Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ответы по ГЭК.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
10.12.2018
Размер:
1.07 Mб
Скачать

1. Розподілити аспекти незалежності аудиторської професії за групами: правова, етична, економічна. Результати дослідження оформити у вигляді таблиці

Вихідні дані:

Аспекти незалежності аудиторської професії

№ пп.

Вимоги до аудитора

Класифікаційна група

1.

Відсутність фінансового інтересу у справах клієнта

2.

Відсутність залежності від клієнта через видані або одержані позики

3.

Обмеження видів послуг, що одночасно надаються одному клієнту

4.

Відсутність родинних зв'язків з представниками клієнта

5.

Вимоги до змісту реклами

6.

Обмеження тривалості співпраці з одним клієнтом

7.

Вимоги до назви фірми

8.

Обмеження суми винагороди від одного клієнта

9.

Заборона отримання товарів і послуг від одного клієнта

10.

Професійна компетентність

11.

Конфіденційність інформації, одержаної у ході перевірки

12.

Розподіл капіталу аудиторської фірми

13.

Відповідальність за роботу асистентів та експертів

14.

Розподіл відповідальності за думку про звітність та власне звітність

15.

Договірна основа взаємовідносин

16.

Незалежність розміру гонорару від виду висновку

17.

Обмеження видів діяльності суб'єктів аудиту

2. Виявити порушення та описати методику одержання аудиторських доказів.

Вихідні дані:

1. За видатковим касовим ордером №11 від 11 лютого 2009 року було видано під звіт механіку Зейкан Р.М. 460 грн., на витрати по відрядженню до міста Херсон. У видатковому касовому ордері №11 в якості підтверджуючого документа зазначено наказ №9. Аудитор встановив, що згідно з цим наказом Поляков С.О. відряджається до м. Миколаєва строком на 3 дні з 12 по 15 лютого.

2. У видатковому касовому ордері №11 наявні підписи касира та бухгалтера з обліку грошових коштів. При зіставленні підпису одержувача коштів у видатковому касовому ордері №11 з підписом Зейкана Р.М. в розрахунково-платіжній відомості на одержання зарплати за попередній місяць встановлено, що підписи не збігаються.

3. При подальшій перевірці готівкових операцій виявлено, що за Зейканом Р.М. на дату видачі грошей обліковується дебіторська заборгованість на 400 грн. за раніше виданими сумами.

Решение:

1.

№ пп.

Вимоги до аудитора

Класифікаційна група

1.

Відсутність фінансового інтересу у справах клієнта

ЭТ

2.

Відсутність залежності від клієнта через видані або одержані позики

ЭК

3.

Обмеження видів послуг, що одночасно надаються одному клієнту

П

4.

Відсутність родинних зв'язків з представниками клієнта

П

5.

Вимоги до змісту реклами

ЭК

6.

Обмеження тривалості співпраці з одним клієнтом

ЭК

7.

Вимоги до назви фірми

ЭК

8.

Обмеження суми винагороди від одного клієнта

ЭК

9.

Заборона отримання товарів і послуг від одного клієнта

П

10.

Професійна компетентність

ЭТ

11.

Конфіденційність інформації, одержаної у ході перевірки

ЭТ

12.

Розподіл капіталу аудиторської фірми

ЭК

13.

Відповідальність за роботу асистентів та експертів

П

14.

Розподіл відповідальності за думку про звітність та власне звітність

ЭК

15.

Договірна основа взаємовідносин

П

16.

Незалежність розміру гонорару від виду висновку

ЭТ

17.

Обмеження видів діяльності суб'єктів аудиту

П

2. Аудиторские доказательства – это информация, полученная аудитором для высказывания своего мнения, на основании которого основывается подготовка аудиторского отчета и заключения. К аудиторскими доказательствам относ-ся: первичные учетные документы, учетные записи, подтверждающая информация с других источников. Аудиторские доказ-ва получают в рез-те осущ-я тестов контроля и процедур по определению уровня существенности (проверка операций и остатков на счетах, проведение аналитических процедур).

1. Неправильно указан подтверждающий документ, т.е. основание командировки, возможно неверно указан номер приказа о назначении на командировку. Для получения доказательств использовался такой метод как сверка.

2. Подпись получателя денежных средств в расходном кассовому ордере должен быть действительным. Возможно, что в прошлом месяце заработную плату Зейкана Р.М. получило другое лицо, который и поставил свою подпись в расчетно-платежной ведомости.

3. Кассир не имел права выдавать денежные средства Зейкану Р.М., поскольку у него уже есть задолженность по ранее выданным в под отчет суммам. В этом случае нарушаются требования Приказа ГНАУ «Об утверждении формы отчета об использовании средств, предоставленных на командировку или под отчет и Порядка составления указанного отчета» от 19.09.2003 № 440, а также требования Положения о ведении кассовых операций в национальной валюте Украины, утвержденного Постановлением Правления НБУ от 15.12.2004 № 637.

Задача 18

1. Здійснити аналіз і оцінку реклами аудиторської фірми. Вказати, які, на вашу думку, принципи аудиту порушено, та пояснити їх.

