Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Дипломна робота перероблена.docx
Скачиваний:
17
Добавлен:
16.12.2018
Размер:
161 Кб
Скачать

Варіанти спортивних розваг

Назва варіанту

Особливості побудови

В яких групах використовується

1 варіант. Розвага будується на добре знайомих іграх і вправах

Ігри малої і середньої рухливості, атракціони, ігри змагального характеру або гра великої рухливості, малорухлива гра

В усіх вікових групах

2 варіант. Розвага будується на вправах з основними рухами і спортивних вправах

Вправи в основних рухах, спортивні вправи, рухливі ігри

З другого півріччя у середній групі, у старшій групі

3 варіант. Розвага будується на іграх-естафетах

Ігри-естафети, атракціони невеликого навантаження, конкурси лічилок, загадок, прислів’їв

У старшій групі

4 варіант. Розвага будується на елементах спортивної гри

Поділ групи на команди, привітання, змагання у виконанні елементів спортивної гри, підсумок, нагородження

У старшій групі

5 варіант. Музично-спортивна розвага

Вправи під музику, рухливі ігри, танці, імпровізаційні рухи

У старшій групі

Як видно з таблиці 1.2.2. відомі такі варіанти фізкультурних розваг:

I варіант. Розвага будується на добре знайомих іграх і вправах (в усіх вікових групах).

1. Ігри малої і середньої рухливості (2-3 рази).

2. Атракціони, рухливі завдання в ігровій формі (3-4 рази).

3. Гра змагального характеру або гра великої рухливості.

4. Гра малої рухливості.

II варіант. Розвага будується на вправах з основними рухами і спортивних вправах (з другого півріччя в середній групі). В основу організації має бути покладений принцип індивідуально-диференційованого підходу.

  1. До початку виконання і після виконання проводяться рухливі ігри.

  2. Одна підгрупа виконує вправи, направлені на розвиток уваги; друга виконує завдання, направлені на розвиток швидкості.

III варіант. „Веселі старти”. Розвага будується в основному на іграх-естафетах (в старшій і підготовчій групах)

  1. Гра-естафета (не більше ніж три етапи, 3-4 рази).

  2. Атракціони невеликого навантаження.

  3. Конкурс лічилок, загадок, прислів’їв.

  4. Естафета.

IV варіант. Розвага будується на елементах одної із спортивних ігор (баскетбол, футбол, настільний теніс, городки) (старша і підготовча групи).

  1. Ділення групи на дві рівні за силою команди.

  2. Перед початком гри команди і капітани вітаються один з одним.

  3. Обмін вимпелами, вибір корзини чи майданчика.

  4. Виконання рухів починається зі свистком судді. В кожному виді рухів підраховуються очки і вивішуються на табло.

  5. Підбиття підсумків.

V варіант. Музично-спортивна розвага (старша і підготовча групи).

1. Діти під музику виконують довільні рухи з різним фізкультурним інвентарем (стрічки, скакалки, обручі, м’ячі).

2. Вихователь нагадує дітям різні рухи, показує їх.

3. Проведення рухливої гри.

4. Пропонується послухати мелодичну музику.

5. Після прослуховування вихователь пропонує придумати композицію, різні довільні рухи.

6. Діти рухаються під музику.

Відповідно до вимог програми виховання дітей дошкільного віку „Малятко” організовують спортивне дозвілля 1-2 рази на місяць у другій половині дня з дітьми всіх вікових груп, починаючи з другої молодшої групи. Проводиться воно в звичайній обстановці , із звичайними атрибутами в спортивному залі чи на повітрі. Тривалість розваг залежить від віку дітей. Так з дітьми молодшої групи розвагу проводять протягом 20 хвилин, середньої – 20-30 хвилин, старшої – 35-40 хвилин. Розвага не повинна співпадати із фізкультурними заняттями і святами [41].

Спортивне свято – особлива, радісна подія в житті дитини. Воно пропагує здоровий спосіб життя, показує досягнення у формуванні рухових навичок, сприяє залученню дітей до фізичної культури і спорту, удосконаленню рухів, виховує колективізм, дисциплінованість, уважне ставлення до суперників.

Динаміка рухового змісту спортивного свята, проведення його на свіжому повітрі, святкове оформлення місця проведення створюють у малюків радісний, піднесений настрій.

