Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпоры КСВБ.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
19.12.2018
Размер:
164.35 Кб
Скачать
  1. Характеристика доходів бюджету

Доходи бюджету – відповідно до положень бюджетного кодексу всі податкові, неподаткові надходження та інші надходження на безповоротній основі, справляння яких передбачено законодавством України. Відповідно до поділу бюджету на загальний та спеціальний фонд, доходи також поділяють на:

- доходи загального фонду – усі податки збори та інші надходження відповідно до чинного законодавство з оподаткування, крім тих надходжень що передбачені до зарахування у спеціальний фонд.

- доходи спеціального фонду – формуються із мобілізаційних джерел передбачених виключно законами України і мають спеціальне призначення, і використовуються тільки за призначеннями визначеними законодавством.

Доходи бюджету можна поділити:

  • податкові

  • неподаткові

  • доходи від операцій з капіталом

  • трансферти

В залежності від суб’єктів платників податків доходи поділяються на:

  • надходження від юр осіб

  • надходження від фізичних осіб

  • від нерезидентів

  • від осіб без громадянства які проживають на території України.

Залежно від об’єкта нарахування податків зборів та обов’язкових платежів що формують доходи бюджету поділяють:

  • за рахунок прибутку підприємств і доходів громадян

  • за рахунок майна наявного у власності

  • за рахунок спеціального використання природних ресурсів

  • за рахунок включення вартості

  • за рахунок надання державних послуг

  • за рахунок оформлення державних дозволів на право ведення професійної та підприємницької діяльності.

За порядком та умовами зарахування до бюджету поділяються на закріплені та регульовані.

Закріплені – ті надходження які відповідно до чинного законодавства зараховуються до бюджету конкретного рівня на невизначений у часі термін повністю або у твердо фіксованому розмірі.

27. Порядок зарахування платежів до дбу

Платники податків сплачують платежі до бюджету через установи банків, у яких вони обслуговуються. Банк платника перераховує грошові кошти через СЕП НБУ на рахунки, відкриті в обласному управлінні Державного казначейства України в розрізі районів (міст обласного значення) та кодів бюджетної класифікації доходів. Операції з обробки платежів повинні здійснюватись у наступній послідовності: - повернення надмірно, або помилково зарахованих коштів; - відшкодування платникам податку на додану вартість; - розподіл платежів до бюджету за нормативами, установленими законодавчими актами; - відрахування дотацій місцевим бюджетам. Платники податків (юридичні та фізичні особи) сплачують податки і збори (обов'язкові платежі) у безготівковій або готівковій формах. Платежі здійснюються платниками через установи банків, у яких вони обслуговуються, через установи Державного комітету зв'язку та інформації України, установи Ощадного банку за місцезнаходженням платника. Платежі до бюджету зараховуються на рахунки, відкриті в органах Державного казначейства. При безготівковій формі оплати розрахункові документи, які подаються в установу банку, мають бути оформлені відповідно до вимог Інструкції про безготівкові розрахунки в Україні в національній валюті. Підставою для зарахування платежів до бюджету, сплачених готівкою, є такі документи: - копії платіжних доручень відділень Ощадбанку та корінці прибуткових документів ("повідомлення") про приймання установою банку платежів до державного та місцевих бюджетів готівкою; - копії квитанцій за формою 24 та формою 10, видані органами місцевого самоврядування платникам податків разом з описом до них; - платіжні доручення установ Державного комітету зв'язку та інформації України на перекази з додатком до них талонів поштових переказів (при сплаті платежів через установи зв'язку).