Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Диплом Шевчук.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
24.12.2018
Размер:
1.89 Mб
Скачать

Розділ I

ЗАСТУПАННЯ НА ЧЕРГУВАННЯ

    1. Приймання чергування.

Пожежний №2 прибуває до місця розташування підрозділу не пізніше ніж за 15 хвилин до початку зміни (проводить зовнішній огляд спеціального одягу та спорядження ).

У встановлений розпорядком дня час начальник караулу, що заступає, подає команду “На зміну!”. За цією командою диспетчер (радіотелефоніст) подає три коротких звукових сигнали. Пожежний № 2 караулу, який заступає і особовий склад який змінюється вдягає спеціальний одяг та спорядження, а потім начальники караулів вишиковують свої караули в приміщеннях (місцях), визначених начальником пожежно-рятувального підрозділу згідно номерів оперативної обслуги.

Начальник караулу, який заступає перевіряє наявність і готовність особового складу до несення служби, його зовнішній вигляд і дотримання форми одягу, стан спеціального одягу і спорядження, його обов’язки, проводить інструктаж з питань охорони праці під розпис в «Журналі реєстрації інструктажів з питань охорони праці на робочому місці» та доводить оперативну обстановку в районі виїзду, після чого отримавши повідомлення про готовність караулу до прийому чергування, вишиковує караул у спеціальному одязі і спорядженні перед фронтом караулу, який заступає.

П

П

П

П

П

П

П

НК1

КВ

П

П

В

КВ

П

П

П

В

КВ-В

Д

НК2

КВ

П

П

В

КВ

П

П

П

В

КВ-В

Д

П

П

П

П

П

П

П

НК

начальник караулу

КВ

командир відділення

П

пожежний

В

водій

КВ-В

командир відділення водій

Д

диспетчер

По закінченні розводу начальник частини подає команду, наприклад: “Караули, шикуйсь, струнко! Для прийому – здачі чергування вільно, розійдись!”. За цією командою особовий склад караулів приступає до здачі і прийому чергування згідно з табелем оперативного розрахунку й опису.

Приймає від караулу, який змінюється, усе озброєння, засоби зв'язку і сигналізації, предмети спорядження, автотехніку, стан службових приміщень, обладнання і меблі, службову документацію, перевіряє стан території підрозділу.

Другий номер оперативного розрахунку на автоцистерні приймає всі

стволи і рукава д-66(77) мм, комплект електрозахисних засо­бів (чоботи гумові, рукавиці, килимок, ножиці), електричний ліхтар, резерв­не обладнання для ізолюючих проти­газів та Ізолюючий протигаз.

Під час приймання чергування необхідно слідкувати за своєчасністю виконання випробування та відповідністю пожежно-технічного обладнання нормам.

Пожежне, аварійне-рятувальне обладнання та оснащення, прилади, устаткування, пристрої, засоби iндивiдуального захисту, що перебувають на озброєнні пожежної охорони, мають забезпечувати безпечну роботу, збереження здоров'я особового складу та відповідати вимогам спеціалізованих державних стандартів та технічних умов. Експлуатація їх у несправному стані забороняється. Технічний стан та придатність до використання визначаються під час проведення технічних обслуговувань, випробувань, або їх прийому караулом, що заступає на чергування.

Види, періодичність та переліки основних операцій, технічного обслуговування i випробування встановлені в технічних умовах та в інструкціях заводiв-виробникiв на даний тип обладнання.

Технічне обслуговування пожежного, аварійно-рятувального обладнання проводиться з метою забезпечення його постійної технічної готовності, безпечної експлуатації, попередження виникнення несправностей, їх виявлення та своєчасного усунення. Випробування пожежного, аварійно-рятувального обладнання та спорядження проводиться

перед постановкою на оперативне чергування та періодично в процесі експлуатації метрологiчно повіреними засобами вимірювання. Результати випробувань реєструються в спеціальному журналі.

Стан та придатність до використання спеціального одягу та спорядження визначаються зовнішнім оглядом, який проводиться пожежниками, командирами відділень та начальниками караулів при заступанні на чергування.

Вiдповiдальнiсть за своєчасне та якісне технічне обслуговування i випробування пожежного та аварійно-рятувального обладнання, спорядження та спеціального одягу покладається на начальників пожежних частин. Вони зобов’язані забезпечити проведення технічного обслуговування та випробування в установлені терміни.

Усі предмети пожежного, аварійно-рятувального обладнання, апарати, прилади та спорядження з часу їх надходження до пожежної частини підлягають обліку. Вони повинні маркуватися з вказівкою інвентарного номера, який у процесі експлуатації протягом усього періоду перебування в пожежній частині не змінюється.

Пожежні карабіни тавруванню не підлягають, а обліковуються за інвентарним номером пожежного пояса в комплекті.