В програму фізкультурного свята входять різноманітні фізичні вправи та веселі рухливі ігри, в яких відображаються набуті дитиною рухові навички, попередньо вивчені на фізкультурних заняттях. В основу кожного свята покладено певну ідею, яку потрібно донести до дитини. Вона повинна розкриватися на доступному дітям художньому матеріалі з урахуванням їх вікових та індивідуальних особливостей. [18]

У підготовці та проведенні свята приймає участь весь педагогічний колектив: завідувачка, методист, музичний керівник, інструктор з фізичного виховання, вихователі. Вони складають програму свята. Важливу роль у складанні програми цього заходу відіграє вміле, розумне, доцільне поєднання різноманітних рухів, вивчених з дітьми на протязі року. Щоб пожвавити програму необхідно по новому поєднувати фізкультурні розваги, вправи, відомі дітям з повсякденного життя. Дуже доречно залучати до підготовки свята і батьків. Вони разом із співробітниками дошкільного закладу виготовляють посібники та атрибути для змагань, виступів дітей, рухливих ігор, допомагають в оформленні приміщення чи майданчика, пошитті костюмів.

Зміст програми відображає сезон або найближче всенародне свято. Доповнюючи одне одного в розкритті однієї теми, вони збільшують силу емоційного впливу на дітей. Тому важливо щоб кожна дитина брала в ньому посильну участь. При складанні сценаріїв свята важливо враховувати вікові та індивідуальні особливості, рівень розвитку дітей, їх інтереси. Також слід чергувати різні види діяльності з метою рівномірного розподілу фізичного навантаження, попередженню втомленості та переживань, які можуть привести до зменшення інтересу до свята. У програмі свята необхідно передбачати чергування рухів з відпочинком: виконавши вправу або танок, діти, сидячи спостерігають за виступами товаришів. До програми ключають окремі групові виступи та масові номери, в яких змогли би взяти участь усі присутні на святі діти [52].

Під час зимових спортивних свят, які проводяться на ковзанці – з іграми на ковзанах; лижні, що прокладена навколо ялинки; на сніговій гірці, де виконуються завдання для перевірки спритності (з’їжджаючи з гори, зуміти зірвати стрічку, підвішену на висоті витягнутої руки), влучити сніжкою у ціль, проїжджаючи повз неї на санчатах можуть брати участь такі персонажі як Дід Мороз, Снігуронька, Сніговик, лісові звірята. Також використовують елементи хокею, різні рухливі ігри із зимовим сюжетом, в яких беруть участь лісові звірі, ігри в „сніжки”, „хованки”, масові нескладні танці, цікаві сюрпризні моменти, які є джерелом радості дітей. Пісні та вірші у цю пору року не виконують.

У проведенні весняних спортивних свят виконують загальнорозвиваючі вправи з красиво оформленими предметами: палицями, обручами, квітами, гілочками. Рухливі ігри підбирають з елементами змагання: „Хто швидше збере квіти?”, „Не розлий воду” та інші. Використовується багато народних ігор з весняним сюжетом, ігри зі співами: „Карусель”, „Горидуб”.

В літню пору свята відбуваються на фізкультурних майданчиках, стадіонах, лісових галявинах, на березі річки, басейну, водойми. [50]

До програми спортивного свята можна включати:

  • рухливі ігри;

  • спортивні ігри;

  • народні ігри;

  • ігри зі співом;

  • ігри-естафети;

  • танці;

  • атракціони;

  • загальнорозвиваючі вправи;

  • музично-ритмічні рухи;

  • вправи з елементами акробатики.

Підготовка фізкультурного свята дуже важливий і відповідальний процес, від якого у великій мірі залежить проведення цього заходу.

Як видно з таблиці 1.2.3.він складається з таких етапів роботи:

  1. Визначення завдання, дати, місця проведення.

  2. Складання сценаріїв.

  3. Оформлення місця проведення.

  4. Продумування музичного супроводу.

  5. Підготовка показових виступів: параду учасників, конкурсів, ігор, змагань.

  6. Підготовка сюрпризів.

  7. Призначення відповідальних за проведення свята.

  8. Визначення кількості учасників кожної вікової групи дошкільного навчального закладу.

  9. Визначення порядку, підведення підсумків конкурсів і змагань.

  10. Нагородження учасників свята.

Оформлення місця проведення спортивного свята має відповідати таким вимогам: естетичність; доступність розуміння дітьми розкриття змісту свята; яскравість костюмів, атрибутів[1].

По мірі можливості діти також приймають участь у підготовці святкового оформлення. Дошкільники виготовляють зелені та паперові гірлянди, квіти, прикрашають місце свята, беруть участь у підготовці місць для змагань.

Готуючись до свята вихователі проводять з дітьми екскурсії на стадіон, бесіди, розглядають ілюстрації спортивних змагань, вивчають вірші, пісні, частівки, загадки. Великий вплив на дітей має участь у святі дорослих. Малятам дуже цікаво грати разом із батьками, важливе місце для них має підтримка їх батьками під час змагань.

У день проведення свята дорослі не повинні порушувати режим дня з метою запобігання нервозності дітей. Свято повинне принести дітям радість, тому тривалість його не повинна перевищувати однієї години.

