Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Питання до екзамену з педагогіки.doc
Скачиваний:
20
Добавлен:
10.12.2018
Размер:
264.7 Кб
Скачать

3. Предмет педагогіки, її основні категорії.

Предметом педагогіки є:

а) дслідження законів і закономірностей, педагогічних явищ та процесів;

б) теоретичне обгрунтування змісту, принципів, методів, форм навчання і вихованняЖ

в) вивчення передового педагогічного досвіду і створення на цій основі педагогічних теорій;

г) розробка педагогічної техніки.

Категорії педагогіки: ВИХОВАННЯ -- в широкому соціальному розумінні – це весь процес формування особистості, що проходить під впивом оточуючого середовища, умов, осїбставин суспільного ладу. Коли говориять виховує життя, мають на увазі виховання в широкому розумінні слова. Виховання у вузькому розумінні – це спеціально організований процес, спрямований на виховання однієї якості особистості. НАВЧАННЯ – це цілеспрямований процес взаємодії вчителя і учнів у ході якого здійснюється засвоєння знань, умінб і навичок. ОСВІТА – це процес і результат засвоєння учнями всестематичних знань, умінь і навичок, формування на їх основі наукового світогляду, моральних та інишх якостей особистості; розвиток її творчих сил і здібностей. У реальній педагогиці всі критерії взаємопов’язані і взаємозумовлені.

37. Класно-урочна система навчання.

Класно-урочна система навчання-організація навчального процесу, при якій учні групуються по класах і основною формою навчання є урок.

Класно-урочна система є найважливішим винаходом у дидактиці. Вона здолала довгий і складний шлях, прийшовши на зміну індивідуальному навчанню, яке широко застосувалось в школах стародавнього світу і середньовіччя.

Творцем класно-урочної системи вважають Яна Амуса Коменського, який перевірив, удосконалив і використовував її основні принципи при організації шкіл у Чехії і Польщі.

Розвиток кл-ур системи в ХІХ ст. тісно пов’язані з ім’ям К.Д. Ушинського, який у своїх працях представив урок як невіддільну і головну форму кл-ур системи.

Кл-ур система домінуюча в усьому світі, проте існували альтернативні замінники даної системи:

А) бригадно-лабораторний мето – був поширений у нашій країні в 20рр. ХХст. Учні ділилися на бригади по 5 чол. За результатами навчання бригади звітував 1 учень-бригадир. Оцінки виставлялись однаково всій бригаді. Позитивне те, що навчання охоплювали велика кількість школярів. Негативне –слабкий результат, крім бригадира.

Б) белл-ланкастерська система як система парного навчання у 18 ст. існувала мода на школи взаємного навчання: учні були поділені на десятки, навчалися у старших викладачів, яких у свою чергу вчив педагог. В загальному система давала низькі результати. Цю систему в свій час підтримували декабристи. Вони навчали своїх солдат, які потім навчали населення. Результати були негативними. Зараз ця система використовується у нашій країні у мало комплектних школах, де один вчитель навчає 2 класи одночасно.

В) дальтон план (за назвою америк. міста Долтон). У школу вранці сходились учні. Вони знаходили свого вчителя – консультанта і склад. За його допомогою індивідуальний план, згодом учні розходились по навчальних кабінетах, де самостійно вивчали заданий матеріал за книгами, таблицями, електронними посібниками. Наприкінці дня учні складали залік результат, якого заносили в індивідуальну папку.

Позитивне:

-переваги самостійно індивідуальної роботи;

- відсутнє домашнє завдання.

Негативне:

- складний матеріал вивчали за допомогою вчителя;

- слабка педагогічна дисципліна;

- слабкий кінцевий результат.

Г) комплексний метод полягає у групуванні навчального матеріалу за епохами, періодами. У даний період вивчається матеріал, який відкривається в дану епоху.

Недоліком комплексного методу є нехтування віковими особливостями учнів. Позитивне полягає в тому, що природа-суспільство постає в цілісне. Комплексний метод дає слабкий кінцевий результат.