Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
мои шпори.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
19.12.2018
Размер:
557.06 Кб
Скачать
  1. Макроекономічні суб'єкти та їх взаємозв'язок

Сектор домашніх господарств включає всі приватні господарські осередки всередині країни, які постачають економіку ресурсами і використовують отримані за них гроші для придбання благ і задоволення власних потреб. Домашні господарства виявляють три види економічної активності: – пропонують засоби виробництва, що знаходяться в їхній приватній власності; – споживають частину одержуваного доходу, купуючи споживчі блага; – зберігають решту доходу, купуючи цінні папери і нерухомість. Підприємницький сектор являє собою сукупність усіх фірм, зареєстрованих всередині країни і створених для виробництва і реалізації благ. Економічна активність даного сектора зводиться до: – попиту на засоби виробництва; – пропозиції благ; – інвестування. Державний сектор — це всі державні інститути і заклади, що виробляють суспільні блага і надають їх споживачеві безкоштовно, тобто без безпосередньої оплати кожної споживаної одиниці блага. До числа найважливіших благ належать: безпека, досягнення фундаментальної науки, послуги державної соціальної і виробничої інфраструктур. Економічна активність виявляється в: – закупівлі благ; – стягненні податків; – пропозиції грошей. Сектор закордон складається з економічних суб'єктів, що мають постійне місцезнаходження за межами даної країни, а також іноземних державних інститутів. Вплив закордону на вітчизняну економіку здійснюється через взаємний обмін товарами, послугами, капіталом і національними валютами

  1. Макроекономічні показники

ВВП -сума кінцевих цін товарів та послуг вироблених в країнах на протязі певного періоду з використанням власних факторів виробництва.

Реальний ВВП- номінальний ВВП скоригований на індекс цін.

Те́мпи інфля́ції— середньорічне збільшення загального рівня цін в відсотках.

Рівень безробіття розраховується як відношення чисельності безробітних, які зареєстровані в державній службі зайнятості, до працездатного населення працездатного віку. Закон Оукена: Коли рівень безробіття перевищує нормальний рівень (3-4%)на 1%, спостерігається спад ВНП на 2,5%

Кінцевий продукт – сукупність товарів і послуг, що купуються для особистого споживання, а не для перепродажу або подальшої переробки

Націона́льний дохі́д — це сукупність усіх доходів в економіці домашніх господарств і підприємців незалежно від того, де вони використовують ресурси – у своїй країні чи за кордоном.

НД = ЧНД - Тn

де, ЧНД - чистий національний дохід, а Тn - непрямі податки.

  1. Внп,ввп та способи розрахунку

ВНП -сума цін товарів та послуг вироблених в країніа також за її межами з використанням факторів виробництва даної чи іншої країни.

ВВП -сума кінцевих цін товарів та послуг вироблених в країнах на протязі певного періоду з використанням власних факторів виробництва.

ВВП(вир)= (ВВ-ПС)+Tn-C

ВВП за доходами = W + Рг + і + R + Am + IT, де W – заробітна плата; Рг – прибуток; і – відсоток; R – рента; Am – амортизація; IT – непрямі чисті податки. Обчислюють як суму грошових доходів, отриманих від виробництва продукції в даному році.

ВВП за витратами = С + І + G + NE, де С – споживчі витрати; I – приватні валові інвестиції; G – державні витрати; NE – чистий експорт. Обчислюютьяк суму витрат макроекономычних субэктыв на придбання товарыв та послуг за даний рік.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]