Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпоры КСВБ.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
19.12.2018
Размер:
164.35 Кб
Скачать

4. Основні етапи створення і функціонування дку

Етапи створення системи Державного казначейства:

Квітень 1995 р. – Указ Президента України від 27 квітня 1995 р. «Про ДКУ», Постанова КМУ від 31 липня 1995 р. «Положення про ДКУ»

1996р. – створення трирівневої структури органів ДКУ. Розпочато передачу функцій функціонування видатків Державного бюджету від галузевих управлінь Міністерства фінансів Головному управлінню ДКУ.

1997р. – Кабінетом міністрів було прийнято Постанову «Про впровадження казначейської системи виконання державного бюджету» та Постанову «Про казначейське виконання кошторисів видатків»

1998р. – завершено переведення всіх бюджетних установ на казначейське обслуговування. У цьому році було також запроваджено нову бюджетну класифікацію та План рахунків бухгалтерського обліку виконання державного та місцевих бюджетів.

1999р. – переведення на казначейське обслуговування позабюджетних рахунків бюджетних установ і організацій.

2000р. – прийняття рішення про консолідацію бюджетних коштів в установах НБУ. Консолідація у 2000 році всіх коштів державного бюджету на рахунках Казначейства у Національному банку України дозволила також більш ефективно здійснювати управління загальним залишком грошових ресурсів і створила передумови для розміщення тимчасово вільних коштів на фінансовому ринку. При цьому органи Держказначейства залишалися клієнтами Національного банку.

2001р. – ДКУ із статусу клієнта стало учасником системи електронних платежів НБУ. В порядку експерименту у Дніпропетровській та Черкаській області запроваджено касове виконання місцевих бюджетів.

2002-2003рр. – перевод на казначейське обслуговування місцевих бюджетів за доходами та перерахування міжбюджетних трансфертів. Завершення переходу СЕП НБУ за видатками.

2004-2005рр. – впровадження нових інформаційних програм та удосконалення казначейського обслуговування місцевих бюджетів за доходами та видатками.

2006р. – удосконалення плану рахунків щодо касового виконання державного та місцевих бюджетів за доходами та видатками.

5. Функції ДКУ

- Здійснює розрахунково-касове обслуговування розпорядників, одержувачів бюджетних коштів та інших клієнтів, операцій з коштами бюджетів, спільних з міжнародними фінансовими організаціями проектів через систему електронних платежів НЮУ

- Здійснює облік доходів та видатків Державного та місцевих бюджетів

- Здійснює контроль за цільовим направленням бюджетних коштів на стадії проведення платежу

- Здійснює управління державним боргом

- Здійснює розмежування загальнодержавних податків, зборів інших обов’язкових платежів між державними та місцевими бюджетами

- Розробляє та затверджує нормативно-правові акти і єдині правила роботи, питань казначейського виконання бюджетів усіх рівнів

- Управляє поточними залишками казначейських рахунків з метою отримання їх до загального та спеціального фондів державного бюджету

- Відкриває та обслуговує рахунки розпорядників бюджетних коштів

- Здійснює оплату рахунків бюджетних коштів в органах ДКУ

6. Організаційна структура ДКУ

Організаційна структура Державного казначейства України (ДКУ) відтворює структуру адміністративно-територіального устрою України (рис.2.1.). Відповідно до цього казначейська система України має трирівневу структуру і складається з Державного казначейства України, яке знаходиться у столиці держави і представляє його центральний рівень; Управління Державного казначейства обласного значення (ОУДК) розміщені таким чином: 1 адміністративне управління - в Автономній Республіці Крим; 2 адміністративні управління - у містах Києві та Севастополі; 24 адміністративні управління функціонують в областях. Районні (міські, районні у містах) відділення Державного казначейства (РВДК) зосереджені у найважливіших місцевих адміністративних центрах.

Державне казначейство України та його територіальні органи є юридичними особами, мають самостійні баланси, рахунки в установах банків, печатку із зображенням Державного герба України і своїм найменуванням. Державне казначейство України очолює Голова, який має заступників. На цю посаду їх призначає та звільняє Президент України за поданням Прем'єр-міністра. Голова Державного казначейства здійснює загальне його керівництво, несе персональну відповідальність за стан справ у сфері діяльності Держказначейства, визначає повноваження та розподіляє обов'язки між своїми заступниками. Він також затверджує структуру Державного казначейства та управлінь Державного казначейства в Автономній Республіці Крим, областях, містах Києві та Севастополі, призначає на посади та звільняє з посад керівників територіальних органів Держказначейства. Для погодженого вирішення завдань, що належать до компетенції Держказначейства, обговорення найважливіших питань його діяльності утворюється колегія в кількості 11 чоловік у складі Голови Держказначейства (голова колегії), його заступників за посадою та інших керівних працівників Держказначейства. Склад колегії затверджується Головою Державного казначейства. Рішення колегії втілюється у життя через постанови.