Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпори ФР. 2.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
18.12.2018
Размер:
295.94 Кб
Скачать

13. Держ. Цп

Держ. та муніципальні ЦП – боргові зобов’язання держави, місцевих органів влади(МОВ) у формі ЦП. Держ. ЦП вважаються такі ЦП за доп. яких держава бере в борг грош. кошти у юрид. осіб і населення на добровільних засадах та які дають право на отримання певного доходу в майбутньому.

Найб. поширеними видами держ. ЦП є: - облігації держ. позик; - казначейські зобов’язання.

Причинами випуску є : 1) фінансування поточного бюдж. дефіциту; 2) погашення раніше розміщених позик; 3) забезп. касового виконання ДБ; 4) згладжування нерівномірності надходжень податк. платежів; 4) фінансув. цільових програм, здійснюваних МОВ; 5) підтримка соц.. значимих закладів і орг-цій.

Виплата % з держ. позик залежно від виду облігацій і держ. політики звичайно відбув. 1 раз на рік.

Держ. облігації У. поділ. на: - облігації внутр. держ. позики (ОВДП); - облігації зовн. держ. позики(ОЗДП); - цільові облігації внутр. держ. позики У.

ОВДП розміщуються виключно на внут­рішньому фондовому ринку і підтверджують зобов'язання У. щодо відшкодування пред'явникам цих облігацій їх номінальної вартості з виплатою доходу відповідно до умов розміщення облігацій.

Цільові ОВДП У. облігації, емісія яких є джерелом фінансування дефіциту ДБ в обсягах, передбачених на цю мету законом про ДБ У. на відповід­ний рік, і в межах граничного розміру держ. боргу.

Кошти, залучені до ДБ У. від ро­зміщення цільових ОВДП, викор. виключно для фінансування держ. або регіон. програм і проектів на умовах їх повернення в обсягах, передбачених ЗУ про ДБ на відповідний рік.

Емісія держ. облігацій У. є частиною бюдж. процесу і не підлягає регулюванню ДКЦПФР.

ОЗДПдержавні бор­гові ЦП, що розміщуються на міжн. фондових ринках і підтверджують зобов'язання держави відшкодува­ти пред'явникам цих облігацій їх номінальну вартість з ви­платою доходу відповідно до умов випуску облігацій.

Розміщення, обслуговування та погашення ОЗДП здійснює Мінфін У., яке може залучати для цього банки, інвестиційні компанії тощо.

Державні облігації можуть бути іменними або на пред'яв­ника, розміщуватися у документарній або бездокументарній формі.

Облігації місц. позик відпов. до положення «Про порядок випуску, обігу облігацій місц. позик», вони випускаються у документарній формі, на пред’явника або бездокумент. формі з урахування укр. законодавства «Про депозитарну д-сть».

В У. емітентом облігацій внутр. місц. позик можуть бути тільки ВР АРК або міська рада, що ухвалила рішення щодо залуч. кредитів у МБ у формі випуску облігацій, випустила їх від свого імені і несе зобов’язання, які передб. умовами випуску.

Погашення цих облігацій будь-якими ЦП або їх конвертацію не допускається максим. розмір сумарної вартості випусків облігації місцевої позики не повинен перевищувати 30% дохідної частини бюджету емітента за попередній рік.

Казнач. зобов’язання (КЗ) – це держ. ЦП, який розміщується виключно на добровільних засадах серед фіз.. осіб, посвідчує факт заборгованості ДБУ перед власником КЗ, дає право власнику на отримання грош. доходу та погашення відпов. до умов розміщення КЗ України.

Емісія КЗ У. є частиною бюдж. процесу і не підлягає регулюванню ДКЦПФР.

КЗ У. можуть бути: - двгостр.(понад 5 р.); - середньостр.( 1- 5р); - короткостр.(до 1 р.)

Емітентом КЗ виступає держава в особі МФУ за дорученням КМУ. КЗ можуть бути іменними або на пред’явника, а також в документарній і бездокум. формі.