Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
диденко менедж 0-57doc.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
15.11.2019
Размер:
615.94 Кб
Скачать

ББК 65.050.21

УДК658 М69

Рекомендовано Міністерством освіти інаукияк підручник

для студентів вищих навчальних закладів

(Лист МОНУ№1.4\18-Г-102 від 18.05.2007р.)

Рецензенти:

Попрозман О.І. — кандидат економічних наук, доцент кафедри еко­номіки Європейського університету

Коваль В.М. — кандидат економічних наук, доцент завідувач кафедри фінансів Інституту муніципального менеджменту та бізнесу

Діденко В.М. М 69 Менеджмент: Підручник. — К.: Кондор,2008. — 584 с.

І8ВИ 978-966-351-162-7

У підручнику систематизовано розглядається як в теоретичному, так і в практичному плані сутність ключових понять, категорій менеджмен­ту, основні теорії лідерства, впливу, влади, стилю управління, стратегії планування, прийняття рішень, формування колективу, особливості впро­вадження змш, впливу на неформальні групи, здійснення управлінсько­го контролю, визначення ефективності управління. Підручник допомо­же підготувати лекційний матеріал при викладанні курсу „Менеджмент", може слугувати унаочненням при проведенні семінарських занять, на­дасть допомогу при самоосвіті з питань менеджменту, при підвищенні кваліфікації фахівщв.

Розраховано на студентів вищихнавчальнихзакладів України, викладачів, менеджерів-пракгиків, всіх, хто цікавиться питаннями менеджменту.

ББК 65.050.21

І5ВМ 978-966-351-162-7

© Діденко В.М., 2007 ©"Кондор", 2007

ЗМІСТ

Вступ 3—6

Тема 1. ПОНЯТТЯ ТА СУТНІСТЬ МЕНЕДЖМЕНТУ 7- 57

Тема 2. ПРИЙНЯТТЯ УПРАВЛІНСЬКИХ РІШЕНЬ 58-89

Тема 3. ПЛАНУВАННЯ В ОРГАНІЗАЦІЇ 90 -141

Тема 4. ОРГАНІЗАЦІЯ ЯК ФУНКЦІЯ УПРАВЛІННЯ 142-205

Тема 5. МОТИВАЦІЯ 206 - 240

Тема 6. УПРАВЛІНСЬКИЙ КОНТРОЛЬ 241 - 267

Тема 7. ЛІДЕРСТВО 268- 322

Тема 8. КОМУНІКАЦІЇ В СИСТЕМІ УПРАВЛІННЯ

ОРГАНІЗАЦІЄЮ 323 - 374

Тема 9. ЕФЕКТИВНІСТЬ УПРАВЛІННЯ 375-422

Класики менеджменту 423 — 435

Список рекомендованих джерел 436 — 437

Практикум 438 — 461

Тестові завдання 462 — 480

Комплексні контрольні роботи 481— 503

Тести 504 - 523

Термінологічний словник 524 — 583

ДіденкоВ.М. Менеджмент

ВСТУП

Процеси економічного зростання в Україні поки що не супроводжу­ються відчутними якісними перетвореннями та позитивними структур­ними змінами. Ми ще далекі від подолання тих деформацій, які виника­ють в процесі відродження України як держави, ефективно діючих ме­ханізмів здійснення дуже важливого поєднання—поліпшення стану справ у соціальній сфері та стимулювання цим самим прискорення темпів роз­витку економіки України.

У системі причин, які створили таку ситуацію-є недостатній рівень розвитку такої науки, як управління, менеджмент, відсутність своєрід­ної школи, ключових напрямків розвитку управління в Україні. Життя показує, що організація, фірма, держава в цілому досягають успіху тоді, коли її перша особа — керівник—людина з задатками організатора: вміє творити, здатна сформувати мислячу, активно експериментуючу коман­ду, дозволяє кожному працівнику творчо працювати, з'єднує їх енергію в потужний промінь, який б'є в єдину ціль. Потрібна серйозна робота над підготовкою сучасних менеджерів, необхідні сучасні підручники, наочні посібники з менеджменту.

В Україні ставлення до бізнесу змінюється, тому нікого не насторо­жує на західний манер мовлена професія — менеджер. Досвід численних досліджень переконує, що країни, яким вдалося серйозно попрацювати над освітою з напрямів менеджменту, економіки, гщщриємництва,швид-ко подолали перехідний період, досягли стабільності як на внутрішньо­му, так і на міжнародному рівнях. З перших років створення України як держави в більшості вищих навчальних закладів викладають основи ме­неджменту, працюють над методикою його викладання, над розробкою ідей, нових технологій навчання менеджменту, прив'язуючи це навчання до потреб народного господарства. Інвестиції в підготовку менеджерів дадуть можливість у найближчі рбки розвинути організаційні управлінські таланти, які знадобляться для компетентної діяльності суб'єктів різних рівнів управління.

