відкриття бюджетних рахунків пода­ють до органу Державного казначейства України такі документи:

1) Заяву про відкриття рахунків встановленого зразка за підписом керівника та головного бухгалтера або іншої посадової особи, на яку покладено функцію ведення бухгалтерського обліку та складання звітності.

2) Копію довідки про включення до Єдиного державного реєстру підприємств та організацій України, засвідчену нотаріально або органом, що видав довідку.

3) Копію належним чином зареєстрованого статуту (поло­ження), засвідчену нотаріально чи органом, який реєструє. Поло­ження, які затверджуються постановами Кабінету Міністрів України чи указами Президента України, нотаріального засвідчення не по­требують (установи та організації, які діють на підстав, законів, статути (положення) не подають).

4) Копію документа, що підтверджує взяття клієнта на по­датковий облік, засвідчену податковим органом, у випадках пе­редбачених чинним законодавством.

5) Картку зі зразками підписів осіб у двох примірниках, яким відповідно до чинного законодавства чи установчих документів клієнта надано право розпоряджання рахунком і підписання роз­рахункових документів, засвідчену нотаріально або установою вищого рівня в установленому порядку. У картку включається також зразок відбитка печатки. Зазначена картка оформляється відповідно до вимог розділу 7 Інструкції про порядок відкриття та використання рахунків у національній та іноземній валюті, затвер­дженої постановою правління Національного банку України від 18 грудня 1998 р. № 527 і зареєстрованої в Міністерстві юстиції» України 24 грудня 1998 р. за № 819/3259. У разі тимчасового надання особі права першого чи другого підпису подаються часова картка зі зразками підписів тимчасово вповноважених п к і копія відповідного документа (наказ, протокол тощо), що підтверджує ці повноваження.

6) Довідку про реєстрацію в органах Пенсійного фонду. У зазначеній довідці в обов'язковому порядку має бути вказаний орган Державного казначейства, в якому відкривається рахунок (уповноважений працівник органу Держказначейства, який при­ймає документи на відкриття рахунку, зобов'язаний відповідним чином оформити відривну частину довідки та повернути її клієнту для подання до органу Пенсійного фонду).

7) Документ, що підтверджує реєстрацію клієнта як платника соціальних страхових внесків, або його копію, засвідчену нотарі­ально чи органом, що його видав.

8) Затверджений кошторис розпорядників бюджетних коштів. У період до затвердження кошторисів (не більше ЗО календарних днів з дня затвердження річного розпису призначень і помісячного розпису асигнувань загального фонду бюджету) надається тимча­совий кошторис, затверджений керівником установи

Існують деякі особливості відкриття рахунків для військових частин, установ, підприємств і організацій Збройних сил України, Служби безпеки України, Державного комітету у справах охорони державного кордону України, Міністерства внутрішніх справ України, Управління державної охорони України та інших органів виконавчої влади, які мають у своєму підпорядкуванні військові формування. Відкриття цих рахунків відбувається на підставі дозволів, виготов­лених відповідним чином із захисною сіткою і централізованою нуме­рацією, які видаються фінансовими органами розпорядників бю­джетних коштів вищого рівня. Крім того, картка зі зразками підписів має містити зразок відбитка гербової печатки військової частини, установи, підприємства чи організації, яким відкривається рахунок. Зразок відбитка гербової печатки є одночасно підтвердженням підписів посадових осіб власника рахунку.

Одержувачі коштів для відкриття рахунків подають до органу Державного казначейства України документи за пере­ліком, передбаченим для розпорядників коштів. Тільки замість затвердженого кошторису подають план використання бюджет них коштів.

Відкриття інших бюджетних рахунків і рахунків для обліку

операцій з фінансування бюджетів

Структурні підрозділи органів Державного казначейства (управління та/або відділення) для відкриття інших бюджетних рахун­ків подають такі документи:

1) Службову записку про відкриття рахунків за підписом керівника структурного підрозділу, який розпоряджається цим рахунком, із візою голови Державного казначейства (його заступ­ника) чи начальника управління Держказначейства.

2) Зразки підписів керівника структурного підрозділу та/або його заступника, яким відповідно до чинного законодавства та уста­новчих документів надано право підпису розпорядчих документів, засвідчені головою Державного казначейства України чи началь­ником управління ДКУ.