Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ответы по ГЭК.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
10.12.2018
Размер:
1.07 Mб
Скачать

Задача 24

1.На основі вихідних даних потрібно:

- встановити порушення, виявлені аудитором, і передбачити їх наслідки.

- вказати порушення нормативних документів.

- висловити думку аудитора.

Вихідні дані:

Робітникові підприємства Петрику А. Д. за наказом та заявою про надання відпустки надано щорічну відпустку строком на 28 календарних днів з 1 по 28 червня. Він отримав відпускні в повному обсязі - 1568 грн. У зв'язку з виробничою необхідністю Петрик А. Д. був відкликаний з відпустки 18 червня і його робота оплачена згідно з табелем робочого часу поточного місяця. В бухгалтерському обліку були відображені тільки вказані дані, додаткові розрахунки і записи не зроблено.

2. Сформулювати за наведеними прикладами аудиторське судження про достовірність даних бухгалтерського обліку:

Вихідні дані:

Розмір суттєвості помилок, прийнятий аудитором, знаходиться у межах 1500 – 1 800 грн.

Ситуація І. За відомістю на виплату заробітної плати виплачено механіку Бездонову А.П. 2200 грн. а в Книзі обліку депонованої заробітної плати за цей період показано виплату в сумі 220 грн.

Ситуація 2. Для виконання заказу робіт майстру бригади Котко Т. М. було відпущено в підзвіт 123 м. кабелю. У накладній зазначено відпуск 132 м. куб. скла. Облікова ціна 1 м. куб. – 9,5 грн./м.

Решение:

1. При проверке аудитором выявлены следующие нарушения: в бухучете предприятия отсутствуют записи о начислении и выплате зарплаты работнику Петрик А.Д. , который был отозван из отпуска. Данное нарушение приведет к искажению данных предприятия по расчетам зарплаты, а также к нарушению принципа достоверности и полноты бухучета и фин. отчетности. Кроме этого, не отразив начисление зарплаты, предприятие скрыло свои обязательства по начислениям и уплате в пенсионный фонд и фонды соцстрахования и по удержаниям. Т.о., нарушены принципы ведения бухучета и трудовое законодательство.

2. Существенность представляет собой величину пропусков, неточностей или неправильное трактование бухгалтерских показателей, которые делают вероятными тот факт, что принятое на основе суждения могло бы измениться или на него могут повлиять неточный факт.

При рассмотрении ситуаций обнаружены:

2200 – 220 = 1980 грн – фактически не депонированная заработная плата.

Размер существенности ошибок принятый аудитором находится в пределах 1500 – 1800 грн, но при расчете обнаружена ошибка, которая больше верхней границы предела на 180 грн (1980 -1800) – это отрицательный показатель. Соответственно, есть вероятность, что аудитор предоставит отрицательное аудиторское заключение.

При рассмотрении второй ситуации под отчет было отпущено 123 м * 9,5 грн = 1168,5 грн, а по накладной 132м * 9,5 = 1254 грн. соответственно не выдано под отчет: 1254 – 1168,5 = 85,5 грн. В этой ситуации вероятность влияния допущенной ошибки на финансовый результат очень маленькая.

Даже при том, что вторая ошибка значительно меньше установленного уровня существенности, аудитор может дать отрицательное заключение, так как первая ошибка уже превышает верхнюю границу интервала существенности.

Задача 25

Виходячи з інформації, наведеної в пп. а) - е) цього завдання, Вам потрібно описати свої професійні судження, які допоможуть керівнику аудиторської фірми визначитися з питання доцільності (чи недоцільності) прийняття завдання з аудиту фінансової звітності ЗАТ.

