Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ответы по ГЭК.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
10.12.2018
Размер:
1.07 Mб
Скачать

Задача 1

Задача 1 (1ПФ.С 01 ПР.Р 02)

Як, на вашу думку, повинен відреагувати аудитор фірми "Аудит Україна" на пропозицію ТзОВ "Кристал" стосовно проведення аудиторської перевірки.

Надайте визначення поняттю «загрози незалежності» згідно з Кодексом етики професійних бухгалтерів.

Надайте характеристику видам загроз незалежності, які можуть виникнути під час проведення аудиту на ТзОВ "Кристал".

Вихідні дані:

Аудиторська фірма «Аудит Україна», в якій Ви працюєте, у відповідності з укладеним договором здійснює аудит фінансової звітності станом на 31 грудня 2008 року товариства з обмеженою відповідальністю «Кристал» (далі - "Товариство"). Після попереднього ознайомлення з діяльністю Товариства, враховуючи незначний обсяг його діяльності, керівник аудиторської фірми доручив безпосередньо Вам провести аудиторську перевірку фінансової звітності Товариства. Ви з'ясували, що Товариство є платником податку на прибуток на загальних підставах за ставкою 25% та не являється суб'єктом малого підприємництва.

За умовами договору аудиторську перевірку було розпочато 5 лютого 2009 року.

Згідно погодженого графіку перевірки, керівництво планувало надати аудитору остаточний варіант фінансової звітності не пізніше 10 березня 2009 року. Проте, сталося так, що в кінці лютого головний бухгалтер Товариства, яка була відповідальна за підготовку фінансової звітності, захворіла і згідно очікувань приступить до виконання своїх обов'язків не раніше 8 березня 2009 року. Враховуючи ці обставини, керівництво Товариства звернулося до Вас з проханням допомогти Товариству завершити складання фінансових звітів за 2008 рік. У зв’язку з чим був укладений додатковий договір про складання фінансової звітності.

Перед проведенням аудиту було надано наступну інформацію, яка характеризує здійснені операції у 2008 р. на ТзОВ "Кристал":

  1. ТзОВ " Кристал" придбало акції аудиторської фірми "Аудит Україна" і стало власником 38% статутного капіталу;

  2. Товариство надає аудиторській фірмі в оренду приміщення під офіс загальною площею 100 кв. м.

  3. Товариство звернулося до попереднього аудитора з проханням надати робочі документи попередніх перевірок теперішньому аудитору з метою скорочення терміну проведення перевірки за 2008р.

4. В березні 2008р. підприємство придбало автоматизовану систему складського обліку, у впровадженні якої з квітня по червень того ж року були залучені спеціалісти аудиторської фірми "Аудит Україна". Також стала відомою інформація, що в аудиторській фірмі на посаді водія працює особа, яка є племінником фінансового директора Товариства.

Решение:

Учитывая имеющуюся информацию, аудитору следует отказать предприятию в проведении аудита, так как в соответствии с ЗУ «О аудиторской деятельности», аудитор, который имеет личный и имущественный интересы в хозяйственной деятельности аудируемого субъекта – не может осуществлять его аудит. Также запрещается проведение аудита аудитором – родственником хозяйствующего субъекта, о чем свидетельствуют данные пунктов 1,4. Аудитор не имеет права ссылаться на аудиторское заключение.

Угроза независимости – это угроза невыполнения этических принципов независимости. Независимость по Кодексу этики – это взаимосвязь двух показателей: независимости мысли и независимости поведения. Независимости мысли – это такая направленность мыслей, которая дает возможность предоставить заключение без любого влияния , которое может ставить под угрозу профессиональные суждения и мешать действовать честно, объективно и с профессиональным скептицизмом. Независимость поведения – предупреждение фактов и обстоятельств, настолько существенных, что рассудительная и проинформированная третья сторона, зная всю соответствующую информацию, в том числе использованные предупредительные мероприятия, обосновано пришла бы к выводу, что честность, объективность или профессиональный скептицизм аудитора пребывают под угрозой. Исходя из этого можно сделать вывод, что пункты 1,3,4 являются угрозой независимости, которая может возникнуть при согласии АФ «Аудит Украина» на проведение аудиторской проверки ООО «Кристалл».

Задача 2

Необхідно розрахувати по кожному з напрямків перевірки (як по кредиторській, так і по дебіторській заборгованості):

аудиторський ризик;

обсяг вибірки; = (380 000х1,5)

крок аудиторської вибірки. = 380 000 / (15-1) = 27 143 грн.

Вихідні дані:

Комерційна фірма "Стандарт-експерт", яка займається посередницькою діяльністю запросила аудиторську фірму "Тандем" для проведення тематичної аудиторської перевірки. А саме, їх цікавить правильність розрахунків з постачальниками та покупцями цієї фірми, та наявність заборгованостей, як перед контрагентами, так і самої фірми перед іншими підприємствами. В свою чергу Фірма " Стандарт-експерт " надала аудиторові наступну інформацію:

загальний розмір дебіторської заборгованості на кінець звітного періоду складає 380 000 грн.

загальний розмір кредиторської заборгованості на кінець звітного періоду складає 195 000 грн. ОВ = (195000 х 1,5)/ 38 000 = 8 / 195 000 / (8-1) = 27857

В ході проведення попереднього тестування системи внутрішнього контролю аудитором був встановлений ризик не виявлення помилки у документах наданих для перевірки і оцінений як низький (фактор ризику 1,5 %). На тому ж етапі перевірки був встановлений рівень припустимих аудитором (суттєвих) різниць – 38 000 грн (або фактор ризику 0,1). Останнім був встановлений властивий ризик на рівні 1,5 %.

АР = 1,5 х 1,5 х 0,1 = 0,225

Задача 3

Необхідно описати з посиланням на відповідні МСА та етики питання практичного і етичного характеру, які Ви розглянете, перш ніж прийняти призначення в якості аудитора Товариства.

Складіть анкету нового клієнта з детальним описанням всіх аспектів, які мають цікавити аудиторську фірму перед проведенням перевірки.

