Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпори ФР. 2.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
18.12.2018
Размер:
295.94 Кб
Скачать

18. Функції валютного ринку.

Валютний ринок насамперед забезпечує валютно-кредитне і розрахункове обслуговування експортно-імпортних операцій, а також валютні операції, пов'язані з інвестуванням капіталу за межі національної економіки.

Крім цього, валютний ринок надає можливості хеджування, тобто страхування валютних ризиків. При хеджуванні економічні агенти, бажаючи зменшити ризик, пов'язаний з коливаннями валютного курсу, які можуть мати негативний вплив на їх капітал, прагнуть позбутися від чистих зобов'язань в іноземній валюті, тобто досягти балансу між активами та пасивами в даній валюті.

Якщо, наприклад, експортер з Німеччини отримує валютну виручку в розмірі 100 тис. доларів США і хоче позбутися невизначеності в оцінці їхньої майбутньої вартості, він може негайно обміняти отримані долари на німецькі марки за поточним курсом та інвестувати їх під відсоток у Німеччині, незалежно від терміну, до якого потрібно буде дана сума.

Нарешті, валютний ринок дозволяє здійснювати валютні спекуляції, тобто грати на майбутній ціні валюти. Поведінка учасників валютного ринку, що бажають отримати максимальний виграш від валютної операції, залежить від різниці між процентними ставками на національному і зарубіжному грошовому ринку, а також від очікуваних змін валютного курсу.

Так, якщо експортер з Німеччини, який отримав валютну виручку в розмірі 100 тис. доларів США, які будуть потрібні йому через 6 місяців, не очікує ніяких змін у рівні валютного курсу, то він буде інвестувати отриману суму в американський банк, якщо ставка відсотка в США вище, ніж у Німеччині, і обміняє долари на марки через шестимісячний термін. Якщо ставка відсотка виявиться вище в Німеччині, то експортер негайно обміняє отриману суму на марки і інвестує їх в німецькі активи.

Якщо ж припустити, що рівень процентних ставок у США і Німеччині однаковий (наприклад, 4% на шестимісячний депозит), але очікується знецінення німецької марки з 1,5 марки за долар, то експортеру вигідніше покласти гроші в американський банк і обміняти їх на марки через шість місяців, що дозволить одержати йому велику суму - 166,4 тис. марок (1,6 х1, 04х100 тис.) замість 156 тис. марок (1,5 х1, 04х100 тис.) сьогодні.

Таким чином, загальне правило для спекулятивних операцій в іноземній валюті полягає в тому, що їх прибутковість залежить від того, наскільки валюта впаде в ціні понад різниці в процентних ставках по депозитах у національній та іноземній валюті. Однак спекулятивні операції будуть прибутковими лише у тому випадку, якщо учасниками ринку вірно вдасться спрогнозувати очікувані зміни валютного курсу.

19.Валютний курс і фактори впливу на нього.

Валютний курс – ціна грошової одиниці однієї країни, виражена в грошовій одиниці іншої країни, використовується при здійсненні валютних операцій для обміну валют.

Відхилення валютного курсу від вартісної основи відбувається під впливом пропозиції і попиту валют. Це співвідношення попиту і пропозиції залежить від багатьох факторів, що показують зв'язок курсу валют з економічними категоріями, такими як гроші, вартість, ціна, процент тощо.

Виділяють структурні і кон’юнктурні фактори формування валютного курсу. Структурні - це показники розвитку економіки, рівень інфляції, обсяг грошової маси, структура і стан платіжного балансу, дефіцит державного бюджету, платоспроможність країни, рівень довіри щодо національної валюти як на національному, так і на світовому ринку, обсяг запозичень як внутрішніх, так і зовнішніх тощо.

Кон’юнктурні фактори – спричинені коливанням ділової активності, політичним, військовим станом, прогнозами тощо.

Разом з кон’юнктурними чинниками на динаміку валютного курсу впливають інші чинники, такі як:

1. Зростання національного доходу – фактор, який зумовлює зростання попиту на і товари іноземного походження, одночасно імпорт може призводити до відпливу іноземної валюти.

2. Темп інфляції - співвідношення валюти за її купівельною спроможністю. Чим вищий темп інфляції в країні, тим є нижчий курс валюти, за умови, що не впливають інші чинники.

3. Стан і структура платіжного балансу - активний платіжний баланс сприяє зростанню курсу національної валюти, пасивний - призводить до зниження курсу національної валюти.

4. Різниця процентних ставок у країнах – цей фактор впливає на валютний курс за таких умов: 1) у країні зміна процентних ставок впливає на міжнародний рух капіталів за інших незмінних умов; 2) на операції валютного ринку та ринків позичкових капіталів мають вплив процентні ставки

5. Діяльність валютних ринків та спекулятивні операції валют – коли курс якої-небудь валюти починає знижуватись, то фірми та банки перед цією тенденцією починають продавати її на стійкіші валюти, а це погіршує стан валюти, яка знижується. Валютні ринки реагують на економічні та політичні зміни, на коливання співвідношення курсів.

6. Рівень використання валют на євроринку і в міжнародних розрахунках – визначення масштабів попиту і пропозиції на валюту, вплив ступеня його використання при розрахунках в міжнародних операціях; відомо, що 60-70% операцій євробанків проводяться в доларах.

7. Рівень довіри щодо валюти як на національному, так і на світовому ринках - вимірюється економічним та політичним станом в країні, а також іншими факторами що розглядалися, які мають вплив на курс валюти.

8. Вплив валютної політики – на зміну валютного курсу впливає співвідношення ринкового та державного регулювання. Валютний курс формується через попит і пропозицію і супроводжується коливаннями курсових співвідношень. Державне регулювання курсу валют орієнтується на його зростання або зменшення відповідно до завдань економічно-валютної політики.

9. Розвиток фондового ринку – залучення фондовим ринком безпосередньо іноземної валюти, залучення на валютному ринку національної валюти для того, щоб купити іноземну валюту, що змінює співвідношення попиту і пропозиції.