Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
мои шпори.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
19.12.2018
Размер:
557.06 Кб
Скачать

28Макроекономічна рівновага. Три варіанти макроекономічної рівноваги

Макроекономічна рівновага - це таке стану національної економіки, коли використання обмежених виробничих ресурсів для створення товарів і послуг та їх розподіл між різними членами суспільства збалансовані, тобто існує сукупна пропорційність між: - ресурсами та їх використанням; - факторами виробництва та результатами їх використання; - сукупним виробництвом і сукупним споживанням; - сукупною пропозицією та сукупним попитом; - матеріально-речовими та фінансовими потоками.

макроекономічне рівновага припускає стабільне використання їх інтересів у всіх сферах національної економіки.

Рівновага на ринку праці досягається тоді, коли кількість праці, що пропонується, дорівнює кількості праці, що потребується.

В неокласичній концепції рівновага на ринку праці досягається за рахунок миттєвої реакції ставки реальної заробітної плати на співвідношення попиту та пропозиції на ринку праці. Завдяки гнучкості реальної заробітної плати ринковий механізм забезпечує повну та ефективну зайнятість. Повна зайнятість в даному випадку означає, що кожний охочий продати певну кількість праці за поточного ставкою заробітної плати може здійснити своє бажання. При ставці реальної заробітної плати Wo пропозиція праці повністю відповідає попиту на нього.

Рівновага на грошовому ринку досягається тоді, коли вся створена банківською системою кількість грошей добровільно тримається «публікою» у вигляді касових залишків, тобто у формі готівки і чекових внесків. Умова рівноваги на ринку грошей при заданому рівні цін в алгебраїчному вигляді записується рівнянням: (попит на реальні касові залишки).

Рівновага на товарному ринку досягається, коли сукупний попит дорівнює сукупній пропозиції - модель "АD - AS", коли інвестиції дорівнюють заощадженням - модель "Вилучення - ін`єкції", коли сукупні витрати національної економіки дорівнюють ВВП - модель "Витрати - випуск".

Відповідно  до макроекономічної теорії рівновага на товарному ринку досягається в точці перетину сукупного попиту (AD) і сукупної пропозиції (AS), визначаючи рівноважний ВВПЕ та рівноважну ціну РЕ. Відомо, що сукупний попит обернено, а сукупна пропозиція прямо залежать від ціни.

В умовах монополізації товарного ринку виникає інша - обернена - залежність скупної пропозиції від ціни  Така ситуація є парадоксом моделі рівноваги "AD - AS".

Враховуючи необхідну умову рівноваги товарного ринку - "інвестиції = заощадженням", а також обернену залежність інвестицій від процентної ставки будується модель рівноважного ВВП - модель Хікса, або модель "IS". В моделі Хікса враховується складна система взаємозв´язків між чотирма економічними показниками: інвестиціями (I), заощадженнями (S), процентною ставкою (Ir) і валовим внутрішнім продуктом (У).

29Класична і кейнсіанська моделі макроекономічної рівноваги. Основні теоретичні положення

30Функція споживання. Гранична та середня схильність до споживання

Споживання відображає видатки домогосподарств на купівлю споживчих товарів та послуг. Воно є основним компонентом сукупних видатків в економіці. Тому важливо визначити, від чого залежить величина споживчих видатків (С).Існує багато чинників, від яких залежить величина споживання. Проте основним є післяподатковий дохід (DI). В умовах приватної економіки закритого типу, коли відсутні податки, післяподатковий дохід дорівнює ВВП, тобто DI = Y.

Функція споживання – це залежність між обсягом споживання і доходом, який використовується. Дане поняття запроваджене Кейнсом і має такий вигляд: C = a + b • (Y – T),

Грани́чна схи́льність до спожива́ння — частка видатків на споживання у будь-якій зміні використовуваного доходу; це величина яка показує на скільки одиниць збільшиться обсяг споживання при зміні використовуваного доходу на одиницю.MPS=ΔC/ΔYd.

Середня схильність до споживання– це виражена у відсотках частка доходу в особистому розпорядженні, яка витрачається на споживання.APC=C/Yd

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]