Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпори ФР. 2.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
18.12.2018
Размер:
295.94 Кб
Скачать

12. Роль інвестиційних сертифікатів і приватизаційних паперів у функціонуванні фін. Ринку

Інвестиційний сертифікат(ІС) це ЦП, який роз­міщується інцест. фондом, компанією чи компанією з управління активами пайового інцест. фонду та посвідчує право власності інвестора на частку в інцест. фонді, взаємному фонді інцест. ком­панії та пайовому інцест. фонді. Емітентом ІС виступає юрид. особа, що його розміщує: інцест. фонд, інцест. компанія або компанія з управління активами пайового інцест. фон­ду, які відносять до інститутів спільного інвестування (ICI). ICI провадить д-сть, пов'язану з об'єднанням (залучен­ням) грош. коштів інвесторів з метою отримання прибут­ку від вкладення їх у ЦП ін. емітентів, корпора­тивні права та нерухомість.

Цінні папери ІСІ акції корпоративного інцест. фонду та інвестиційні сертифікати пайового інцест. фонду. ІС можуть бути іменними чи на пред'явника і містити такі реквізити: фірмове найменування іСі, його місцезнаходження, найменування цінного папера — «ІС» і його порядковий номер, дату випуску, вид інвестиційного сертифіката, його номінальну вартість, ім'я власника, підпис посадової особи, печатку ICI.

К-сть проголошених інцест. сертифікатів пайо­вого інцест. фонду зазначається у проспекті емісії. Проспект емісії ЦП ІСІ це документ, який подається ДКЦПФР компанією з управління активами під час реєстрації емісії ІС пайового інцест. фонду або емісії акцій корпоративного інвес­т. фонду. Строк розміщення інвестиційних сертифі­катів відкритого та інтервального пайових інвестиційних фо­ндів не обмежується.

ІС можуть надавати його власни­ку право на отримання доходу у вигляді дивідендів. Дивіден­ди за ІС відкритого та інтервального пайового інцест. фондів не нараховуються і не сплачуються.

До негативних чинників спільного інвестування можна ві­днести:- недосконалість чинного законодавства щодо цінних паперів;- часті випадки некомпетентності працівників інституційних інвесторів, які займаються питаннями спільного інве­стування; - шахрайські дії керівництва інституційних інвесторів; => непрозорість ринку цінних паперів на перших стадіях розвитку; - невизначеність особливостей ведення бухгалтерського обліку, що призводить до перекручення фінансових результатів, подвійного оподаткування доходів від спільного інвестування.

Окрему групу ЦП представляють приватиза­ційні папери (ПП), які є різновидністю держ. ЦП.

У різних країнах процеси випуску й обігу ПП проходять по-різному. Так, у Росії вони випус­каються як ліквідні ЦП, а в Україні — як неліквідні.

ПП це ЦП, які пос­відчують право власника на безоплатне одержання у процесі приватизації частки майна держ. підприємств, держ. житлового фонду, земельного фонду.

Випуск ПП здійснювався НБУ, хоча органом, що приймав рішення про випуск, виступає Кабмін України. ПП підлягали використанню лише з метою обміну їх на акції або документи, що свідчать про право власності на об'єкти приватизації.

Осн. видами ПП є: - майнові сертифікати (МС); - житлові чеки(ЖЧ); - земельні бони(ЗБ).

Найбільш поширеним видом ПП став приватизаційний МС, який залу­чався до приватизації центрами сертифікатних аукціонів, до­вірчими товариствами, інцест. фондами та ін. учасниками ринку ЦП У.На початкових етапах приватизації МС існували лише у фор­мі безготівкових депозитів — рахунків у відділеннях Ощад­ного банку України. Відповідно до програм приватизації за приватизаційні МС передбачалося реалізувати бли­зько 70 % майна, що перебуває у власності держави. Близько 30 % реалізувалося з використанням компенсаційних ощадних сертифікатів. Ці сертифікати є іменними ЦП, які видавалися громадянам У., що мали рахунки в уста­новах Ощадного банку України, і призначалися для компен­сації втрат від інфляції власникам цих коштів.

У перші роки приватизації активну роль ПП на фін. ринку виконували ЖЧ— це ПП, які одержували громадяни У. і використовували для приватизації держ. житлового фонду. ЖЧ видавався на безстроковий термін, міг успадковуватися за умови виплати податку на спадщину. Спочатку приватизаційні ЖЧ існували у вигляді приватизаційних депозитних рахунків, які відкривали грома­дянам У. у відділеннях Ощадного банку, але, не отри­мавши підтримки з боку держави, ЖЧ подальшого поширення не набули і були поступово витіснені з ринку компенсаційними сертифікатами.

Найдорожчими серед ПП мали бути ЗБ, але поряд з житловими чеками ці ЦП також не «прижилися», навіть не була визначена їх номіналь­на вартість.

З ПП фін. посередникам дозволено проводити:

а) посередницьку д-сть — полягає в обміні ПП на паї та акції і здійснюється посередником від свого імені, за дорученням, за рахунок і на ім'я власника ПП лише на основі відповідної ліцензії;

б) представницьку д-сть — обмін ПП на паї та акції, що здійснюється представником від імені, за рахунок і на ім'я власника цих паперів;

в) комерційну д-сть — здійснюється інцест. компаніями і фондами через обмін власних інцест. сертифікатів на ПП громадян з метою їх акумулювання та подальшого обміну на паї, акції від власного імені, за свій рахунок і на своє ім'я.