Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
sp_2.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
09.12.2018
Размер:
390.66 Кб
Скачать

18. Функції податків.

Податки є невід'ємною частиною ринкових відносин та одним з найбільш ефективних інструментів непрямого регулювання економічних процесів.

Дослідження сутності податків буде неповним без з'ясування їх суспільного призначення, яке виявляється у функціях ' податків.

Фіскальна функція вважається історично найдавнішою та такою, що послідовно реалізується, за допомогою неї здійснюється головне призначення податків - збір грошових коштів з фізичних та юридичних осіб із метою формування фінансових ресурсів держави, Що акумулюються у бюджетній системі та позабюджетних фондах, і необхідних для здійснення нею своїх функцій.

Держава, здійснюючи економічні функції, використовує різноманітні інструменти регулювання, серед яких чільне місце належить фіскальним. Вплив фіскальних інструментів на економічні відносини у суспільстві багатогранний. З їхньою допомогою держава впливає на обсяги та структуру національного виробництва, інвестиційну активність суб'єктів господарювання, структурні зміни в економіці, справедливий та соціальне доцільний розподіл суспільних благ.

Регулююча функція також належить до загальноприйнятих. В її основі - сутність податків як інструменту вартісного розподілу та перерозподілу доходів між соціальними верствами та групами, між сферами та галузями" економіки. Ця функція знаходиться у тісному взаємозв'язку з фіскальною функцією.

Регулююча роль держави у галузі оподаткування проявляється у застосуванні таких податкових важелів, як види податків, податкові ставки, податкові пільги для певних форм економічної діяльності. Держава, використовуючи регулюючу функцію, отримує можливість впливати на рівень соціальне -економічного розвитку, стимулюючи чи дестимулюючи окремі його напрями.

Контрольна функція спрямована на забезпечення своєчасного І повного надходження податків до доходів бюджетів різних рівнів та формування централізованих фондів грошових ресурсів.

Таким чином, оподаткування ставить своїм закланням отримання І зосередження в руках держави грошових коштів, необхідних для вирішення соціальних, економічних, науково-технічних проблем населення, регіонів, галузей, країни.

19.Елементи податку

1Субєкт податку – це платник(носій податку) – це той за чий рахунок сплачується податок

1)Об’єкт податку-це те що оподатковується

3)База оподаткування – це фізичний або грошовий вимір об’єкту до якого застосов под ставка.

4)Одиниця оподаткув – це одиниця виміру бази оподаткування.

5)Податкова ставка- це розмір податку на одиницю оподаткування

6)Джерело податку – це те за рахунок чого сплачується податок

7) Податкова пільга – це повне чи часткове звільнення від сплати податку

8) Податковий період –ь це періодична сплата податку

9)Податкова квота – розрахунковий елемент який вказує частку податку про доходи платника

Класифікація податків

1) за платниками:

-податок з юридичних осіб

-податок з фіз. Осіб

-змішані податкм(як фіз. Так і юр особи)

2)За формою обкладення

2.1Прямі под, які встановлюються безпосередньо до платника та безпосередньо залежить від розміру доходу, що отримує платник

Суб’єкт і носій співпадає

А)особисті податки,які безпосередньо встановлюються від доходів платника

податок на доходи фізичних осіб)

б)реальні податки –це податок з прогнозного доходу(податки з майна) …

2.2непрямі, які визначаються не доходом, а розміром споживання (ПДВ,Акцизний збір, мито)

3)За економ змістом:

-податки на майно

-податки на доходи

-податки на споживання

4)за органом влади, що вводить в дію податок

-загальнодержавні податки, що вводяться в дію законодавчим органом валади і є обов’язковим на всій території країни.Зараховуються як до державного так і до місцевих бюджетів

-Місцеві податки, що вводятьв дію місцевим органами влади за переліком, затвердженим верховною радою.Зараховуються виключно до місцевих бюджетів

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]