Вихідні дані:

Керівництво ВАТ "Місто" (надалі – "Товариство") звернулося до Вашої аудиторської фірми з проханням прийняти призначення в якості нового аудитора Товариства та здійснити аудиторську перевірку фінансової звітності Товариства за 2008 рік. Керівництво Товариства повідомило Вам також, що аудиторській фірмі "Стандарт" (попередній аудитор), яка проводила аудиторську перевірку фінансової звітності за 2007 рік, відмовлено в продовженні співробітництва на 2008 р., так як на думку керівництва Товариства ця аудиторська фірма не забезпечує рівень аудиторських послуг, відповідний їх вартості.

Решение:

Согласно МСА 200 «Ответственность. Цель и общие принципы аудиторской проверки финансовых отчетов», прежде чем ОАО «Мисто» примет решение о назначении в качестве аудитора определенную аудиторскую фирму, оно рассмотрит перечень вопросов практического и этического характера. Что касается этических моментов работы аудитора, то необходимо оценить то, насколько аудитор или аудиторская фирма придерживается Кодекса профессиональной этики аудиторов, разработанного Международной федерацией бухгалтеров, а именно таких этических принципов как: независимость, честность, объективность, компетентность и внимательность, конфиденциальность, профессиональное поведение, т.е. субординация, скромность, высокая мораль, придерживание технических стандартов и т.д.

Касательно вопросов технического характера, то Обществу необходимо обратить внимание на следующие моменты: объем и характер практики аудиторской фирмы, ее географическое расположение, организационная структура, соотношение доходов и расходов, наличие работы с опытом работы и соответствующей профессиональной подготовкой.

Анкета нового клиента:

1. Полное наименование пр-я: ОАО «Мисто».

2. Идентификационный код предприятия.

3. Юридический адрес.

4. Банковские реквизиты

5. Телефон

6. Электронный адрес

7. Руководитель предприятия

8. Главный бухгалтер

9. Дата регистрации

10. Орган регистрации: Государственная регистрационная палата Украины.

11. Форма собственности: частная

12. Организационно-правовая форма предприятия: ОАО

13. Дата начала функционирования

14. Численность персонала

15. Виды деятельности

16. Система налогообложения (налоги, которые оплачиваются: НДС, налог на прибыль, НДФЛ, налог на землю, коммунальный налог)

17. Орган ГНС, в котором предприятие зарегистрировано как плательщик налогов – Харьковская ГНИ

18. Дата последней проверки органами ГНС и проверяемый период

19. Вид деятельности с указанием соответствующих кодов

20. Часть иностранных инвестиций в уставном капитале

21. Выручка от всех видов реализации за отчетный год

22. Часть экспортных операций в общем объеме выручки

23. Наличие структурных подразделений, филиалов и т.д. с указанием их фактических адресов.

24. Подразделения, которые осуществляют ведение бухгалтерского учета (количество, наименование, численность работников)

25. Форма бухгалтерского учета, степень его автоматизации, регистрация учета – журнальная и письменная.

26. Наличие подразделения внутреннего контроля, его структура, численность работников

27. Наличие финансовых вложений, их структура (депозитные вклады, ценные бумаги, взносы в уставные фонды других предприятий)

28. Наличие полученных кредитов с указанием вида и валюты получения

29. Дата последней аудиторской проверки.

Задача 4

Необхідно визначити, який вид загроз може постати перед аудитором і чому?

Яких застережних заходів треба вжити аудиторській фірмі, щоб знизити можливість загрози до прийнятно низького рівня ?

Вихідні дані:

Бухгалтерський облік на виробничому підприємстві ЗАТ "Сдоба" веде головний бухгалтер, який працює в цьому підприємстві вже 20 років. За підсумками 2008 р. підприємство бажає провести аудит фінансової звітності. Для проведення такого аудиту була запрошена аудиторська фірма "Фінанси та аудит", яка надає якісні послуги по проведенню аудиту. Однак стало відомо, що в цій аудиторській фірмі працює на посаді спеціаліста з аналізу фінансово-господарської діяльності дочка головного бухгалтера ВАТ "Сдоба". Після попереднього ознайомлення з обсягами та умовами перевірки був укладений договір на проведення аудиту.

За умовами договору аудиторську перевірку повинно було розпочати 6 березня 2009 року.

Згідно погодженого графіку перевірки, керівництво планувало надати аудитору остаточний варіант фінансової звітності не пізніше 15 квітня 2009 року. Проте, сталося так, що в кінці січня головний бухгалтер Товариства, яка була відповідальна за підготовку фінансової звітності, захворіла і згідно очікувань приступить до виконання своїх обов'язків не раніше 13 квітня 2009 року. Враховуючи ці обставини, керівництво Товариства уклало з аудиторською фірмою додатковий договір на складання фінансових звітів за 2008 рік.

Решение:

Перед аудитором существует угроза нарушения принципа независимости, т.к. в соответствии с условием аудиторская фирма и клиент имеют родственные связи работников. Поэтому договор, заключенный ЗАО «Сдоба» и АФ «Финансы и аудит» не явл. Действительным, так как противоречит ЗУ «Об аудиторской д-сти в Украине».

Также аудиторская фирма исходя из законодательных норм не может закончить составление финансовых отчетов за 2008 год.

Т.о., предприятию необходимо обратится к другой аудиторской фирме, но при этом необходимо учесть такие запрещающие положения:

1. аудитору, который имеет прямые родственные связи с работниками хозяйствующего субъекта, что подлежит проверке, запрещается проведение аудита на таком объекте.

2. аудиторам, которые имеют личные имущественные интересы у хозяйствующего субъекта, который подлежит проверки, проводить аудит запрещено ЗУ «Об ауд-й д-сти».

3. Аудиторам – членам руководства, основателям или собственникам хозяйствующего субъекта, который проверяется, запрещается проводить аудит

4. Аудиторам – работникам хозяйствующего субъекта, который проверяется запрещается проводить аудит.

5. Аудиторам – работникам, соучастникам дочернего предприятия, филиала, который проверяется, запрещается проведение аудита.

Задача 5

На основі комплекту фінансової звітності акціонерного товариства «Кристал» (використовуючи дані на кінець звітного періоду) визначити суттєвість відхилень за найменшим значенням відповідного ключового показника:

БАЛАНС

НА 31 січня 2008р.

