Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпоры КСВБ.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
19.12.2018
Размер:
164.35 Кб
Скачать
  1. Казначейські операції з касовим виконанням дб за доходами

Надходження платежів до ДБ здійснюється в такій послідовності:

Банк платника податків направляє платіжний документ про сплату податків Обласному управлінню ДК та відповідно перераховує кошти йому на рахунок. ОУДК в свою чергу здійснює перерахування доходів Голов. ДКУ, що не розподіляються на рахунку ДКУ в автоматизованому режимі, ДКУ здійснює зарахування коштів до державного бюджету згідно з розподілом та веде щоденний реєстр надходжень до бюджету у розрізі платників податків. ОУДК здійснює розщеплення податків і формування платіжних доручень які направляє до банку платника та здійснює повернення податків, відшкодування ПДВ. Банк платника направляє до ОУДК реєстр надходжень до бюджету у розрізі Районного Відділу ДК, Районної ДПА та платників податків, щоденний реєстр надходжень до бюджету у розрізі платників податків, електронний реєстр надходжень до бюджету у розрізі платників податків. РВДК в свою чергу направляє висновки про повернення податків та зміни до ОУДК. РДПА направляє до РВДК висновки про повернення податків та зміни.

Послідовність здійснення платежів:

- повернення надмірно та/або помилково зарахованих коштів;

- відшкодування платникам податку на додану вартість;

- розподіл платежів до бюджету за нормативами, установленими законодавчими актами;

- відрахування дотацій місцевим бюджетам.

Виконання державного бюджету за доходами здійснюються в такій послідовності.

ПЛАТНИКИ ПОДАТКІВ сплачують податки в установи банків за місцем обслуговування. Банки водночас перераховують їх на доходні рахунки, відкриті відповідно в управліннях Державного казначейства Автономної Республіки Крим, областей, міст Києва та Севастополя, які здійснюють: розподіл між загальним і спеціальним фондом, відраховують дотації, розмежовують платежі за нормативами. Потім Управлінням Державного казначейства здійснюють відшкодування ПДВ та повернення платежів. На даній стадії ДПА контролює адміністрування податків та правильність ведення особових рахунків платників податків. Потім Державне казначейство перераховує ці кошти до Голов. Упр-ня ДКУ, яке в свою чергу відшкодовує ПДВ та повертає надміру сплачені платежі. Вже потім робляться висновки про надмірно або помилково сплачені податки.

  1. Організація роботи з повернення платежів

Порядок повернення помилково або надміру сплачених платежів, контролюються органами державної податкової служби, затверджені наказом ДПА України та Державного казначейства України.

Повернення помилково або надміру сплачених платежів у випадках, передбачених податковими законами, здійснюється виключно на підставі заяви платника податків .

Заява подається платником податків до органів ДПС, в якому він зареєстрований. Обов’язковим реквізитом заяви є визначення платником податку напрямів зарахування коштів:

  • на поточний рахунок;

  • на погашення податкових зобов’язань;

Підстави для повернення надмірно або помилково сплачених платежів:

  1. висновки органів державної податкової служби;

  2. рішення судових органів;

  3. рішення інших органів, що здійснюють контроль за нарахуванням та сплатою платежів.

Повернення платником податку здійснюється з того бюджету до якого зараховується платіж. Органи ДПС готують висновок і термін не пізніше з-х робочих днів віддати, отримані заяви направляють для виконання відповідним органам ДК. Зазначені висновки обов’язково реєструють органи ДК в журналі обліку висновків. На підставі отриманих висновків, органи ДК готують платіжні документи на перерахування коштів на рахунок вказаний у висновку у термін не пізніше 5 робочих днів віддати отримання висновку і здійснити перерахування коштів.