Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Макроекономіка.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
09.12.2018
Размер:
910.34 Кб
Скачать

15. Кейнсіанська модель макроек.Рівноваги

Кейнсіанська модель макр.рівн. суттєво відрізняється від класичної.Зокрема а).у кейнс моделі вирішальний вплив на кінцев. продук має попит,тоді як у класичній-пропозиція.б).сукупний попит ,котрий існує в економіці сам ще не гарантує повної зайнятості,тобто рівновага за кейнс. Моделлю може встанов. І за умов неповної зайнятості. Кейнс.модель припускає що розгляд.закрита економіка,а ціни ,зарплата і %-ставка є незмінними(жорсткими).Графічне зображ.цієї моделі має назву “Кейнсіанський хрест”.Якщо відкластина горизонт.осі реальний ВВП,а на вертикальній-споживання та інвестиції,можемо отримати такий графік.ГРАФІК 7. Лінія сукупних видатків (AD) є вихідною оскільки вищий рівень доходу зумовлює вищий рівень споживання.Нахил цієї лінії (AD) визначаеться граничню схильністю до споживання С. Нац економіка перебуватиме у стані рівноваги,якщо фактичні видатки будуть дорівнювати запланованим.Y=AD.Якщо обсяг виробництва встанов на рівні ,то запланованы видатки С+І є меншими ніж обсяг виробництва.У такому разі під-ва будуть змушені формувати запаси і одночасно зменшувати обсяг випуску доти,поки він не сягне значення .Якщо обсяг нац виробництва становитиме ,то запланованы видатки будуть быльшими ніж фактичний обсяг вир-ва ,тобто в економіці буде дефіцит.З метою його ліквідації під-ва викор раніше накопичені запаси і паралельно будуть нарощувати обсяги випуску .Існує усклад модель Кейнс хреста,в якій присутні держ видатки.ГРАФІК 8 Модель Кейнс хреста використ. Для зясування впливу бюджетн.податкової політики на обсяг ВВП.

16. Суть фіскальної політики. Податки та їх функції. Податкова ставка.

Фіскальна політика-це сукупність заходів держави у сфері оподаткування та державних витрат.Основні функції Ф.П.:*вплив на стан господарської кон"юнктури, *перерозподіл національного доходу.*нагромадження необхідних ресурсів для фінансування соціальних програм.Ф п може здійснюватись у формі:1 дискреційної ф п.(а) стимулюючої ф п б) стримуючої ф.п) 2 недискреційної ф п. Стимулююча фіскальна політика (фіскальна екс-пансія):

- в короткостроковому періоді - має за мету подолан­ня циклічної кризи в економіці і передбачає зростання держав­них витрат ), зниження податків (Т) або комбінує ці заходи;

- в довгостроковому періоді політика зниження подат­ків (Т) може привести до розширення пропозиції факторів ви­робництва і зростання економічного потенціалу. Стримуюча фіскальна політика (фіскальна рестрик­ція) - має за мету обмеження циклічного підйому економіки і пе­редбачає зниження державних витрат (О), збільшення податків (Т) або комбінування цих заходів в цій фазі економічного циклу.

В короткостроковому періоді заходи стримуючої фіс-кальної політики дозволяють знизити темпи інфляції ці-ною зростання безробіття і скорочення виробництва.

В довгостроковому періоді збільшення податкового тиску може викликати стійке скорочення сукупної пропозиції (А5) і активізацію елементів механізму стагфляції, особливо за умов пропорційного скорочення державних витрат за всіма статтями бюджету, що призводить до значного скорочення державних інвестицій в інфраструктуру ринку праці.