За програмою виховання дітей дошкільного віку „Малятко” фізкультурні свята проводяться на майданчиках дошкільного закладу, в парках, скверах, спортивних залах, на стадіонах і є своєрідним підсумком роботи з фізичного виховання за квартал, півріччя, рік. Вони використовуються у роботі з дошкільниками починаючи із середньої групи і проводяться два-три рази на рік. Приймають участь у цих заходах діти всього дошкільного навчального закладу. Можна проводити свята і для дітей двох-трьох дошкільних навчальних закладів [41].

Діти приходять на свято в одязі, який відповідає гігієнічним вимогам для даного сезону і є зручним для виконання рухів. Тим дошкільникам, які братимуть участь у змаганнях підбирають спортивні форми або дають прапорці, причому кожній команді – іншого кольору. Взуття дітей має бути легким, зручним, спортивного стилю.

Спортивні свята різноманітні за своїм змістом та структурою. Значну роль в них відіграє музика. Вона створює емоційний, піднесений, веселий, бадьорий, радісний настрій.

Як видно з таблиці 1.2.4. спортивне свято складається з трьох частин.

Перша частина проходить у формі фізкультурного параду, який починається загальним заходом дітей, розподіленням на окремі команди, що відрізняються своїми значками, вимпелами, формами, емблемами. Рухи виконуються під музику, вірші, пісні, що викликає високе емоційне піднесення. Після фізкультурного параду діти демонструють свої вміння в іграх та вправах. Дошкільники старших груп беруть участь у змаганнях з бігу, метання, стрибків і т.д; в іграх-естафетах; в іграх з елементами змагань та спортивних іграх. Планують показові виступи дітей з дрібним приладдям під музичний супровід. Наприклад, демонструють комплекси вправ із святковим вбранням: з кільцями, прикрашеними кольоровими стрічками; з різнокольоровими м’ячами або повітряними кульками, з паперовими ліхтариками, султанчиками тощо. До програми свята включають різноманітні атракціони. Ця частина свята проводиться з урахуванням часу для кожної вікової групи і всіх учасників.

У другій частині заходу можуть бути організовані:

  • ляльковий театр;

  • виступи школярів, дорослих;

  • сюжетні прогулянки;

  • ігри-драматизації(наприклад, за мотивами казки „Котик і півник” проводять гру-драматизацію, в ході якої від її учасників вимагається поєднання винахідливості та спритності);

  • індивідуальні або колективні таночки;

  • сюрпризні моменти ( прихід казкових героїв, фокусників та ін.).

  • змагання старших вихованців на швидкість і спритність (змагання в їзді на велосипеді, роликових ковзанах, самокатах, біг наввипередки з додатковими завданнями, спускання з гірки на санчатах).

У третій заключній частині святкової програми використовуються масові рухливі ігри, хороводи, таночки дітей разом з гостями, батьками, співробітниками дошкільного навчального закладу. В кінці свята головний суддя на роль якого обирають когось із батьків, які мають спортивний досвід, підводить підсумок і проводить нагородження переможців. Завершується свято парадом учасників [51].

Під час свят використовують яскраві атрибути та оформлення, музичний супровід, які роблять їх привабливими, веселими, захоплюючими, цікавими.

Поєднуючи у собі різні види мистецтва, вони ґрунтуються на емоційному художньому матеріалі, дають дітям багато приємних переживань, збагачують новими враженнями і уявленнями.

Ця форма активного відпочинку має і неабияке виховне значення: формує патріотичні почуття, основи колективізму, вчить розрізняти позитивні та негативні дії персонажів, є важливим фактором естетичного виховання. Участь дітей у співах, іграх, таночках сприяє фізичному та мовленнєвому розвитку.

Успішне свято – те, яке залишило у дітей такі враження, в результаті яких у самостійній ігровій діяльності вони відтворюють його уривки чи епізоди.

У системі заходів спрямованих на зміцнення здоров’я і фізичний розвиток дітей, важливе місце належить дням здоров’я.

Дні здоров’я – ефективний метод залучення дітей до регулярного заняття фізичною культурою, виховання в малят прагнення бути здоровими, сильними, витривалими. Ці дні за умови правильної їх організації, сприяють не лише фізичному розвиткові дошкільників, а й моральному вихованню, викликають позитивні емоції, об’єднують дорослих-педагогів, батьків і дітей спільною захоплюючою справою.

Проводиться день здоров’я з дітьми починаючи з другої молодшої групи. Мета проведення цього виду активного відпочинку – профілактика нервової системи, оздоровлення організму і підтримання позитивного емоційного стану психіки дитини.У цей день забезпечується перебування дітей на свіжому повітрі, на природі, не проводяться навчальні форми роботи, які вимагають інтелектуального напруження. Діти граються в цікаві, улюблені ігри, слухають музику, співають, займаються творчою діяльністю, весело спілкуються. У групах відчувається святкова, радісна атмосфера, педагог намагається попередити конфлікти, забезпечує спокійне спілкування дітей. Дні здоров’я сприяють оздоровленню дітей, попереджують втому[55].

