Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Макроекономіка.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
09.12.2018
Размер:
910.34 Кб
Скачать

17. Бюджетний дефіцит і профіцит. Циклічний та структурний дефіцит бюджету.

Бюджет-це грошове вираження збалансованого кошторису доходів та видатків за певний період. Фактичний бюджет відображає реальні видатки, надходження і дефіцити за певний період. Структурний бюджет-відображає, якими мають бути урядові видатки, надходження і дефіцити,якщо економіка функціонує за потенційного обсягу виробництва.-Циклічний бюджет показує вплив ділового циклу на держ бюджет-яким чином фаза економічного циклу впливає на доходи, видатки і сальдо бюджету.Стан держ бюджет:-Нормальний-витратна частина держбюджету дорівнює доходній.-| Дефіцитний, коли витрати перевищують

доходи. Дефіцит держбюджету не є небезпечним для економіки в цілому, якщо він знаходиться на рівні 2-.3%ВНП.У противному разі дія негативно відбивається на функціонуванні грошової, кредитної сис-м, і всієї економіки в цілому. Причини дефіциту держ.бюджету:* Падіння доходів в умовах кризового стану економіки, *Зменшення приросту національного доходу, *Зменшення акцизних податків, які надходять в держбюджет, *Збільшення бюджетних витрат, *Непослідовна фінансово-економічна політика. Заходи щодо зниження бюджетного дефіциту: *Конверсія, *Перехід від фінансування до кредитування, *Ліквідація дотацій збитковим підприємством, *Зниження витрат на управління державою, *Зміна системи оподаткування, *Підвищення ролі місцевих бюджетів. Види бюджетного дефіциту: *Фактичний деф.-Скл.під впливом дискреційної бюджетно-податкової політики і циклічних коливань в економіці. *Циклічний дефіцит бюджету- це дефіцит, який є результатом циклічного падіння виробництва, внаслідок коньюктурних коливань, *Структурний дефіцит- це деф.який є результатом дискреційної політики, *Циклічний надлишок- перевищення фактичного деф. над структурним . Основні фактори зростання дефіциту бюджету: *Збільшення оборонних видатків, *Зростання виплат по державному боргу, *Збільшення трансфертних платежів, *Зниження податків.Державний борг-це нагромаджена сума позичених урядом коштів для фінансування дефіцитів.Збільшення державного боргу протягом певного року дорівнює дефіциту бюджету. Вплив держ.боргу та дефіцитів на економіку. 1. У короткостроковому періоді наслідки держбюджетних дефіцитів відомі як проблема “витіснення” –2. У довгостроковому періоді “тягар боргу" лягає на нагромадження- капіталу і споживання майбутніх поколінь. –У короткостроковому періоді витіснення виникає, коли ефективність фіскальної політики внаслідок реакції ринку грошей зменшується. Збільшення структурного дефіциту через зниження податків чи збільшення урядових видатків може призвести до підвищення проц.ставок і відповідно до зменшення інвестицій.Тому ВНП,можливо не зросте, а більший структурний деф. витіснить інвестиції. -У довгострок.-наслідки пов’язані з впливом на нагромадж.капіталу і споживання майбутніх поколінь-на довгострок. економ. зростання. Внутр.держ6орг—означає заборгованість держави своїм власним громадянам (які мають внутр.держ.обліг.) Зовнішній борг-заборгованість держави громадянам та організаціям інших країн. Економічні наслідки держ.боргу: скорочення спожив. населення країни, *Витіснення приватного капіталу, що обмеж. подальше зрост. Економіки, *Збільшення податків для обслуговування державного боргу виступає антистимулом економ. активності, * Перерозподіл доходу на користь власників держ. облігацій. Види бюджетного дефіциту

За формою прояву бюджетний дефіцит поділяється на відкритий і прихований.

Відкритий бюджетний дефіцит - це офіційно визна­ний дефіцит у законі про бюджет на відповідний рік.

Прихований бюджетний дефіцит виникає в резуль­таті завищення обсягів планових доходів та включення у склад доходів джерел покриття бюджетного дефіциту.

За причинами виникнення бюджетний дефіцит буває вимушеним свідомим

Вимушений бюджетний дефіцит є наслідком ско­рочення обсягів ВВП і відповідно обмеженості фінансових ре­сурсів країни. Прикладом вимушеного бюджетного дефіциту є циклічний бюджетний дефіцит.

Циклічний дефіцит бюджету є результатом циклічного па­діння виробництва (скорочення національного доходу та обсягу виробництва) внаслідок кон'юнктурних коливань, що призво­дить до дії автоматичні фіскальні стабілізатори (скорочуються податкові надходження через зменшення ставок оподаткування при прогресивній системі оподаткування та збільшуються соці­альні трансферти через зниження життєвого рівня населення).

Свідомий бюджетний дефіцит виникає внаслідок дискре­ційної фіскальної політики, яка передбачає цілеспрямовані змі­ни в розмірі державних витрат, податків і сальдо Державного бюджету.

Свідомий бюджетний дефіцит виникає за умов, коли для стимулювання сукупного попиту в період економічного спаду уряд цілеспрямовано знижує ставки оподаткування і збільшує державні витрати. Відповідно, в період підйому цілеспрямовано створюється бюджетний надлишок.

За напрямом дефіцитного фінансування розрізняють ак­тивний і пасивний бюджетні дефіцити. Активний бюджетний дефіцит характеризується спря­муванням коштів на інвестування економіки, що сприяє зрос­танню ВВП.

Пасивний бюджетний дефіцит характеризується спря­муванням коштів на покриття поточних видатків (соціальні трансферти, виплата зарплати у бюджетній сфері та інші).

Джерелами фінансування дефіциту бюджету можуть виступати:1.позики держави (неінфляційний шлях покриття бюджет­ного дефіциту);2. грошово-кредитна емісія (інфляційний шлях покриття бюджетного дефіциту).