Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
мои шпори.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
19.12.2018
Размер:
557.06 Кб
Скачать

52Держава,яксуб'єкт економічної системи

Держава завжди відігравало важливу роль у розвитку ринкової економіки. Навіть вільна конкуренція не могла обійтися без держави, яке бралона себе відповідальність за організацію грошового обігу, забезпеченняправової основи ринкової економіки.

Необхідність в діяльності держави викликалася потребамирозвитку самої ринкової системи, виявляються і плюси, і мінуси свогофункціонування. Ринковий механізм потребує корекції, яку здатнездійснити тільки держава через свої функції.

Сучасне ринкове господарство індустріально розвинених країн - цезмішана економіка. Для змішаної економіки характерно різноманіття формвласності. У розвинених країнах поряд з приватною власністюіснує і державна власність. Держава в сучаснійринковій економіці - це ще й підприємець, який розпоряджається своєювласністю через роздержавлення і приватизацію. Приватизаціяособливо актуальна для нашої країни.

Держава як свідомий суб'єкт має здійснювати своїфункції обережно, щоб в ринковому механізмі не було збоїв. Воно повиннопостійно контролювати результати регулювання та своєчасно прийматизаходів для погашення негативних наслідків. Отже, державнадіяльність не повинна переходити межі, що загрожують ринкового механізму.

Держава інтегруються у ринкове господарство. З'являється змішанасистема, що характеризується динамізмом ринкової економіки, її соціальноїорієнтацією, що спрямовується державою. Сучасне ринкове господарствоіндустріально розвинених країн - це змішана економіка.

53 Світове господарства та його сучасна структура

Світове́ господа́рство — глобальна система господарств держав та недержавних утворень, що пов'язані міжнародним поділом праці і взаємодіють між собою у різних формах.

Структура - внутрішня будова системи та сукупність стійких зв'язків у ній, що забезпечують її цілісність.

Кожна система має цілу множину структур. Наприклад, в географії господарст­ва розрізняють такі прості структури, як галузеву, суспільну, політичну, функціональну, територіальну тощо, а також складні структури - соціально-економічну, функціонально-господарську, територіально-господарську та інші.

З-поміж численних структур світового господарства найважливішими є соціаль­но-економічна, функціонально-господарська та територіальна.

54 Міжнародна торгівля та її економічні основи

Міжнародна торгівля — торгівля між резидентами різних держав. При міжнародній торгівлі товарами відбувається переміщення товарів через митні кордони різних держав. При міжнародній торгівлі послугами клієнти та ті хто надають послуги є резиденти різних країн. Результатом міжнародної торгівлі є виникнення світового ринку та міжнародний поділ праці.

55 Теорія порівняльних переваг д.Рікардо

Вдповідно до теорії порівняльних переваг, наявність абсолютної переваги в національному виробництві того чи іншого товару не є необхідною умовою для розвитку міжнародної торгівлі. Міжнародна торгівля вигідна для будь-якої країни і для тієї, яка ні в чому не має переваг і для тієї, яка має переваги за всіма товарами. У кожній країні (без урахування абсолютних переваг) завжди знайдеться товар, виробництво якого ефективніше (щодо співвідношення витрат), ніж виробництво решти товарів, тобто міжнародний обмін можливий та бажаний, якщо країни спеціалізуються на виробництві тих товарів, які вони можуть виготовити порівняно нижчими витратами.

Іншими словами: підставою для виникнення і розвитку міжнародної торгівлі може слугувати винятково різниця у відносних витратах виробництва цих товарів, незалежно від абсолютної величини цих витрат. Принцип порівняльних переваг є орієнтиром для спеціалізації країни: сукупний обсяг випуску буде найбільшим, коли кожний товар вироблятиме та країна, де нижчі відносні, тобто альтернативні, витрати (відносна, тобто альтернативна, ціна).

Відносні (альтернативні) витрати - це робочий час, необхідний для виробництва одиниці одного товару, виражений через робочий час, необхідний для виробництва одиниці іншого товару.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]