Курс "Менеджмент" повинен закласти студентам базу для успіш­ного виконання ними в практиці господарювання трьох ключових ро­лей:

4

Вступ

  • прийняття рішень (рішення визначають направлення руху суб'єктів господарювання);

  • інформаційну роль (від того, на скільки керівник володіє інфор­мацією, аналізує її, робить висновки, раціонально розповсюджує у ви-гляді фактів, команд, конкретних рішень, нормативів серед своїх підлеглих, залежать результати діяльності);

  • роль керівника (формує стосунки внутрішні і зовнішні, нормаль­ний психологічний клімат у колективі, спонукає підлеглих на високі досягнення, координує зусилля колективу, здійснює контроль, ви­ступає як представник і захисник інтересів організації, колективу).

Тому даним навчальним посібником ми прагнемо досягнути мети — допомогти студентам глибше засвоїти теоретичні знання, систематизува­ти їх, отримати практичні рекомендації для майбутньої діяльності, полег­шити самоосвіту з курсу в цілому та самостійне вивчення окремих про­блем курсу; викладачам — підготуватись до лекцій, забезпечити унаоч­ненням семінарські заняття.

У посібнику передбачено 9 основних тем та розділ " Класики менедж­менту". Тематика посібника у систематизованому вигляді розглядає сутність ключових понять, категорій менеджменту, базових теорій ме­неджменту: лідерства, впливу (мотивації), влади, стилів управління, прак­тики стратегічного планування, прийняття рішень, здійснення контролю за підлеглими, формування колективу, використання формальних і не­формальних груп колективу. Розділ "Класики менеджменту" коротко розкриває біографічні дані та основні заслуги в галузях менеджменту про­відних вчених, фахівців.

В основу матеріалупосібникапокладені думки, версії, наукові відкрит­тя в менеджменті М. Туган-Барановського, Ф. Тейлора, Ф. Гілбрета, А. Файоля, Е. Мейо, М. Мескона, А. Маслоу, Р. Блейка, Д. Моутона, Ф. -Герцберга, Л. Якокка, О. Віханського, Б. Андрушківа, О. Кузьміна, Ф. X-міля та інших і власні дослідження.

Навчальний посібник дозволить впроваджувати на семінарських за­няттях активну методику навчання, дотримуватись такого вагомого прин­ципу педагогіки, як наочність навчання, поєднання конкретного і абст­рактного у навчанні. Послідовність і структура викладеного у посібнику матеріалу дозволить створити повніше уявлення про менеджмент як на­уку, мистецтво та практику управління.

Посібник поєднує краще, що є в сучасній науці менеджменту, але він не може охопити весь спектр досягнень у менеджменті, тому автори по­стійно продовжують роботу над його удосконаленням.

5

Діденко В.М. Менеджмент

Виражаємо щиру подяку всім, хто допоміг в створенні, редагуванні, оформленні навчального посібника. Будемо вдячні за критику, побажан­ня і пропозиції.

Тема /

п

^1 *)

V 1

Менеджменту

... ' Л> . . . ■

Діденко В.М. Менеджмент

МЕТА ВИВЧЕННЯ, ПРЕДМЕТ ТА МЕТОД НАВЧАЛЬНОГО КУРСУ "МЕНЕДЖМЕНТ"

Мета вивчення курсу " Менеджмент" — здобуття теоретичних і прак­тичних знань і вмінь студентами з наукового управління галузями госпо­дарства, фірмами, підприємствами, громадською діяльністю організацій, фірм.

Завдання (відповідно до мети):

  • опанування теоретичними основами менеджменту і навичками за­стосування у цих знань у практичній діяльності;

  • вивчення організаційної структури управління, проблем оптимі-зації структури в умовах ринкових взаємовідносин;

  • оволодіння методами сучасного менеджменту;

  • засвоєння психологічних аспектів менеджменту, керівництва, вла­ди, лідерства, ознайомлення зі стилями управління, особливостя­ми управління колективами, групами працівників.

Предметом курсу (тим, на що спрямовуються зусилля при вивченні):

  1. Теоретичні положення в галузі управління, які стосуються менедж­менту у будь-якій сфері діяльності (виробництво, фінанси, марке­тинг).

