Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
право.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
16.12.2018
Размер:
623.62 Кб
Скачать
  1. Характеристика основних теорій походження держави.

1.теологічна Ф.Аквінський(держ виникла внасл бож волі.гл держ-намісник бога на землі,тому будь-яке посягання на владу вваж найг злочином)2.патріархальна(як результат розростання сімї,сімї обєдн в роди роди в племена і утв державу. Гл держ,як і гл сімі має охорон населення)3.органічна(держ порівн. З живим організмом .народж-розвив-припин існування.має органи управління(Спенсер))4.теор насильства(виник у результ завоювань 1 народів іншими)5.географічна(геогр. Детермінізму)(дерд виникла внасл спиятл клімат та територ умов)6.психологічна(псих властивості люд,тобто є прошарок люд які здатні керувати а ін. підкорятися,для досягн спільн мети-утвор держ)7.договірна(тим час домовл про взаємну допом)8.класова( поява різних класів: класу ремісників,землеробів,управлінців,для уникн протиріч виник держава)9.технологічна(процес розв цивіліз,здійсн техн. Прогресу)10.космічна(держ занесена з космосу інш цивіліз)

  1. Поняття та основні ознаки права.

Право-система загальнообов правил поведінки, які встановлюються,охорон і забезпеч державою. Суб’єктивне право-загальнообовязк формально визнач правило повед, яке встан держ та забезпеч держ примусом. Суб’єктивне право-міра можливої поведінки особиОзнаки:загальнообовязк. хар-тер(діє на всій терит держ і на все населен),нормативність(право склад з системи правових норм),системність(право має чітку логічну систему),формальна визначеність(право має чітку фікс форму, яка вираж в закон і під закон нормативних актах),право встан та санкціонується державою(суб правотворчості можуть виступ не будь-які люди,а спец уповнов органи держ влади),право охорон державою(за поруш правової норми до осіб може застос юрид відповідальність)

  1. Право як особливий вид соціальних норм.

Соціальні норми — це загальні правила поведінки людей у суспільстві, що зумовлені об'єктивними закономірностями, є результатом свідомої вольової діяльності певної частини чи всього суспільства і забезпечуються різноманітними засобами соціального впливу. Залежно від способу їх утворення й забезпечення соціальні норми класифікують як: юридичні; моральні; корпоративні (громадських організацій, політичних партій, інших об'єднань громадян); звичаї чи традиції.

Залежно від сфери соціальних відносин, що регулюються нормами, їх поділяють на: економічні; політичні; сімейні; релігійні; етики та естетики; організаційні; соціально-технічні. Аби показати, що право є особливим видом соціальних норм, слід порівняти ознаки правових та інших соціальних норм. Так, правові норми, що у своїй сукупності утворюють право: • виникають разом із виникненням держави; • встановлюються чи санкціонуються державою; • виражають волю керівної частини суспільства;• формулюють правила поведінки у вигляді прав та обов'язків; • мають точно визначені межі дії;

• забезпечуються державним примусом та іншими засобами. Інші соціальні норми, що утворюють систему соціального регулювання: • існують у будь-якому суспільстві; • встановлюються чи санкціонуються іншими суб'єктами; • виражають волю різноманітних частин населення. Отож, право, як особливий, вид соціальних норм, відрізняється від інших соціальних норм взаємозв'язком із державою, напрямками впливу на суспільні відносини.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]