Вихідні дані:

В обласній газеті надруковано рекламу аудиторської фірми „Альтернатива" такого змісту: „Аудиторська фірма „Альтернатива" - єдина в області, яка має довготривалі партнерські відносини з ДПІ, а також своїх представників в Аудиторській палаті України. Аудиторська фірма надає різноманітні аудиторські, юридичні, виробничі послуги, а також платні консультації для студентів вищих навчальних закладів; здійснює відновлення та веде облік на підприємствах будь-яких форм власності; організовує та виступає в ролі посередника у валютних операціях підприємства; сприяє своєчасному поверненню кредитів та інших платежів; організовує й веде податковий облік; захищає інтереси у сфері бізнесу за судовими справами тощо".

Решение:

В рекламе нарушаются законодательные нормы, относительно которых аудиторской фирме запрещается заниматься производственной деятельностью. Следует отметить, что при этом аудиторская фирма нарушила принцип честности, разместив в рекламе информацию о предоставлении производственных услуг, а также о выполнении роли посредника в валютных операциях предприятия и содействии своевременного возвращения кредитов и других платежей.

Кроме того, нарушен принцип независимости, в соответствии с которым аудиторская фирма не имеет права разглашать информацию о сотрудничестве с ГНИ и с АПУ.

Задача 19

За наведеною ситуацією скласти аудиторський висновок відповідного виду.

Вихідні дані:

Згідно з Законом України „Про аудиторську діяльність" та на підставі договору № 65 від 07.02.2009 р. проведено аудит фінансово-господарської діяльності ВАТ „Юнона" за 2008 рік. Метою аудиту було визначити достовірність ведення обліку ТМЦ і основних засобів. Програма аудиту містить такі пункти:

1) перевірка обліку надходження та повноти оприбуткування ТМЦ та основних засобів;

2) перевірка обґрунтованості списання ТМЦ на витрати виробництва;

  1. перевірка облікового відображення ТМЦ та основних засобів;

  2. перевірка відображення ліквідації основних засобів;

  3. перевірка строків та коефіцієнтів переоцінки основних засобів та ТМЦ;

  4. перевірка розрахунку амортизаційних відрахувань основних засобів;

7) перевірка правильності обліку витрат на ремонт основних засобів.

За результатами аудиторських процедур складено звіт такого змісту:

1. Для обліку ТМЦ застосовується рахунок 20 „Виробничі запаси" з одним субрахунком 201 „Купівельні напівфабрикати та комплектуючі вироби".

2. Аналітичний облік МШП не ведеться. Строки корисного використання МШП не фіксуються.

3. Балансова вартість ТМЦ та основних засобів при оприбуткуванні та сума бюджетного відшкодування ПДВ визначена правильно.

4. Переоцінка ТМЦ проводиться щоквартально з використанням коефіцієнта 0, 07.

5. Фінансовий результат від ліквідації основних засобів в обліку

відображається записами:

Дебет Кредит

972 10

131 10

Матеріальні цінності, одержані від ліквідації, обліковуються лише за кількісними показниками.

6. Списання придбаних ТМЦ на витрати виробництва супроводжується записом:

Дебет Кредит

23 20

7. Амортизація основних засобів нараховується прямолінійним методом, а їх ліквідаційна вартість дорівнює 0,00 грн.

Витрати на ремонт основних засобів відносяться на збільшення їх балансової вартості.

Решение:

Під час проведеної аудиторської перевірки встановлено, що опе­рації з обліку ТМЦ і основних засобів проведені з порушенням встановленого порядку. А саме:

1. Невірно використано субрахунок 201, що згідно з Інструкцією про застосування Плану рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов’язань і господарських операцій підприємств та організацій має назву „Сировина і матеріали”, а субрахунок „Купівельні напівфабрикати та комплектуючі вироби” має код 202.

Не використовуються інші субрахунки рахунку 20 „Виробничі запаси”, що говорить про не налагодженість аналітичного обліку.

2. Має вестись аналітичний облік МШП згідно з Наказом „Про затвердження типових форм первинного обліку запасів та МШП”.

Згідно з нормативними документами, що стосуються порядку документообігу у бухгалтерському обліку МШП та про норми списання та витрачання запасів мають фіксуватися строки корисного використання МШП.

3. Невірно відображено у бухгалтерському обліку ліквідацію основних засобів (відповідно до Інструкцією про застосування Плану рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов’язань і господарських операцій підприємств та організацій).

Д 976 К 10

Д 131 К 10

Згідно з П(С)БУ 7 „Основні засоби” має обліковуватися не тільки за кількісними, а й за вартісними показниками матеріальні цінності, одержані від ліквідації основного засобу.

4. Згідно з П(С)БУ 7 „Основні засоби” витрати на ремонт основних засобів відкосяться на збільшення їх балансової вартості у разі поліпшення об’єкта (модернізація, модифікація, добудова, дообладнання), що призведе до збільшення майбутніх економічних вигод. Тому мають розмежуватися витрати на капітальний ремонт та на поточний ремонт основних засобів.

Проте зазначені невідповідності мають обмежений вплив на фінансову звітність і не перекручують загальний фінансовий стан під­приємства. Ми підтверджуємо, що за винятком невідповідностей, ви­кладених вище, баланс, звіт про фінансові результати та у примітках до фінансової звітності ВАТ «Юнона» в усіх суттєвих аспектах до­стовірно та повно подає фінансову інформацію про підприємство станом на 1 січня 2009 року згідно з нормативними вимогами щодо організації бухгалтерського обліку та звітності в Україні.