Пожежне, аварійно-рятувальне обладнання, прилади та апарати розташовуються на пожежних автомобілях таким чином, щоб вони надійно закріплювались, легко знімались та виключали можливість нанесення травми при їх зніманні та складанні. Зміна встановленого порядку розташування пожежного, аварійно-рятувального обладнання та його кількості на автомобілях може бути допущена тільки з письмового дозволу начальника головних управлінь (управлінь) МНС України в Автономній Республиці Крим, областях, містах Києві та Севастополі, після всебічного розгляду умов, що забезпечують безпечну експлуатацію автомобіля та обладнання в кожному конкретному випадку.

Під час приймання чергування кожен пожежний повинен прийняти апарат захисту органів дихання, для чого проводить перевірку №1. Контpоль за якiстю i пpавильнiстю проведення пеpевipки покладається на начальника караулу або особу, що його заміщає.

Перевірку № 1 пожежний №2 виконує в такій послідовності:

1. Пеpевipяє спpавність своєї маски, пiсля чого пpиєднує її до легеневого автомату. (Якщо маска повністю укомплектована та відсутні

пошкодження її елементів, вона вважається справною).

2. Перевіряє надійність кріплення плечових та поясного ременів апарата, балонів, виносного манометра на плечовому ремені, правильність та надійність з’єднання усіх частин апарата, а також переконується у відсутності механічних пошкоджень вузлів та деталей, пiдганяє ремені (плечові та поясний).

3. Пеpевipяє геpметичність апарату на pозpiдження, для чого на голову одягає маску, i пpи зачиненому вентилi балона pобить вдох. Якщо пpи цьому виник опip, що не дає можливості зpобити подальший вдох i не знижується пpотягом 2-3 секунд, апарат вважається геpметичним.

4. Пеpевipяє pоботу легеневого автомату i клапану видоху, для чого вiдчиняє вентиль балона i pобить 2-3 глибоких видохи i вдохи. Пpи цьому не повинен вiдчуватися опip легеневого автомату i клапану видиху.

5. Визначає тиск повітря в балонах за показанням манометpа, яке запам'ятовує. Тиск в балонах апарату повинен становити не менше 180 атм. Для перевірки справності роботи вмикача резерву пожежний №2 зачиняє запірний вентиль, натискає на кнопку аварійної подачі повітря, запам'ятовує тиск резерву і переводить важіль вмикача pезеpву повiтpя за годинниковою стрілкою на 900 до упоpу з положення “Р” в положення “О”. При цьому стрілка манометра повинна опуститись на 0 відмітку шкали. Потім важіль повертає у попереднє положення.

6. Для пеpевipки геpметичностi системи високого тиску відчиняє запірний вентиль повiтpяного балона апарату, а потім зачиняє. Якщо пpотягом однiєї хвилини тиск залишається незмiнним, апарат вважається геpметичним.

Після проведення перевірки пожежний №2 звiльняє повiтpяпpовiдну система апарату вiд надлишкового тиску, шляхом натискання на кнопку легеневого автомату та пеpеведенні вмикача резерву з положення “Р” в положення “О” і повернення його в зворотнє положення. Стpiлка манометpа

повинна стати на вiдмiтку 0.

Якщо під час проведення пеpевipки № 1 будуть виявленi якi-небудь неспpавностi, що не можуть бути усуненi пеpевipяючим, апаpат напpавляється на базу ГДЗС для pемонту, а газодимозахиснику видається запасний апаpат. Результати пеpевipки № 1 апаpатiв заносяться в “Книгу служби”.

Всі нові апарати, які поступили в пожежно-рятувальну частину, на базі ГДЗС підлягають перевірці № 3, дезінфекції і на них заводиться облікова картка. Після цього апаpати закpiплюються за газодимозахисниками, пpо що pобиться запис в особистих каpтках. Потiм здiйснюється пеpевipка № 2. Пеpед постановкою апаpатiв до оперативної обслуги газодимозахисники по вище викладеній методиці здiйснюють пеpевipку № 1 закpiплених за ними апаpатiв.

Під час прийому чергування другий номер оперативної обслуги повинен перевіряти:

  • Електрозахисні засоби:

Придатність до роботи захисних ізольованих засобів визначається випробуванням та зовнішнім оглядом. Випробування електрозахисних засобів проводяться спеціальними лабораторіями, які мають на це дозвіл органів Держенергонагляду. Результати випробувань оформляються актом, який зберігається до проведення наступного випробування. На рукавицях, ботах та килимках ставиться штамп із зазначенням терміну наступного випробування.

Термін проведення випробувань:

- рукавицi гумові діелектричні - один раз на 6 місяців;

- галошi гумові діелектричні - один раз на рік;

- ножиці для різки електропроводів з ізольованими ручками - один раз на рік;

- боти гумові діелектричні - один раз на три роки.

Придатність до роботи килимків діелектричних визначається тільки зовнішнім оглядом. Зовнішній огляд електрозахисних засобів проводиться щодня при заступанні на чергування пожежником, за котрим вони закріплені.

Зовнішніми ознаками, які визначають непридатність засобів електричного захисту, є:

- для ножиць - пошкодження ізоляції на ручках та відсутність упорних кілець;

- для гумових рукавиць, галош (ботів), килимків - проколи, розриви, наявність отворів;

- для переносного заземлення - руйнування контактних сполучень, порушення механічної міцності мідних жил (обривання більше 10% мідних жил).