Програма виховання дітей дошкільного віку „Малятко” рекомендує проводити Дні здоров’я один раз на місяць. Влаштовуються вони для всіх груп разом або окремо для дітей молодшого і старшого дошкільного віку [41]. До участі в них слід обов’язково залучати учнів початкових класів, учителів, батьків і, звичайно, всіх працівників дошкільного закладу.

Основний зміст будь-якого дня здоров’я повинен включати заходи, передбачені програмою з фізичного виховання. Різноманітні змагання в іграх, естафетах, старти з окремих видів фізичних вправ (біг, стрибки, метання, лазіння), розваги-атракціони тощо. Вони викликають у дітей інтерес до занять фізкультурою, до суперництва в спритності, швидкості, силі, розвивають вміння критично ставитись до себе і товаришів, виховувати волю, колективізм, наполегливість.

Організовуючи Дні здоров’я, слід максимально враховувати кліматичні особливості сезону, можливості використання природних факторів (ліс, парк, луки, пагорби, береги водойм та інші) [35].

Так, взимку до програми дня здоров’я можуть входити різноманітні вправи, ігри-змагання із санками, лижами, ковзанами. Молодші діти беруть участь у катанні на санчатах з гірки, веселих естафетах, ліпленні сніговика. Старші – в іграх і змаганнях на лижах, грі в хокей, катанні на ковзанах тощо. Для цього треба заздалегідь підготувати снігові лабіринти, вали, гірки, льодові доріжки, катки, розчищені майданчики. Для старших дітей слід організовувати лижний похід. Проводиться він у два переходи в повільному темпі. Протяжність маршруту для старшої групи до півтора кілометра, для середньої групи до 500-800 м.

Плануючи похід, треба все детально продумати: і маршрут, і екіпіровку дітей, і підготовку їх до маршруту. Слід подбати і про організацію активного відпочинку в поході (ігри в природних умовах) [38].

У весняно-літній період можливості для успішного, насиченого проведення Днів здоров’я безмежні. Діти можуть брати участь у найрізноманітніших змаганнях та іграх, демонструвати свої вміння у виконанні різних фізичних вправ, виборювати першість у бігу, стрибках, катанні на велосипедах і самокатах, плаванні неодмінними складовими мають бути веселі атракціони, естафети, розваги. Так дітям молодшого віку можна запропонувати ігри з м’ячем – „влучи у ямку”, „забий м’яч”. Старшим дітям – перетягування каната, біг із зв’язаними ногами у парах, біг у мішку та ін.

Восени до програми Дня здоров’я вводять фізкультурні розваги, ігри, атракціони для малят, футбол, хокей на траві, баскетбол, настільний теніс (за спрощеними правилами), різноманітні спортивні вправи – для старших.

Протягом всього теплого періоду рекомендується у дні здоров’я проводити піші переходи для дітей (у два переходи в природньому темпі). Їх тривалість в один бік у старшій групі 25 хв., у середній – 20 хв., у молодшій – 10-15 хв [41].

Для досягнення високої ефективності дня здоров’я потрібна велика підготовча робота, яка включає наступні етапи. Підготовчий етап:

  • визначення дати дня здоров’я;

  • вибір місця проведення;

  • складання програми;

  • виготовлення і підготовка інвентаря;

  • запрошення гостей.

Настрій дітей, їх активність будуть тим кращими, чим вдумливішою буде підготовка до нього. Підбирають ігри для розвитку і вдосконалення рухових функцій, виховання волі і високих моральних якостей. Дуже важливо, щоб про час та програму наступного дня здоров’я батьки і діти знали заздалегідь. Для цього спеціально виготовляються тематичні фотовиставки, стенди із показниками фізичного розвитку дітей. У цей день для батьків влаштовуються консультації лікаря, методиста, завідуючої з практичних питань, пов’язаних з впровадженням фізкультури у повсякденне життя дітей. Батьки повинні знати про нормативи і результати рухових вмінь і навичок дітей [58].

Усі види організації активного відпочинку плануються і обговорюються на засіданнях педагогічної ради д/з. У підготовці різних форм активного відпочинку можуть приймати участь батьки, спонсори. Часто на свята і розваги запрошують школярів, старших братів і сестер, видатних спортсменів та інших цікавих людей.

Планування різних форм організації активного відпочинку дошкільнят взаємозбагачують і взаємодоповнюють одна одну. Таким чином воно створює сприятливі умови для гармонійного поєднання фізичного, музичного, естетичного, морального розвитку дітей.