Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Дипломна робота перероблена.docx
Скачиваний:
17
Добавлен:
16.12.2018
Размер:
161 Кб
Скачать

2.2. Методика організації активного відпочинку дітей дошкільного віку.

В ході дослідження ми з’ясували, що робота з організації та проведення активного відпочинку у дошкільному навчальному закладі №46 „Подоляночка” виявилась недостатньою для повноцінного фізичного розвитку дошкільників, підготовки їх до навчання в школі та до життя. Тому ми всю свою увагу звернули на оновлення змісту, форм, методики проведення різних видів активного відпочинку та активне залучення педагогів і батьків до вирішення цих питань.

Перш за все ми ознайомили педагогічний колектив із сучасними підходами до організації активного відпочинку з дітьми дошкільного віку та чинними нормативними документами. У методичному кабінеті ми влаштували виставку науково-методичної літератури на тему „Організація активного відпочинку дошкільника в умовах сучасного дошкільного навчального закладу”, поповнили Банк конспектів фізкультурних розваг та свят, розробили плани-конспекти проведення днів здоров’я, розробили схеми аналізу спортивних свят (додаток Ж), розваг (додаток З), днів здоров’я (додаток И).

Нами було відмічено, що активний відпочинок спрямований на повніше задоволення природної потреби дітей у рухах, виявлення набутих навичок, фізичних та особистісних якостей, залучення малят до здорового способу життя, а батьків – до участі в освітньому процесі дошкільного навчального закладу. Пропагандою фізичної культури є фізкультурні свята, розваги, дні здоров’я.

Розвивально-виховний та оздоровчий ефект активного відпочинку забезпечується правильним добором ігр та вправ відповідно до віку дітей, рівня їхньої рухової підготовленості та стану працездатності, місця в режимі дня та місця проведення, пори року та погоди, а також належним педагогічним керівництвом, дотриманням оптимальних навантажень, введенням різних видів ігор (сюжетних, безсюжетних, у тому числі змагань, естафет, атракціонів, спортивних ігор та вправ, ігор з елементами спортивних вправ).

Для того щоб оновити зміст, удосконалити методику проведення активного відпочинку та залучити батьків до цієї роботи, ми систематизували роботу з організації і проведення відомих нам видів активного відпочинку.

Як видно з таблиці 2.2.1. система роботи з організації і проведення активного відпочинку складається з підготовчої роботи, роботи з батьками та безпосереднього проведення фізкультурних розваг, свят, днів здоров’я. Підготовка вихователя включає: опрацювання методичної літератури, складання конспектів, виготовлення атрибутів, костюмів, оформлення місця події, добір вправ та ігр, продумування сюрпризів та нагородження.

Підготовча робота з дітьми складається з: читання художніх творів, бесіди, розгляд альбомів та ілюстрацій, засвоєння рухів під час занять, ранкової гімнастики, у повсякденній роботі, виготовлення призів, оформлення місця події.

З метою залучення батьків до організації і проведення активного відпочинку ми проводили з ними: бесіди, діалоги, анкетування, консультації з роз’ясненням значення спільного активного відпочинку, залучали батьків до виготовлення костюмів, атрибутів, призів; до участі в жюрі та до безспосередньої участі в іграх, вправах, конкурсах, таночках.

Велику увагу ми приділяли підвищенню емоційного навантаження дітей під час фізкультурних свят і розваг. Ми помітили, що дітям приносить задоволення вправи, які проводяться у цікавій формі та в доброму темпі. Діти відчувають радість, коли відпочивають у колективі ровесників, коли виконують вправи, що вимагають участі великої кількості м’язів, коли рухи проводяться у формі гри або змагання. Тому спортивні розваги, свята, дні здоров’я ми намагалися будувати і проводити так, щоб діти діставали задоволення, „м’язову радість”.

Використання музики викликає позитивні емоції, підвищує інтерес до активного відпочинку, допомагає одночасно розпочинати і закінчувати вправи, виконувати їх у певному темпі та ритмі, до того ж виразно, м’яко. А саме звучання музики викликає потужні духовні переживання, які виражаються по-різному. Під час проведення свят та разваг ми використовували як класичну, так і етнічну музику (оброблену сучасними технологіями). Деякі вправи ми супроводжували натуральними звуками живої природи: шум дощу, гуркіт бурхливого моря, крики птахів.

У процесі проведення активного відпочинку ми широко використовували художнє слово: уривки казок, вірші, речитативи, прислів’я, приказки, загадки. Це допомагало створити відповідний образ в уяві дітей чи перенести їх в ігрову ситуацію.

Намагаючись розкрити педагогічні умови ефективного використання з дітьми дошкільного віку різновидів активного відпочинку нами була розроблена та опробована система роботи з використанням активного відпочинку на навчальний рік.

Таблиця 2.2.2