грн.

АКТИВ

На початок звітного періоду

На кінець звітного періоду

Незавершене будівництво

112 500

12 500

Основні засоби:

залишкова вартість

398 155

672 450

первісна вартість

520 650

874 380

знос

122 495

201 930

Довгострокові фінансові інвестиції:

які обліковуються за методом участі в капіталі інших підприємств

100 000

Гудвіл

18 300

Усього за розділом І

610 655

857 490

Запаси:

виробничі запаси

235 380

незавершене виробництво

16 420

13 970

готова продукція

45 000

38 954

Дебіторська заборгованість за товари, роботи, послуги:

чиста реалізаційна вартість

69 178

66 880

первісна вартість

76 864

70 400

резерв сумнівних боргів

7 686

3 520

Дебіторська заборгованість за розрахунками:

за виданими авансами

6 000

36 000

Інша поточна дебіторська заборгованість

120

4 700

Грошові кошти та їх еквіваленти:

в національній валюті

116 400

216 150

в іноземній валюті

2 700

4 250

Інші оборотні активи

2 250

10 000

Усього за розділом II

493 448

586 824

III. Витрати майбутніх періодів

380

270

БАЛАНС

1 104 483

1 444 584

ПАСИВ

На початок звітного періоду

На кінець звітного періоду

Статутний капітал

400 000

400 000

Інший додатковий капітал

14 593

55 433

Резервний капітал

7 000

18 688

Нерозподілений прибуток (непокритий збиток)

128 600

350 673

Неоплачений капітал

25 000

5 000

Усього за розділом I

525 193

819 794

Цільове фінансування

3 000

0

Усього за розділом II

3 000

0

Довгострокові кредити банків

250 000

150 000

Усього за розділом IІI

250 000

150 000

Короткострокові кредити банків

75 500

95 000

Кредиторська заборгованість за товари, роботи, послуги

64 350

74 460

Поточні зобов’язання за розрахунками:

з одержаних авансів

13 500

60 000

з бюджетом

53 220

61 100

зі страхування

31 430

47 100

з оплати праці

84 950

127 340

Інші поточні зобов’язання

3 340

12 790

Усього за розділом IV

326 290

474 790

V. Доходи майбутніх періодів

БАЛАНС

1 104 483

1 444 584

ЗВІТ ПРО ФІНАНСОВІ РЕЗУЛЬТАТИ

за 2008 рік

грн.

Стаття

За звітний період

Дохід (виручка) від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг)

5 007 900

Собівартість реалізованої продукції (товарів, робіт, послуг)

4 200 770

Валовий:

прибуток

807 130

збиток

Інші операційні доходи

25 062

Адміністративні витрати

274 320

Витрати на збут

141760

Інші операційні витрати

9 836

Фінансові результати від операційної діяльності:

прибуток

406 276

збиток

Дохід від участі в капіталі

18 400

Інші фінансові доходи

0

Інші доходи

17 900

Фінансові витрати

46 165

Інші витрати

12 150

Фінансові результати від звичайної діяльності до оподаткування:

прибуток

384 261

збиток

Податок на прибуток від звичайної діяльності

150 500

Чистий:

прибуток

233 761

збиток

Ключові показники для визначення суттєвості, встановлені внутрішніми стандартами аудиторської фірми

Показник

Попереднє судження про

суттєвість, %

мінімум

максимум

Дохід від реалізації

0,2

0,5

Результат від господарської діяльності до оподаткування

2

5

Вартість основних засобів

1

2

Дебіторська заборгованість за товари, роботи, послуги

3

5

Вартість майна підприємства

0,5

1

Решение:

Показник

Значення базового показника

Рівень суттєвості

Сума рівня суттєвості

Дохід від реалізації

5 007 900

0,2

10 015,8

Результат від господарської діяльності до оподаткування

384 261

2

7 685,22

Вартість О С.

672 450

1

6 724,5

Дебіторська заборгованість за товари, роботи, послуги

70400

3

2112

Вартість майна підприємства

1 444 584

0,5

7 222,92

.

Задача 6

На основі комплекту фінансової звітності акціонерного товариства «Шанс» (використовуючи дані на кінець звітного періоду) визначити суттєвість відхилень за найменшим значенням відповідного ключового показника:

БАЛАНС

НА 31 січня 2008 р.

грн.

АКТИВ

На початок звітного періоду

На кінець звітного періоду

Незавершене будівництво

56250

6250

Основні засоби:

залишкова вартість

199077,5

336225

первісна вартість

260325

437190

знос

61247,5

100965

Довгострокові фінансові інвестиції:

які обліковуються за методом участі в капіталі інших підприємств

50 000

Гудвіл

9150

Усього за розділом І

305327,5

428745

Запаси:

виробничі запаси

117690

незавершене виробництво

8210

6985

готова продукція

2250

19477

Дебіторська заборгованість за товари, роботи, послуги:

чиста реалізаційна вартість

24589

33440

первісна вартість

38432

35200

резерв сумнівних боргів

3843

1760

Дебіторська заборгованість за розрахунками:

за виданими авансами

3000

18000

Інша поточна дебіторська заборгованість

60

2350

Грошові кошти та їх еквіваленти:

в національній валюті

58200

108075

в іноземній валюті

1350

2125

Інші оборотні активи

1125

5000

Усього за розділом II

246724

203412

III. Витрати майбутніх періодів

190

135

БАЛАНС

552241,5

722292

ПАСИВ

На початок звітного періоду

На кінець звітного періоду

Статутний капітал

200 000

200 000

Інший додатковий капітал

7296,5

27716,5

Резервний капітал

3500

9344

Нерозподілений прибуток (непокритий збиток)

64300

175336,5

Неоплачений капітал

12500

2500

Усього за розділом I

262596,5

409897

Цільове фінансування

1500

0

Усього за розділом II

1500

0

Довгострокові кредити банків

125000

75000

Усього за розділом IІI

125 000

75000

Короткострокові кредити банків

37750

47500

Кредиторська заборгованість за товари, роботи, послуги

32175

37230

Поточні зобов’язання за розрахунками:

з одержаних авансів

6750

30 000

з бюджетом

26610

30550

зі страхування

15715

23550

з оплати праці

42475

63670

Інші поточні зобов’язання

1670

6395

Усього за розділом IV

163145

237395

V. Доходи майбутніх періодів

БАЛАНС

552241,5

722292

Звіт про фінансові результати

за 2008 рік

грн.