Вихідні дані:

23 квітня 2009 року в аудиторську фірму зателефонував представник одного закритого акціонерного товариства (надалі - "ЗАТ"), який висловив бажання дізнатися про умови, на яких Ваша фірма здійснить аудиторську перевірку фінансової звітності за 2008 рік великого підприємства, а саме: про вартість послуг та термін проведення перевірки. В свою чергу, для погодження умов прийняття завдання Ви запропонували організувати зустріч керівництва Вашої фірми та потенційного клієнта. У відповідь Ви отримали відмову від проведення зустрічі між керівниками, так як керівництво ЗАТ має дуже напружений графік роботи і не має можливості зустрітися з аудиторами. На закінчення розмови представник ЗАТ порадив Вам ознайомитися з інформацією про діяльність ЗАТ на його сайті, на якому знаходиться також фінансова звітність ЗАТ за останні 4 роки, та надіслати в п’ятиденний термін за вказаною на цьому сайті електронною адресою пропозиції аудиторської фірми щодо умов здійснення аудиторської перевірки.

Про цю телефонну розмову Ви доповіли керівнику аудиторської фірми та отримали від нього доручення зібрати необхідну інформацію для оцінювання потенційного клієнта та визначення доцільності прийняття завдання з аудиту.

Враховуючи обмеження в часі для розробки пропозицій та скориставшись порадою представника ЗАТ, Ви ознайомилися з сайтом ЗАТ та отримали з нього наступну інформацію:

а) дохід (виручка) від реалізації продукції за 2008 рік склав 2,65 млн. грн., а прибуток - 650 тис. грн. (за 2007 рік відповідні показники становили 1,35 млн. грн. та 320 млн. грн.);

б) у фінансовій звітності ЗАТ примітки до річної фінансової звітності наведені лише за типовою формою № 5 "Примітки до річної фінансової звітності";

в) попереднім аудитором ЗАТ в 2005 - 2007 роках була аудиторська фірма з "великої" четвірки;

г) в 2008році ЗАТ започаткувало новий бізнес в телекомунікаційній галузі;

д) загальні збори акціонерів планується провести 12 березня 2009 року;

е) серед акціонерів ЗАТ, що володіють більше 7,6% акцій, знаходиться батько керівника Вашої аудиторської фірми (він володіє 8,2% акцій).

Решение:

В данной ситуации целесообразно отказаться от проведения аудита. Поскольку в соответствии с ЗУ «Про аудиторскую деятельность» проведение аудита аудиторской фирмой, один из работников которой имеет прямые родственные отношения с руководством хозяйствующего субъекта, который проверяется, не допускается. Также дополнительной преградой для принятия решения о проведении аудита послужил п.б) в соответствии с которым имеются данные только по форме №5 финансовой отчетности «Примечания к годовой отчетности», что является недостаточным для ознакомления с результатом деятельности предприятия.

Задача 26

1. Які з наступних тестів перевірки внутрішнього аудиту не дають аудитору доказу повноти обліку витрат по готовій продукції.

Вихідні дані:

1. Перевірка правильності обліку витрат матеріалів, які відносяться на незавершене виробництво.

2. Перевірка динаміки витрат по незавершеному виробництву і віднесення частини з них на готову продукцію.

3. Детальна перевірка собівартості готової продукції.

4. "Простежування" собівартості використаних матеріалів, починаючи від придбання і закінчуючи обліком їх у витратах по незавершеному виробництву.

Визначити і пояснити правильну відповідь.

2. Необхідно визначити правомірність розрахунку показника „доход (виручка) від реалізації”; сформулювати суть порушення.

Вихідні дані:

у ході проведення аудиту на ЗАТ „Супутник” встановлено наступне. Доход (виручка) від реалізації за перше півріччя поточного року визначений шляхом вирахування із загальної суми реалізованих товарів (326 тис. грн.) суми повернених товарів (12 тис. грн.). Розрахований таким чином товарооборот відображений у рядку „Доход (виручка) від реалізації продукції” форми № 2.

Решение:

1. Проверка динамики расходов по НЗП и отнесения части из них на ГП не дает в полной мере аудитору доказательства полноты учета расходов по ГП.