Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
мои шпори.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
19.12.2018
Размер:
557.06 Кб
Скачать

24Сукупний попит та його структура

Сукупний попит (AD) – це реальний обсяг національного продукту, який економіка має намір закупити з метою задоволення своїх платоспроміжних потреб. У грошовій (номінальній) формі сукупний попит визначається сукупними витратами економіки на закупівлю товарів та послуг, які складаються із споживчих витрат, валових інвестицій, державних закупок і чистого експорту. Співвідношення між сукупним попитом і сукупними витратами можна виразити формулою: AD=C+Ig+G+Xn/

Сукупний попит знаходиться в оберненій залежності від ціни. У зв’язку з цим на графіку крива сукупного попиту набуває вигляду негативної похилої лінії

Структура сукупного попиту складається зі споживчих витрат населення (С )  , приватних інвестицій в державну економіку ( І ), державних закупок товарів і послуг (G ), чистого експорту ( NX ).

25Фактори, що впливають на сукупний попит

Фактори, що впливають на сукупний попит поділяються на цінові та нецінові.

До цінових факторів відносяться: Ефект процентної ставки полягає у тому, що із зростанням згального рівня цін зростає і процентна ставка, що веде до скорочення споживчих витрат та інвестицій. У свою чергу, це спричиняє зменшення сукупного попиту. Ефект багатства, або ефект матеріальних цінностей (касових залишків) проявляється у зменшенні фінансових активів домашніх господарств (банківських строкових рахунків та облігацій) при зростанні загального рівня цін. Ефект імпортних закупівель полягає у зменшенні сукупного попиту на вітчизняні товари, якщо ціни на них будуть вищі, ніж на зарубіжні.

нецінові фактори. 1)зміну в споживчих витратах: добробут населення, очікування споживача, заборгованість споживача, податки;

2)зміну в інвестиційних витратах:процентні ставки, зміна яких викликана, наприклад, змінами грошової маси в країні, а не зміною цін,очікувані прибутки від інвестицій,податки з підприємств,технологія,надлишкові потужності;

3)зміну в державних витратах;

4) зміну у витратах на чистий експорт:національний доход у закордрнних країнах,валютні курси.

Під дією нецінових факторів крива сукупного попиту AD переміщується:

-вправо вгору, коли попит зростає (AD ® AD1);

-вліво вниз, коли попит змешшується (AD ® AD2).

Вплив нецінових факторів на криву сукупного попиту AD.

26Сукупна пропозиція та її структура

Сукупна пропозиція (AS)- це обсяг товарів та послуг, який фірми готові виробляти та продавати протягом року за кожного рівня цін (за інших сталих умов).

Крива сукупної пропозиції показує обсяг реального національного виробництва за кожного можливого рівня цін.

27Фактори, що впливають на сукупну пропозицію

До цінових факторів, які впливають на сукупну пропозицію відносять:-зміна процентної ставки;

-зміна рівня цін.

нецінові фактори, -зміна цін на ресурси (наявність власних ресурсів, ціни на імпортні ресурси, співвідношення на ринку національних та імпортних ресурсів);-зміна ефективності виробництва (продуктивності праці);-зміна економічних та правових норм (податки з підприємств та субсидії, державне регулювання).

При зростанні цін на виробничі ресурси, зниженні продуктивності праці, обмеженні правовими нормами виробничої діяльності сукупна пропозиція буде зменшуватись.

Під дією нецінових факторів крива сукупної пропозиції AS переміщується:-вліво вгору, коли сукупна пропозиція скорочується в результаті зростання витрат виробництва (AS ® AS1);-вправо вниз, коли сукупна пропозиція зростає (AS ® AS2).

Графік. Вплив на сукупну пропозицію нецінових факторів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]