Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
право.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
16.12.2018
Размер:
623.62 Кб
Скачать
  1. Держава: поняття та ознаки.

Ознаки держави:1.наявність території(держава має територію,яка обмежена держ кордонами.до терит. Держ належать:суходіл ,о-ви, водні об, простір який знах над та під поверхнею землі)2населення(держ має певний політи ко-правов звязок з громадянами.воля держ розповсюдж на всю її терит)3.публічний механізм держ влади(кожна держ має органи управл. Які реаліз ф-ії держави.держ апар. Поділ на:органи управл(законод.,викон,судова),органи примусу(армія).органи держ упр носять публічний хар-тер,тобто вираж волю панівної част. Населення)4. Наявність системи права та здатність держ приймати закони(парламент має право прийм закони які є обов. Для всього насел.)5. Фін система та здатність стягувати податки(кожна держ має свою гр 1, систему обігу та обліку гр коштів, та має право стягувати податки з насел для утримання держ аппарату т а для розв соц сфери)6. Суверенітет,незалежність(держ може самостійно, без будь-якого втруч. Ін держав та міжнар. орган-ій прийм. Рішення стосовно вн. Та зовн. Політики)7. Мова та ін атрибути держави.ДЕРЖАВА- це політ-адмін утворення, що має свою територію з закріплен. За нею населенням,здатна приймати закони,стяг. Податки та забезпеч. Загальнообовязковість своїх велінь на всій терит. та для всього насел.

  1. Характеристика форм державного правління.

Форма правління-сист огранів держ влади, які фун-ють у державі та !!!!!!!!!!1.Монархія(виникла в умовах рабовл сусп.,протее осн формою держ влади стала при феодалізмі).ознаки мон.( спадковий хар-тер, влада зосер в руках 1 особи, безстрокове правління,монарх здійсн правл на свій розсуд,монарх не має відповідальності за законами даної держави.)монархія: необмежена, обмежена. Необмежена поділ на деспотичну(монарх-божество:Вавилон, егип,кит),абсолютна(сауд аравія).Обмежена поділ на Дуалістична(глава держ не має законод влади,що перейшло до парламенту,але формує склад уряду яким керує),парламентська(влада монарха суттєво обмеж.за ним формально залишився лише статус:англ, яп,швеція)2.Республіка-форма правл у якій огр держ влади обир насел-нням.ознаки:обираються на певний строк,юрид відповід гл держ у випадках передбач законом,загальнообовязковість рішень, захист прав та інтересів громадян.Респ поділ на:парламентська(вища держ вл-парлам: Іт,австрія,інд),президентська(вищ.держ.влада-презид, який поєдн повноваж гл держ та уряду:США,мексика),змішана(парл набув повнов контролю презид щодо формув уряду та здійсн ним викон влади:франц, укр,фінл)

  1. Характеристика форм державного устрою та політичного режиму.

Форма держ устрою- поділ терит держави на адмін. Територт 1 та взаємозв між ними.форми держ устрою розкр з яких частин склад вн част держави,які правові положення складових частин держ,як здійсн розподіл повноважень між центр та місц органами.держ устр поділ на просту та складну форму.проста-унітарна,тобто держ не має у своєму складі суверен. утворень. Складна поділ на федерацію(союз сувер держ,заснов на добров основах),конфедерація(тим час союз незал держав створ для досягн певної мети),імперія(держ, яка утв внасл колонізації ін. держав)політ-правовий режим- це способи та методи реаліз держ влади. Поділ на демократ(демократично-ліберальний, демокр-радикальний,демокр-консервативний. При демокр реж здій розподіл влади на 3 гілки,прогол права і свободи громад, багатопартійність, наявн демократ законодавства),та анти демократ(тоталітарний,фашиський,нациський,авторитарний та ін. лік від або обмеж прав людини,забор опозиційних партій,зосер не обмеж влади в руках глави чи уряду)

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]