Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Макроекономіка.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
09.12.2018
Размер:
910.34 Кб
Скачать

22.Безробіття,його сутність і види. Закон Оукена

БЕЗРОБІТТЯ в ринковій економіці - це стан ринку робо­чої сили за умов, коли пропозиція робочої сили перевищує по­пит на неї. Основні види безробіття: Фрикційне безробіття:

тимчасове безробіття, яке пов'язане з добровільним чи вимушеним пошуком або очікуванням роботи.

Цей вид безробіття вважається неминучим, оскільки завжди існують особи, які після закінчення навчання або переїзду на інше місце проживання шукають роботу, яка б відповідала їх вимогам. Структурне безробіття: вивільнення робочої сили під впливом структурних зрушень в економіці, які змінюють попит на окремі професії і фахи та пропозицію робочої сили щодо них.Ці зміни пов’язані у першу чергу з тим, що одні сектори економіки розширюються,а інші навпаки звужуються або взагалі зникають. Циклічне безробіття: вивільнення робочої сили, викликане загальним спадом виробництва, тобто тією фазою економічного циклу, яка пов'язана з кризовими явищами в еко­номіці, скороченням сукупного попи­ту, відповідним скороченням зайнятос­ті та зростанням безробіття. Інституціональне безробіття: вид безробіття, пов'язаний з функціо­нуванням самих інститутів ринку ро­бочої сили та факторами, які вплива­ють на попит та пропозицію на ньому (неповна інформація про вакансії, за­вищений рівень допомоги по безробіт­тю, занижені податки на доходи та інше).

Закон Оукена відображає зв’язок між недовир-во ВВП і безробіттям. На фактичний рівень безробіття впливають кон'юнктурні коливання економіки.

ЗАКОН ОУКЕНА: в ситуації, коли фактичний рівень без­робіття перевищує природний рівень на 1%, відставання фак­тичного ВНП від потенційного його обсягу становить 2,5%.

Американський економіст Оукен на основі емпіричних да­них виявив стійкий зв'язок між величиною кон'юнктурного безробіття та кон'юнктурним розривом(1). Наявність кон'юнктурного безробіття свідчить про неповне використання виробничих можливостей країни.

Втрати економіки, викликані кон'юнктурним розривом, вищі, ніж відхилення фактичної зайнятості від умов повної зайнятості з таких причин: *не всі безробітні реєструються на біржі праці; *не всі зайняті в умовах високого безробіття працюють повний робочий день, тиждень і т. ін.; *знижується середня продуктивність праці через прихо­ване безробіття в умовах економічної кризи. Величина параметра Оукена (у) залежить не тільки від тех­нології виробництва, але і від поведінки економічних суб'єктів на ринку праці.

Крива Оукена

Залежність величини параметра Оукена (у) від технології виробництва і поведінки економічних суб'єктів можна проілю­струвати кривою Оукена.

Крива Оукена У (u) виражає взаємозалежність між рівнем фактичного безробіття (u) і величиною відхилення фактичного національного доходу (Y) від національного доходу за умов повної зайнятості f)(2). Зрушення кривої Оукена відбувається за таких умов:

1) коли змінюється величина національного доходу за умов повної зайнятості (У f} (при збільшенні Уf крива Оукена зміщу­ється вгору і, навпаки - при зменшенні У f - вниз).

2) коли зміниться норма природного безробіття (u*) (при збільшенні u* крива Оукена зрушується вправо, і, навпаки, при зменшенні u* - вліво).

Економічні і соціальні наслідки кон'юнктурного безробіття

1.Відповідно до закону Оукена відбувається відста­вання фактичного обсягу ВНП порівняно з тим об­сягом, якого б суспільство могло досягти за умов повної зайнятості. Відбувається нерівномірний розподіл втрат від без­робіття серед різних соціальних верств населення. 2. Відбувається нерівномірний розподіл втрат від без­робіття серед різних соціальних верств населення. 3. Під час кон'юнктурного безробіття - через тривалі періоди бездіяльності - втрачається кваліфікація ро­бітників, що може згодом зумовити значне зниження заробітної плати чи нові звільнення. 4.Безробіття призводить до погіршення фізичного і психологічного стану робітників, підвищується рі­вень їх захворювань тощо.5. Безробіття призводить до громадського і політичного безладдя.