Усі засоби електричного захисту, які не пройшли в установлені терміни випробування, є непридатними для використання. Електрозахисні засоби зберігаються на автомобілях окремо від іншого інструменту в зачохленому вигляді.

  • Електрифікований інструмент та прилади для освітлення:

Забороняється використовувати електрифікований інструмент та прилади освітлення при:

- порушенні цілісності електричної ізоляції проводів, інструменту, приладів;

- слабкому закріпленні окремих частин інструменту та приладів чи їх деформації;

- інших несправностях інструменту та приладів, що не забезпечують безпеку роботи.

Експлуатація електрифікованого інструменту та приладів освітлення мають проводитись з дотриманням вимог, що зазначені в інструкціях заводiв-виробникiв та діючих стандартах. Усі інструменти та прилади повинні мати інвентарні номери. Корпуси виносних приймачів електроенергії повинні мати електрозв'язок з шасi автомобіля.

Випробування електроінструменту та приладів освітлення проводяться у строки та згідно з програмами, що викладені в технічних паспортах та відомчих технічних умовах на ці вироби.

Особовий склад, який працює з виносним електрообладнанням (прожекторами, електроінструментами, димососами та iн.) має пройти підготовку в обсязі першої кваліфікаційної групи щодо заходів безпеки - не менше 12 годин. Технічне обслуговування і перевірка справності електрифікованого інструменту та приладів електроосвітлення, якими укомплектовані пожежні автомобілі, виконується кожен день при зміні караулу, після кожного застосування, ремонту, а також у терміни, що вказані в технічних паспортах чи інструкціях щодо їх експлуатації.

  • Службові приміщення пожежно-рятувальної частини

Для успішного виконання поставлених перед МНС задач, особовий склад усіх її структурних підрозділів розміщується у службових будівлях і приміщеннях. Будинки для розміщення техніки, обладнання і особового складу будуються за типовими і індивідуальними проектами. Службові приміщення і територія підрозділу повинні бути обладнані необхідними технічними засобами, що сприяють оперативному і ефективному виконанню поставлених перед підрозділами задач. Будівлі, службові приміщення, територія органів і підрозділів цивільного захисту повинні відповідати правилам пожежної безпеки, безпеки праці, а також санітарно-гігієнічним і будівельним нормам.

Дотримання порядку в службових приміщеннях і на території підрозділів МНС є обов'язковим для усього особового складу. Дотримання чистоти і порядку в службових приміщеннях і на території підрозділів, виконання інших господарських робіт покладається на особовий склад чергових караулів цих підрозділів. Всі приміщення в будівлях, розташованих на території підрозділу, є службовими. Курити в службових приміщеннях суворо заборонено.

Для розміщення особового складу, техніки, обладнання, озброєння, засобів пожежогасіння, пально-мастильних матеріалів, господарського інвентарю, а також для проведення занять з професійної підготовки у будівлі і на території підрозділу МНС обладнується:

- гараж для розміщення штатної техніки підрозділу;

- караульне приміщення (кімната для відпочинку особового складу в нічний час з відповідним обладнанням у підрозділах);

- народознавча світлиця (актовий зал, кімната по роботі з персоналом) - - для проведення загальних зборів підрозділу, інформаційного

забезпечення,

перегляду теле- і відеопередач тощо з відповідним обладнанням;

- навчальний клас з наглядними посібниками;

- кімната відпочинку;

- кімната для прання та сушіння спеціального одягу і обмундирування з необхідним обладнанням;

- їдальня (приміщення для підігрівання та прийому їжі з необхідним обладнанням і інвентарем);

- душова;

- кімната для зберігання спеціального та верхнього одягу;

- кабінет начальника караулу з телефонним зв'язком, необхідним обладнанням, з кімнатою (місцем) для відпочинку;

- приміщення для зберігання запасів обмундирування, майна;

- будівлі та приміщення посту технічного обслуговування підрозділу, визначені Настановою з експлуатації транспортних засобів у підрозділах МНС;

- спортивний зал (кімната) та спортивний майданчик з необхідним обладнанням;

- пункт зв'язку підрозділу зі встановленими в ньому засобами зв'язку, необхідним обладнанням та приміщенням для відпочинку диспетчера (радіотелефоніста);

- акумуляторна (приміщення для установки акумуляторів аварійного електропостачання пункту зв'язку підрозділу);

- побутова кімната;

- службові кабінети для керівного складу;

- санвузли на кожному поверсі.

Крім цього, в пожежно-рятувальних підрозділах повинні бути:

- приміщення для зберігання, мийки та сушки пожежних рукавів;

- навчальна башта та 100-метрова смуга з перешкодами;

- база чи пост ГДЗС для зберігання, ремонту, перевірок, перезарядки та обслуговування апаратів захисту органів дихання;

- теплодимокамера і смуга психологічної підготовки особового складу в підрозділах з наявністю газодимозахисної служби;

- склад піноутворювача, вогнегасного порошку.