Стаття

За звітний період

Дохід (виручка) від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг)

2503950

Собівартість реалізованої продукції (товарів, робіт, послуг)

2100385

Валовий:

прибуток

403505

збиток

Інші операційні доходи

12531

Адміністративні витрати

137160

Витрати на збут

70880

Інші операційні витрати

4918

Фінансові результати від операційної діяльності:

прибуток

209138

збиток

Дохід від участі в капіталі

9200

Інші фінансові доходи

0

Інші доходи

8950

Фінансові витрати

23082,5

Інші витрати

6075

Фінансові результати від звичайної діяльності до оподаткування:

прибуток

192130,5

збиток

Податок на прибуток від звичайної діяльності

75250

Чистий:

прибуток

116880,5

збиток

Ключові показники для визначення суттєвості, встановлені внутрішніми стандартами аудиторської фірми

Показник

Попереднє судження про

суттєвість, %

мінімум

максимум

Дохід від реалізації

0,2

0,5

Результат від господарської діяльності до оподаткування

2

5

Вартість основних засобів

1

2

Дебіторська заборгованість за товари, роботи, послуги

3

5

Вартість майна підприємства

0,5

1

Решение:

Показник

Значення базового показника

Рівень суттєвості

Сума рівня суттєвості

Дохід від реалізації

2503950

0,2

5007,9

Результат від господарської діяльності до оподаткування

192130,5

2

3842,61

Вартість О С.

336225

1

3362,25

Дебіторська заборгованість за товари, роботи, послуги

35200

3

1056

Вартість майна підприємства

722292

0,5

3611,46

.

Задача к билету 7

Визначте ризик невиявлення помилок аудиторської перевірки ЗАТ «Стрімвест».

Вихідні дані:

Властивий ризик за результатами оцінки експертів аудиторської фірми становить 29%.

Ризик внутрішнього контролю оцінюється як сумарна величина впливу факторів на систему внутрішньогосподарського контролю.

Загальний аудиторський ризик характеризується як високий за умови, що допустима величина визначається межею від 1% до %5.

Оцінка ризику внутрішнього контролю

№ пп

Фактори, що впливають на оцінку внутрішнього контролю

Оцінка експертів (в %)

1.

Компетентність контрольного персоналу

17,2

2.

Організація системи обліку і внутрішнього контролю

6,5

3.

Правильність відображення операцій в обліку

7,0

4.

Кадрова політика, адміністрації та перепідготовка працівників

5,2

5.

Наявність служби внутрішнього аудиту та її функції

8,1

6.

Розподіл повноважень і обов'язків

1,6

7.

Методи адміністративного контролю

4,9

8.

Санкціонування операцій

0

9.

Контроль за документами та їх зберіганням

5,5

10.

Відношення адміністрації до внутрішнього контролю

6,1

11.

Використання контрольних процедур

5,8

12.

Підпорядкованість контрольного персоналу

3,2

13.

Нагляд за виконанням контрольних процедур

4.1

14.

Наявність технічних і технологічних засобів контролю

0

15.

Складна корпоративна структура або складні операції

0

16.

Інші фактори

1,9

Решение:

Общий риск – это риск того, что аудитор может высказать неверное мнение о финансовой отчетности, которая содержит существенную неверную информацию. Общий аудиторский риск (ОР) состоит из: 1. Внутреннего риска (ВР); 2. риск, связанный с несоответствием функционирования внутреннего контроля (РК); 3. риск невыявленных ошибок (РН). Поэтому можно утверждать, что ОР=ВР*РК*РН, а значит РН=ОР/(ВР*РК). Найдем риск внутреннего контроля просуммировав величины влияния факторов на систему внутрихозяйственного контроля:

РК=17,2+6,5+7,0+5,2+8,1+1,6+4,9+5,5+6,1+5,8+3,2+4,1+1,9=77,1%.

Поскольку в условии задачи указано, что аудитор планирует воспользоваться максимальным уровнем общего аудиторского риска, то РН=0,05/(0,29*0,771)=0,224. Т.о. риск невыявленных ошибок составляет 22,4%. Это говорит о том, что проведенные аудиторские процедуры не всегда могут обнаружить ошибки, которые имеются в записях по счетам или др совершенными хозяйственными операциями.

Задача к билету №8

Скласти думку аудитора щодо наведеної ситуації.

Вихідні дані:

Цементний завод відвантажив акціонерному товариству залізничним транспортом 50 т цементу. Вагон з вантажем прибув на станцію призначення 28.12.2008 р. і був переданий під розвантаження акціонерному товариству. На ім'я якого складено акт про приймання цукру, датований 29.12.2008 р.

В акті зазначено, що за документами постачальника відправлено 50 000 кг цементу за ціною 8 грн. за 1 кг на загальну суму 400 000 грн. При переважуванні фактично виявлено 49 900 кг, тобто недостача становила 100 кг на суму 800 грн.

Згідно з актом приймання бухгалтерією оприбутковано 49 900 кг цементу, різницю списано на витрати збуту за статтею "Нестача ТМЦ у дорозі та при зберіганні в межах норми убутку". Акт не було затверджено, оскільки норма природного убутку в дорозі становить 0,15%.

Решение:

  1. Рассчитаем норму естественной убыли:

50000 * 0,15% = 75 кг цемента, т.е. недостача цемента превышает норму естественной убыли на 25 кг (100 - 75). Эту сумму необходимо отнести на забалансовый счет 072 до момента определения виновного лица и списания с балансового учета.

2. В соответствии с П(С)БУ 9 «Запасы», недостача ТМЦ списывается на прочне расходы операционной деятельности (счет 947) в пределах нормы естественной убыли, т.е. 75 * 8 = 600 грн.