  2. Прикладні аспекти менеджменту та досвід конкретних організацій.

  3. Розробка систем менеджменту для конкретних екологічних, тех­нологічних, соціальних та інших умов.

МЕТОДИ

  1. Загальний метод менеджменту як науки — діалектичний — перед­бачає вивчення окремих аспектів, елементів та зв'язків системи управління. Це здійснюється за допомогою методів спостережен­ня, моделювання, аналізу, синтезу, узагальнення, індукції та де­дукції.

  2. Спеціальні методи пізнання

1. Методи збирання та первинної обробки конкретних даних (інфор­мації): анкетування, інтерв'ю, вибірка статистичних та шитих да­них, групування, побудова динамічних рядш, графічних даних, зображень.

Тема 1. Поняття та сутність менеджменту

2. Метод вивчення, оцінки та узагальнення добутих знань, підготов­ка рішень, характеристика кадрів, узагальнення передового досвіду, стимулювання і т.ін.

Поняття менеджменту

Термін" менеджмент" походить від англійського слова "тапа§е" — управлшня, керування.

Менеджмент — сукупність певних організаційно-економічних методів управлшня всіма стадіями і видами адекватних процесів і явищ на рівні різних суб'єктів господарювання.

Залежно від охоплення основних видів діяльності підприємницьких структур розрізняють менеджмент:

=> науково-технічного процесу;

=> організаційного процесу;

=> маркетинговий;

=> інвестиційний;

=> виробничий;

=ф фінансовий;

=> податковий;

=ф банківський;

=> торгівельний;

(Покропивний С.Ф., Колош В.В. Підприємництво: стратегія, організа­ція, ефективність: Навч. посібник.-К.: КНЕУ, 1998.- С. 333).

Менеджмент — система організації колективної праці, ефективного використання ресурсів, концентрації зусиль та безперервного підвищен­ня якості роботи персоналу підприємства (організації).

Якщо організація — це певна структура, в рамках якої здійснюються певні заходи, то управлшня, менеджмент — це сукупність скоординованих заходів, спрямованих на досягнення певної мети.

(Хміль Ф.І. Менеджмент: Підручник.-К.: Вища школа, 1995.— С. 7).

Менеджмент — це складова частина управлінської діяльності, яка ре­алізує теорію управлшня колективами підприємств.

Менеджмент охоплює методи і техніку управління підприємствами, спрямовані на досягнення поставленої мети за умов оптимального вико­ристання трудових, матеріальних та фінансових ресурсгв.

*

9

Діденко В.М. Менеджмент

Критерії якості менеджменту — успішна практична діяльність ме­неджера (підприємливість).

Завдання менеджменту—раціональна організація роботи підприєм­ства і отримання максимальних кінцевих результатів.

СНм>софіяменеджменту—цефшософія економічного децентралізму, спря­мованого на надання індивіду свободиувиявленшпритатоїініціативи.

(Жигалов В. Т., Шиманська Л.М. Основи менеджменту і управлінсь­кої діяльності: Підручник.-К.: Вища школа, 1999. — С. 3-4).

Менеджмент — це:

  1. спосіб та манера спілкування з людьми (працівниками);

  2. влада та мистецтво керівництва:

  3. вміння та адміністративні навички організувати ефективну роботу апарату управління (служб працівників);

4) органи управління, адміністративні одиниці, служби та підрозділи. (Фундаментальний Оксфордський словник англійської мови, 1933 р.).

Менеджмент — це:

  1. сукупність методів, принципів, засобів, функиій і форм управління організаціями, установами з метою реалізацц стратегічних планів, досяг­нення ефективного виробництва і збільшення прибутку:

  2. керівництво підприємством (фірмою)

(Енциклопедія бізнесмена, економіста, менеджера / Під ред.Р.-Дяківа.-К.:МЕФ,2000.- С. 356).

ПОНЯТТЯ МЕНЕДЖЕРА

Менеджер =>

  1. Професійний керуючий, що має спеціальну підготовку з питань підприємницької діяльності в економіці, праві, соціальній психо­логії, менеджменті і володіє певними трудовими навичками.

  2. Належить до керівного складу фірм, компаній, фінансових уста­нов, культурологічного бізнесу.

  3. Наділяється певною виконавчою владою, не обов'язково будучи власником чи акціонером цихустанов.

П'ять причин невдач менеджерів (керівників) [12,с.53]

1) їх штовхає вперед потреба отримувати більш високу заробітну пла­ту, мати більший високий комфорт;

10