Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Макроекономіка.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
09.12.2018
Размер:
910.34 Кб
Скачать

18. Державна антициклічна політика та її інструменти.

АНТИКРИЗОВА (КОН'ЮНКТУРНА) ПОЛІТИКА ДЕР­ЖАВИ спрямована на регулювання коливань економічної ак­тивності в суспільстві в періоди передкризового стану і на за­побігання розвитку економічних криз.

Двома основними періодами, які повинні бути під особливим контролем держави, є періоди депресії і буму.

У макроекономіці відсутня інтегральна теорія економічного циклу, але більшість вчених вважає, що рівень сукупних витрат безпосередньо визначає рівень зайнятості і обсяг ви­робництва. Сукупні витрати, у свою чергу, визначаються гра­ничною схильністю до споживання, заощадження та інвесту­вання. Як наслідок, економічний розвиток завжди пов'язаний з порушенням рівноваги, з відхиленням від середніх показників.

Графічно зобразити вплив зміни сукупних витрат на еконо­мічну кон'юнктуру можна за допомогою короткострокової мо­делі AD-AS

Нехай економіка знаходиться в стані короткострокової рів­новаги у точці Е. У результаті скорочення сукупних витрат (С + І + С + NЕ} крива ADо переміщується вліво, в положення АD1. В економіці встановлюється нова короткострокова рівно­вага в точці Р. При цьому випуск скорочується на (Y0 - Yi), а рівень цін з Pо до Р1 (знижуються темпи інфляції). Скорочення випуску супроводжується зростанням безробіття і недозаванта-женістю виробничих потужностей. (Ця ситуація на графіку 6.2 зображується відрізком АВ циклоїди кон'юнктурних коливань).

У випадку зростання сукупних витрат (С +I + О + NЕ) крива ADo зміщується вправо в положення АDг, обсяг випуску збільшується (У2 > Yо)- але це може призвести до зростання рівня цін (РІ > ро)- (На графіку 6.2 ця ситуація відповідає відрізку ВС циклоїди кон'юнктурних коливань).

Уряд може активно впливати на величину сукупних витрат і, відповідно, на амплітуду циклічних коливань, згладжуючи гли-бину криз і стримуючи темпи зростання під час буму за допо-могою таких основних важелів:

1) зміна державних витрат (О) - збільшуючи держав-ні витрати під час економічної кризи (на відрізку АВ графі-ка 6.2) уряд стримує швидке скорочення сукупних витрат і, таким чином, зменшує глибину падіння економіки, і, навпаки, під час буму, уряд свідомо може йти на скорочення державних витрат з метою стримання темпів зростання сукупного попиту D).

2) зміна податкових ставок (Т(Y)) (зменшення їх під час кризи впливає на дохід кінцевого використання домашніх господарств та величину нерозподіленого прибутку підприєм­ницького сектору, які скорочуються, за цих умов, повільніше і, навпаки, збільшення ставок оподаткування під час буму стри­мує темпи економічного зростання і, відповідно, обмежує або і унеможливлює «перегрів» економіки; 3) зміна пропозиції грошей 5) (під час кризи уряд за допомогою важелів грошово-кредитної політики збільшує про­позиції грошей, а під час буму його дії протилежні).

Класифікація основних заходів антикризової політики уряду відповідно до їхніх циклічних властивостей: У ФАЗІ БУМУ: Грошово-кредитна політика (*Збільшення облікової ставки, *Продаж державних цінних паперів на відкритому ринку, Підвищення норми обов'яз­кових банківських резервів; Фіскальна політика (Скорочення витрат Держбюджету (профіцитний бюджет), * Збільшення податкових ставок); Політика заробітної плати і тарифів: (Зниження заробітної плати); Політика державних інвестицій (Скорочення за кошти дер­жави будівництва). У ФАЗІ ДЕПРЕСІЇ: Грошово-кредитна політика (*Зниження облікової ставки, * Купівля державних цінних,* Зниження норми обов'язко­вих банківських резервів); Фіскальна політика: (*Додаткові витрати Держбюджету (дефіцитний бюджет), * Зменшення податкових ставок); Політика заробітної плати і тарифів (Зростання заробітної плати); Політика державних інвестицій (Прискорення виконання ін вестиційних програм)