Остаток недостачи обязательно должен быть отражен на забалансовом счете 072 с последующим установлением виновного лица.

Таким образом, данные операции не обходимо отразить следующими бухгалтерскими проводками:

а) Отражена сумма недостачи цемента: Д 072 К – ∑ 800 грн

б)Списана сумма недостачи в пределах нормы естественной убыли: Д 23, 91 К 205 ∑ 600 грн

в) Списана сумма недостачи сверх нормы естественной убыли на виновное лицо: Д 375 К 205 ∑ 200 грн

г) Списана сумма недостачи цемента с забалансового учета АО: Д – К 072 ∑ 800 грн

Виновным лицом за недостачу цемента сверх нормы естественной убыли является лицо АО, которое было ответственным за разгрузку цемента, так как груз прибыл на станцию 28.12.08, а разгрузка происходила 29.12.08, что подтверждается актом приема цемента.

Т.о, предъявить претензии к цементному заводу за недостачу 25 кг цемента нельзя, поскольку вагон с цементом простоял на станции 1 день по вине АО, за который и могла произойти кража цемента в размере 25 кг.

Задача 9

1.Скласти аудиторський висновок щодо наведеної ситуації.

Вихідні дані:

На підприємстві «Край» 21.01.2008 р. одержано за чеком № 149589 готівку на такі цілі:

- для виплати заробітної плати робітникам та службовцям — 10 000 грн.;

- на відрядження — 540 грн.;

- на господарські потреби — 68 грн.

За звітом касира виплачено:

22.01 — 8 100 грн. заробітної плати за відомістю № 15;

23.01 — 690 грн. Іванову В.К. на відрядження за видатковим касовим ордером № 52;

23.01 — 68 грн. Петрову М.С. на господарські потреби за видатковим касовим ордером № 53;

23.01 — 1750 грн. заробітної плати за відомістю № 16.

Решение:

В соответствии с Положение о ведении кассовых операций в национальной валюте предприятия обязаны использовать наличные, полученные из банка, в течение 3 рабочих дней, включая день получения из банка. Неиспользованные суммы предприятия обязаны возвратить в банк. Кроме того, согласно вышеуказанному нормативно-правовому акту, предприятие обязано использовать полученную сумму исключительно на цели, и в точном объеме, указанном в чеке. Поэтому, излишне выплаченные 150 грн на командировочные Иванову В.К. необходимо было направить на выплату заработной платы.

Задача 10

Оцінити внутрішній ризик та ризик контролю у категоріях „низький", „середній", „високий" та сформулювати судження аудитора щодо ступеня впевненості за варіантами оцінки аудиторського ризику.

Вихідні дані:

Варіанти оцінки аудиторського ризику, що ґрунтуються

на дослідженні практичних результатів

Значення елементів ризику

Ризик

Ступінь упевненості

ВР

РК

РН при ЗАР-0,05

0,2-0.6

0,4

0,38- 0,22

Низький

Висока

0,7 - 0,9

0,7

0,18-0,07

Середній

Середня

1,0

0,8

0,89

Високий

Низька

Аудиторська фірма „Альфа" проводить перевірку спільного підприємства „Монтажник", що функціонує у формі концерну з розгалуженою мережею філій.

Економічне середовище суб'єкта дослідження характеризується відсутністю урядових дотацій, скороченням ринку збуту продукції, залежністю від імпортних поставок матеріалів для технологічного процесу переробки цукру.

Дослідження обліково-економічної політики СП „Монтажник" вказує на те, що:

1. Бухгалтерський облік ведеться окремо на головному підприємстві та у філіях.

2. Головний бухгалтер Грінченко В.П. має досвід роботи 2 роки бухгалтером юридичної консультації.

3. Серед облікового персоналу до прийняття на роботу ніхто не працював у спільних підприємствах та комерційних структурах.

4. В облікових записах виявлено значну кількість зведених показників, які складно перевірити.

5. При попередньому вибірковому перегляді облікових регістрів з реалізації продукції аудитор встановив, що не всі суми підтверджені первинними документами.

6. Протягом поточного року підприємство три рази отримувало кредит на 460 000 грн. у АКБ „Правекс - банк". Дані про здійснення капітальних вкладень виявлені не були; у посадових інструкціях облікового персоналу не закріплені їх контрольні функції.

7. За твердженням головного бухгалтера, на підприємстві постійно ведеться інвентаризаційна робота, однак планових документів та інвентаризаційних описів за поточний рік аудитором виявлено не було.

Решение:

АР=РК*ВР*РН Оценить внутренний риск и риск контроля по каждой из представленных ситуаций.

1) Если б/у ведется отдельно в каждом филиале, а затем составляться консолидированная отчетность, то можно предположить наличие ошибок, а также возможность недостоверности предоставленной филиалами информации. Следовательно внутренний риск будет высоким, а степень уверенности низкая. Если внутренний риск высокий, то риск контроля также высокий

2) то, что бухгалтер имеет опыт работы в юридической консультации – сфере отличной от производственной деятельности, то полученные им навыки вряд ли помогут в новой сфере деятельности. Поэтому бухгалтеру придется обучаться особенностям и специфике отрасли производства. Это является отрицательным моментом. Нос другой стороны главный бухгалтер имеет опыт работы 2 года бухгалтером, что позволило ему на практике закрепить свои знания ведения б/у. Поэтому внутренний риск можно оценить как «средний» и степень уверенности средняя.

3) поскольку учетный персонал имеет образование в сфере б/у, но не имеет опыта работы в совместных предприятиях и коммерческих структурах, то внутренний риск можно оценить как средний, тогда степень уверенности будет средней. При этом риск контроля тоже находится на среднем уровне.

4) невозможность проверки показателей дает возможность оценить риск как «высокий». Тогда степень уверенности будет низкой и следовательно риск контроля будет высоким.

5) отсутствие первичных документов противоречит принципам ведения б/у и не дает возможности удостоверится в отраженных операциях. Поэтому с учетом того, что таких операций немного, внутренний риск можно оценить как «средний», тогда степень уверенности будет средней.

