Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
право.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
16.12.2018
Размер:
623.62 Кб
Скачать

66. Робочий час поняття і види.

Робочий час — це встановлений законодавством відрізок календарного часу, протягом якого працівник відповідно до правил внутрішнього трудового розпорядку, графіка роботи та умов трудового договору повинен виконувати свої тру­дові обов'язки.

Робочий час поділяється на види:

Норма робочого часу — це встановлена законом, колективним або трудовим договором для даного працівника три­валість його робочого часу за певний календарний період — день, тиждень, місяць.

Скорочений робочий час встановлений у законодавстві: КЗпП, а також в інших нормативно-правових актах.Законодавством встановлений скорочений (36-годинний) робочий тиждень для деяких категорій працівників, трудова діяльність яких пов'язана з особливим характером праці (наприклад, педагогічні працівники, медичні працівники та ін.) або станом здоров'я (деякі категорії інвалідів).Встановлення скороченого робочого часу не впливає на розмір заробітної плати.

Неповний робочий час — відповідно до ст. 56 КЗпП встановлюється угодою сторін як при вступі на роботу, так і в період роботи. Неповний робочий час може бути у вигляді:

а) неповного робочого дня (тобто зменшення тривалості щоденної роботи на зумовлену кількість годин); б) неповного робочого тижня (при якому зберігається нормальна тривалість робочого дня, але зменшується кількість робочих днів у тиждень) і в) поєднання неповного робочого дня і неповного робочого тижня (наприклад, тривалість робочого дня 5 годин при 4 робочих днях на тиждень).

При неповному робочому часі (на відміну від скороченого) оплата праці проводиться пропорційно відпрацьованому часу, а при відрядній оплаті праці — в залежності від виробітку.

67. Режим та облік робочого часу

Режим робочого часу – установлений законодавством або локальним нормативно-правовим актом порядок розподілу і використання робочого часу протягом доби, тижня, інших календарних періодів. Розрізняють загальні й спеціальні режими.

До загальних режимів належать п’яти- і шестиденний тиждень.

До спеціальних режимів робочого часу належать:

Змінна робота – працівники чергуються в змінах рівномірно

Гнучкий графік роботи – форма організації робочого часу, за якої для окремих працівників або колективів підрозділів допускається саморегулювання початку, закінчення і загальної тривалості робочого дня.

Роздроблений робочий день – передбачає поділ робочого дня на частини, між якими є перерва тривалістю понад дві годин, або дві та більше перерв, включаючи й перерву на обід.

Ненормований робочий день – встановлюється для певної категорії працівників у разі неможливості нормування часу трудового процесу

Вахтовий метод організації роботи – особлива форма організації робіт, що ґрунтуються на використанні трудових ресурсів поза місцем їх постійного проживання за умов, коли щоденна доставка працівників до місця роботи і назад до місяця постійного проживання не можлива.

Також є надурочна робота. Надурочними вважаються роботи понад встановлену тривалість робочого дня.

Облік робочого часу — це фіксування відомостей про явку працівників на роботу і виконання ними встановленої тривалості робочого часу. Облік робочого часу ведеться в табелях встановленої форми.

У складі відпрацьованого працівником часу окремо враховуються надурочні роботи, чергування, відрядження тощо.

При поденному обліку підраховується робочий час протягом кожного дня. Він полягає в тому, що встановлена законом тривалість щоденної роботи реалізується за розпорядком або графіком роботи без відхилень у кожний робочий день. Застосовується при шестиденному робочому тижні.

Щотижневий облік означає, що норма робочого часу реалізується в межах одного тижня з повною кількістю робочих днів, водночас тривалість щоденної роботи може мати відхилення в окремі дня тижня. У такому переробіток годин вважається надурочною роботою.

Підсумований облік робочого часу означає, що встановлена законом законом тривалість робочого дня і робочого тижня реалізується за графіком у середньому за обліковий період.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]