Важливою проблемою як теорії і госп практики є питання співвіднош між степенем втручання держ у розвиток економіки та функціонув ринку як саморегулівного механізму.Уряд кожної країни окрім фінансування вир-ва реалізує також програми соц забезпечення, охор довкілля та ін шляхом перерозподілу доходів між різними сферами ек-ки. Одним із головних інструм впливу держави на ек-ий розвиток є податки,які можна класифікувати за різними озн-ми(прямі,непрямі,загальнодер,місцеві). За ост 10-ччя урядові видатки розвинен країн зросли з 20 до 50% ВВП. Окрім придбання товарів та послуг держава фінан виплати з безробіття також цілий ряд соц прорам. Основним джерелом доход держ у розвинених держ є податки. Окрім того уряд одержує доходи від держ часток у різноманітних підп-ах і компаніях у вигляді дивідендів,%. Дер. бюджет-це найб централізований фонд фін.ресурсів, котрий перебуває у розпорядженні уряду .Держ бюд є фін планом доходів і витрат дирж на рік. Доходи і видатки бюд-це особливі ек фонди,на основі яких відбув-ся перерозподіл ство в ек-ці ресурсів. У разі, коли видатки бюджету перевищ його доходи виникає бюдж дефіцит.На сьогоднішній день у світі практично не існує країн.у яких не було б бюдж дефіцту у той чи інший період розвитку. Однак, практика господ життя доводить, що помірний бюд деф-(1-2% від ВВП) може вик-ся як інструмент активізації розвитку нац економ. Причини виникнення бюд.деф: *здійснення великомаштаб інвестиц проектів, *зростання витрат на військові потреби, *'надзвичайні обставини(великі стихійні лиха,техн катастр), *циклічний спад вир-ва. Перші З причини виклик структ дефіцит дер 6юд,а остан-Циклічний. Структурний деф відображ у цілому виважену ек політ уряду спрямовану на стабіл та струкртурну перебудову ек-ки. Циклічний дефіцит є явищем більш небаженим ніж структурний оскільки він відображає неспромож уряду тримати під контролем фін ситуацію в краіні.Державним боргом наз нагромаджена сума позичених урядом коштів для фін деф-тів. Збільшення держ боргу протягом певного року = деф бюджету. Внутр держ борг означає заборгованість держави своїм власним громадянам. Зовн борг-заборгован держ громадянам та організаціям інших краін.Активна ф.п—діяльність уряду щодо зміни податків і держ витрат з метою стабіліз ек-ки та досягнення довгострок ек зростання. Основним джерелом доходів держави в цивілізованому сус­пільстві є податки.

Податки за економічним змістом це фінансові відносини між державою та платником податків з метою створення за­гальнодержавного централізованого фонду грошових коштів, необхідних для виконання державою її функцій.

Функції податків: Розподільча: перерозподіл вартості створеного ВНП між державою і юридичними та фізичними особами. *Фіскальна: централізація частини ВНП у бюджеті на загальносу­спільні потреби. *Регулююча: вплив податків на різні сторони діяльності їхніх плат­ників.Податкова політика - це діяльність держави у сферах запровадження, правової регламентації та організації справлян­ня податків і податкових платежів до централізованих фондів держави.Проявом податкової політики, яка проводиться в дер­жаві та формується державними структурами є податкова си­стема.

За економічним змістом податкова система - це сукуп­ність податків та обов'язкових платежів, законодавче установ­лених в країні з метою поповнення доходної частини бюджетів різних рівнів. ПОДАТКОВА СТАВКА - це законодавче встановлений розмір податку на одиницю оподаткування. Гранична податкова ставка—це відношення приросту виплачуваних податків до приро­сту доходу.Т(гр)У=дельтаТ/дельтаУ, де Т(гр)У - гранична ставка оподаткування; дельтаТ- приріст податкових надходжень; дельтаУ - приріст доходу. Середня податкова ставка—це відношення обсягу податків до величини доходу, який оподатковується .Т(сер)У=Т/У, де Т(сер)У-середня ставка оподаткування; Т-величина податкових надходжень; У-дохід Вплив фіск.політика на пропозицію можна зобразити таким чином

Отже, перелічені чинники викличуть збільшення сукуп.пропозиції, що спричинить її переміщення кривої вправо і вниз в положення AS2. у результаті цього відб.подальше зростання реального ВВП, тобто від У2 до У3. одночасно знизяться ціни з Р2 до Р3. Проте політика низького оподаткування має певні вади: 1) вплив податків на сукуп.пропозицію розгортається протягом значного часу, тривалість якого важко передбачити; 2) зниження податків набагато відчутніше впливає на попит, аніж на пропозицію, і тому дефляцій ний ефект може бути несуттєвим; 3) зниження податків негайно породжує бюджет.дефіцит, що може перекреслити всі позитивні наслідки. 3 причина є головною. Для її спростування прихильники теорії пропозиції спир.на криву Лаффера.

Крива Лаффера відображає зв’язок між податковою ставкою (t) і податк.надходженнями до бюджету (ТА). В її основі – ідея про те, що в разі зростання податк.ставки від 0 до 100% податк.надходження спочатку збільшуються до макс.величини (ТА2), а потім знову зменшуються до нуля. При цьому точка t’1 відобр.надмірний рівень оподаткування, який стримує ділову активність, а точка t’2 – оптимальний рівень оподаткування, що забезпечує максимальну величину податк.надходжень. зниження від точки t’1 до t’2 забезпечує одночасно зростання вир-ва і податк.надходжень, що виключає виникнення бюджет.дефіциту.