6) отсутствие информации об использовании предоставленных кредитов, а также не закрепление в должностных инструкциях учетного персонала контролирующих функций дает возможность классифицировать внутренний риск как «высокий», степень уверенности – низкая, риск контроля – высокий.

7) устные сведения бухгалтера менее надежные, чем письменные документы. Поэтому, при отсутствии плановых документов и инвентаризационных описей, внутренний риск можно определить как «высокий», степень уверенности «низкая», риск контроля высокий.

Задача 11

Оцінити внутрішній ризик та ризик контролю у категоріях „низький", „середній", „високий" та сформулювати судження аудитора щодо ступеня впевненості за варіантами оцінки аудиторського ризику.

Вихідні дані:

Варіанти оцінки аудиторського ризику, що ґрунтуються

на дослідженні практичних результатів

Значення елементів ризику

Ризик

Ступінь упевненості

ВР

РК

РН при ЗАР-0,05

0,2-0.6

0,4

0,38- 0,22

Низький

Висока

0,7 - 0,9

0,7

0,18-0,07

Середній

Середня

1,0

0,8

0,89

Високий

Низька

Аудиторська фірма „Альфа" проводить перевірку спільного підприємства „Монтажник", що функціонує у формі концерну з розгалуженою мережею філій.

Економічне середовище суб'єкта дослідження характеризується відсутністю урядових дотацій, скороченням ринку збуту продукції, залежністю від імпортних поставок матеріалів для технологічного процесу переробки цукру.

Дослідження обліково-економічної політики СП „Монтажник" вказує на те, що:

1. На підприємстві застосовується автоматизована форма обліку, однак використовуваний програмний продукт не ліцензований, обліковий персонал не проходив відповідної підготовки.

2. Чисельність облікового апарату - 15 штатних одиниць, з них у поточному році прийнято 9.

3. Основними покупцями СП „Монтажник" є ТОВ „Фацелья" і ВАТ „Стройбудмен", яким реалізується 59% обсягу виробництва продукції.

4. У поточному році здійснювалася перевірка підприємства ДПА, в результаті чого донараховано штрафних санкцій на суму 55 000 грн. З причини незгоди керівництво СП „Монтажник" ініціювало судовий позов, що знаходиться на стадії розгляду.

5. Формально керівником СП „Монтажник» значиться Мілова К.Ю., проте реальні повноваження керівника здійснює приватний підприємець Діброва В.В., що надає інформаційно-консультаційні послуги з організації та ведення бухгалтерського обліку на підприємстві.

6. Аудит на підприємстві проводиться вперше.

Решение:

АР=РК*ВР*РН Оценить внутренний риск и риск контроля по каждой из представленных ситуаций.

1) использование нелицензионной программы, а также отсутствие подготовки учетного персонала оставляет надеяться лишь на качество программы. Поэтому внутренний риск можно определить как «средний», степень уверенности средняя.

2) поскольку около половины учетного персонала новые работники , которые приняты 6на работу в текущем году, то ВР можно оценить как «средний», так как на предприятии есть работники, имеющие стаж и опыт работы на предприятии, но существуют и работники, которым нужно еще ознакомится с предприятием, овладеть необходимыми навыками. При этом степень уверенности будет средней.

3) поскольку основными покупателями, которым продается 59% объема продукции являются лишь 2 предприятия, то вести учет покупателей и заказчиков довольно легко. Следовательно можно сказать, что ВР – низкий, степень уверенности высокая, и РК – низкий.

4) начисление штрафных санкций является отрицательным моментом и свидетельствует о плохом качестве ведения налогового учета на предприятии. Но с другой стороны - это может быть ошибкой ГНА, о чем можно будет однозначно сказать после решения суда. Поэтому внутренний риск можно оценить как «средний», степень уверенности – средняя.

5) наличие формального руководителя, которая не выполняет свои обязанности характеризует предприятие не с лучшей стороны. Поэтому ВК – высокий, степень уверенности – низкая, РК – высокий.

6) аудитор впервые сталкивается с этим предприятием, не знает его специфики, особенностей ведения б/у: как организован учет на предприятии, его качество. Поэтому внутренний риск следует определить как высокий, тогда степень уверенности – низкая, риск контроля высокий.

Задача 12

Висловити думку аудитора щодо наведеного нижче прикладу та скласти вірні бухгалтерські проводки даних господарських операцій.

Вихідні дані:

На підприємстві у звіті касира за 07.05.2009 р. відображені такі суми:

- залишок на 01.05 — 54 грн.;

- надходження на суму – 3640 грн.;

- витрачання на суму – 3155 грн.;

- залишок на 15.05 — 539 грн.

До звіту додані первинні документи за такими касовими операціями:

- прибутковий касовий ордер № 116 від 01.05.2009 р. від Пилипенко Л.М. за реалізований цемент на суму 1 580 грн.

- прибутковий касовий ордер № 247 від 01.05.2009 р. на оприбуткування 2060 грн., отриманих з розрахункового рахунку за чеком № 0672441, на виплату заробітної плати;

- видатковий касовий ордер № 508 від 05.05.2009 р. на видачу у підзвіт Макаренко Л.Ф. на відрядження 140 грн.;

- видатковий касовий ордер № 527 від 05.05.2009 р. на виплату заробітної плати за розрахунковою відомістю № 15 на суму 1 754 грн.;

- видатковий касовий ордер № 531 від 10.05.2009 р. на видачу позики Тимонову Б.М. у розмірі 790 грн.;

- видатковий касовий ордер № 532 від 15.05.2009 р. на видачу 300 грн. на господарські потреби Литвиненко О.П.

Решение:

Проанализировав первичные документы по кассовым операциям за период с 01.05.09 по 15.05.09 можно сказать, что фактический расход денежных средств по РКО составляет 2984 грн. В отчете кассир отразил расходы на сумму 3155 грн, при этом он завысил сумму расхода на 171 грн. Соответственно остаток денежных средств в кассе по состоянию на 15.05.09 выведен неправильно. Он составляет 710 грн. (54 + 3640 – 2984), а не 539 грн.

Таким образом, отчет кассира составлен с арифметическими ошибками. Поэтому аудитору необходимо дать рекомендации руководителю по ведению расчетно-кассовых операций и составлению документации в соответствии с Положением о ведении кассовых операций в национальной валюте Украины, утвержденное Постановлением Правления НБУ от 15.12.2004 № 637 и другими нормативно-правовыми документами, регулирующими порядок ведения расчетно-кассовых операций.

Задача 13

Висловити думку аудитора щодо дотримання ліміту каси підприємством.

Вихідні дані:

Банком встановлено ліміт каси на підприємстві - 20 гpн. Дані касової книги за квітень 2009 р. наведено нижче.

За даними авансового звіту № 4 від 21.04 Костенка, який був відряджений до Києва з 07.04 по 17.04, фактичні витрати на відрядження становили 90 грн.

Дата

Від кого одержано або кому видано

Кореспондуючий рахунок

Надходження

Витрачання

Каса за 01.04—04.04

Залишок на початок дня

18,5

Каса за 07.04—11.04

Залишок на початок дня

18,5

07.04

Отримано виручку від їдальні

701

167

07.04

Видано на відрядження Костенку

372

100

08.04

Видано стипендію Іващенко

977

67

Каса за 14.04—18.04

Залишок на початок дня

18,5

15.04

Отримано з банку на виплату заробітної плати

311

12872

16.04

Видано заробітну плату згідно з платіжною відомістю

661

8 485

16.04

Видано матеріальну допомогу

949

2 678

17.04

Оплачено АТП за автопослуги

631

1 650

Каса за 21.04—25.04

Залишок на початок дня

775

21.04

Виплачено заробітну плату

661

59

22.04

Отримано виручку від реалізації матеріалів

701

580

22.04

Виплачено дивіденди

46

536

22.04

Видано у підзвіт Вознюку

372

40

24.04

Повернуто кошти від Костенка

372

10

25.04

Здано в банк

331

10

Каса за 28.04—30.04

Залишок на початок дня

22,5

28.04

Отримано виручку за роботу комбайна

701

420

29.04

Виплачено депоновану заробітну плату

662

420

Залишок на 30.01

22,5

Решение:

Учитывая данные авансового отчета №4 от 21.04.09 Костенка, аудитором были пересчитаны остатки по кассе на конец каждого дня. Как видно из таблицы, предприятие лимит по кассе не соблюдало, В соответствии с Положением НБУ «О порядке ведения кассовых операций в национальной валюте Украины», наличные деньги сверх установленного лимита могут хранится в кассе только в дни выплаты з/п, стипендии, пенсий рабочим. Срок такого хранения не должен превышает 3-х рабочих дней, включая день получения денег в банке. Как видно из таблицы, лимит кассы в размере 20 грн. с 21.04.09 по 30.04.09 по данным предприятия не соблюдался. Кроме того, по состоянию на 21.04.09 остаток на начало дня указан в сумме 775 грн, а не 77,5 грн. Хотя дальнейшие расчеты произведены расчеты от суммы 77,5 грн, в любом случае факт ошибки пропуска запятой в сумме фиксировать необходимо, чтобы избежать дальнейших искажений в финансовой отчетности.

Таким образом, за невыполнение соблюдения лимита кассы банк должен принять меры по избежанию в дальнейшем допущения нарушений, путем пересмотра размера лимита кассы предприятия.

Следующим нарушением, которое было выявлено аудитором является то, что Костенко должен был предоставить авансовый отчет в течение 3 рабочих дней после возвращения из командировки, т.е. 23.04.09. Он же представил отчет 24.04.09.

Исходя из вышеуказанных нарушений аудитору необходимо дать рекомендации по ведению расчетно-кассовых операций и составлению документации в соответствии с Положением о ведении кассовых операций в национальной валюте Украины, утвержденное Постановлением Правления НБУ от 15.12.2004 № 637 и Приказом ГНАУ «Об утверждении формы отчета об использовании средств, предоставленных на командировку или под отчет и Порядка составления указанного отчета» от 19.09.2003 № 440.

Задача 14

Висловити думку аудитора щодо наведеної ситуації та скласти вірні бухгалтерські проводки господарських операцій.

Вихідні дані:

Організацією в магазині роздрібної торгівлі придбана фарба для господарських потреб. Комірник отримав аванс 15.04. в сумі 1 500 грн. До авансового звіту № 21 від 16.05. механіка гаражу додані:

1. Товарний чек магазина з найменуванням фарби на суму 1 200 грн.

2. Чек ЕККА на суму 1200 грн.

3. Податкова накладна.

В бух. обліку зроблені записи:

Дата

Зміст операції

Документ

Рахунки

Сума, грн.

Д-т

К-т

1

2

3

4

5

6

15.04

Придбана фарба за готівковий розрахунок

Товарний чек, касовий чек

209

372

1000

15.04.

ПДВ сплачено при покупці

Податкова накладна

641/1

372

240

16.04.

Списана фарба загальновиробничі витрати

Авансовий звіт

91

209

1000

Решение:

Анализируя данные записи по отражению приобретения краски было выявлено, что неправильно указан документ, на основании которого производилось списание краски на общепроизводственные расходы, и подтверждающим документом является накладная на от пуск ТМЦ. Кроме того, у кладовщика осталась неиспользованная сумма денежных средств, выданных ему в подотчет для приобретения хоз. товаров, т.е. с авансовым отчетом он должен был сдать неиспользованную сумму денежных средств в соответствии с Приказом ГНАУ «Об утверждении формы отчета об использовании средств, предоставленных на командировку или под отчет и Порядка составления указанного отчета» от 19.09.2003 № 440.

Таким образом бухгалтер должен был отобразить операцию по приобретению краски подотчетным лицом в бух. учете след. проводками:

№ п/п

Дата

Содержание хоз. операций

Подтверждающий документ

Д

К

∑, грн

1.

15.04.

Выдан аванс кладовщику для приобретения хоз. товаров

РКО

372

301

1500

2.

15.04.

Приобретена краска за наличный расчет и оприходована на склад

Товарный чек, кассовый чек. Приходный ордер

209

372

1000

3.

15.04.

Отражена ∑ НК по НДС, уплаченная при покупке

Налоговая накладная

641

372

200

4.

16.04.

Списана краска на общепроизводственные расходы

Накладная на отпуск ТМЦ

91

209

1000

5.

16.04.

Возвращена сумма неиспользованных денежных средств кладовщиком

ПКО

301

372

300

Задача 15

Висловити думку аудитора щодо наведеної ситуації.

Вихідні дані:

1. Товариство з обмеженою відповідальністю, створене у січні 2009 p., займається оптовою торгівлею продуктами харчування. Іноді дрібні партії відпускаються за готівковий рахунок з належно оформленими прибутковими касовими ордерами. Касові операції на підприємстві веде головний бухгалтер, тому на видаткових касових ордерах стоїть тільки його підпис. Усі касові документи зберігаються в сейфі бухгалтера, що знаходиться у його кабінеті. Ліміт каси не дотримується. Підприємство має дві Касові книги, які є пронумеровані, прошнуровані, але відбитку печатки підприємства немає.

Решение:

В соответствии с Инструкцией о расчетно-кассовом обслуживании на предприятии для ведения кассовых операций должно быть отведено отдельное помещение, оборудованное в соответствии с требованиями законодательства и Инструкции. Кассовые документы должны оформляться и подписываться кассиром. Ведение кассовых операций регулируются Постановлением НБУ «Порядок ведения кассовых операций в национальной валюте Украины». Кассой называется специально оборудованное и изолированное помещение, предназначенное для приема, выдачи и временного хранения наличности. Доступ в помещение кассы лицам, не имеющих отношения к ее работе, запрещается. Размер сумм наличных денег в кассе предприятия ограничен лимитом, который устанавливается обслуживающим банком по согласованию с предприятием в соответствии с Постановлением НБУ «О порядке ведения кассовых операций в национальной валюте Украины» от 15.12.2004 № 637. В соответствии с этим Постановлением наличные деньги сверх установленного лимита могут храниться в кассе только в дни выплаты з/п, пенсий, стипендий, пособий. Срок такого хранения не должен превышать 3 рабочих дней, включая день получения денег в банке. В соответствии с действующим законодательством кассир несет полную материальную ответственность за сохранность всех принятых им ценностей. Кассиру запрещается передоверять выполненной порученной ему работы другим лицам.

Но поскольку на предприятии кассовые операции ведет главный бухгалтер, т.е. в штате предприятия нет должности кассира, то тогда возможно выполнение главным бухгалтером функций кассира.

В соответствии с Вышеперечисленными законодательно-нормативными документами, регулирующими порядок ведения кассовых операций в национальной валюте, на РКО, кроме подписи бухгалтера, должна быть в обязательном порядке и подпись руководителя предприятия.

Кроме того, при несоблюдении лимита кассы, обслуживающий банк должен пересмотреть этот лимит для избежания дальнейших нарушений относительно соблюдения лимита.

В соответствии с Порядком регистрации и ведения книг учета расчетных операций и расчетных книг от 01.12.2000 № 614 на предприятии должна быть одна кассовая книга, пронумерованная, прошнурованная и на последней странице должны быть указаны количество пронумерованных и прошнурованных листов, подпись руководителя и главного бухгалтера и скреплены печатью предприятия.

Т.о., аудитор может сделать вывод, что предприятие нарушает требование Порядка №637, 614.

Задача 16

Оцінити наведені ситуації та вказати, який вид аудиторського висновку може бути складено за їх наслідками.

Вихідні дані:

Ситуація 1. У ході аудиту виявлено розбіжності між окремими положеннями облікової політики підприємства-клієнта та загальноприйнятими принципами обліку. Внутрішньою зустрічною перевіркою також виявлено розбіжності між показниками журналів-ордерів, Головної книги та Балансу підприємства.

Ситуація 2. У ході перевірки мало місце суттєве обмеження її обсягу, в результаті чого аудитор не отримав необхідних доказів. Крім того, у минулому місяці поточного року аудитор обіймав посаду голови ради директорів підприємства, що перевіряється.

Ситуація 3. Річна фінансова звітність підприємства складена відповідно до вимог Закону України „Про бухгалтерський облік та фінансову звітність". Аудитор зібрав достатню кількість доказів та отримав усі необхідні пояснення від керівництва та персоналу підприємства. Аудитор може підтвердити можливість подальшого функціонування підприємства. При складанні звітності враховано вплив подальших подій після дати балансу.

Ситуація 4. На думку аудитора, фінансова звітність не відповідає встановленим вимогам, не є достовірною і об'єктивною, показники її суттєво перекручені.

Ситуація 5. Аудитору, що проводив перевірку у стислі строки, не було надано всієї необхідної інформації та відповідних пояснень керівництва, що значно обмежило рамки аудиту.

Решение:

Проаналізувавши наведені ситуації можна скласти такі види аудиторських висновків:

Ситуація 1. Умовно-позитивний, з причини недопустимості методів обліку, оскільки може висловити думку про достовірність фінансової звітності за виключенням вказаних в аудиторському висновку обставин, що каже про те, що звітність підготовлена з урахуванням всіх суттєвих аспектів обліку активів та пасивів, та фінансових результатів за звітний період, на основі законодавчих актів по бух обліку.

Ситуація 2. Аудитор взагалі не мав права проводити дану перевірку, оскільки він є зацікавленою особою, в зв’язку з чим порушуються такі принципи професійної етики аудитора як незалежність та об’єктивність.

Ситуація 3. Безумовно-позитивний, оскільки аудитор може підтвердити достовірність звітності клієнта з урахуванням всіх суттєвих аспектів обліку активів та пасивів, та фінансових результатів за звітний період на основі законодавчих актів з бухгалтерського обліку.

Ситуація 4. Негативний висновок, оскільки думка аудитора про достовірність фінансової звітності означає те, що у зв’язку з обставинами ця звітність підготовлена без урахування всіх суттєвих аспектів обліку активів та пасивів, та фінансових результатів за звітний період, на основі законодавчих актів по бух обліку.

Ситуація 5. Відмова від видачі аудиторського висновку, оскільки аудитор не може надати свою думку щодо достовірності звітності.

Задача 17