Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Програма КПУ 2011.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
09.12.2018
Размер:
687.62 Кб
Скачать

Спеціальна література:

Бараннік Р.В., Шибіко В.П. Право особи на свободу від самовикриття, викриття членів її сім»ї чи близьких родичів у кримінальному процесі України; Монографія. – К.: КНТ, 2008.

Крижанівський В.В. Принцип презумпції невинуватості у кримінальному процесі : монографія. – К.: ВГЛ «Обрії», 2009.

Маляренко В.Т. Конституційні засади кримінального судочинства. – К., 1999.

Маляренко В.Т. Перебудова кримінального процесу України в контексті європейських стандартів. – К.: Юрінком Інтер, 2005.

Маркуш М.А. Принцип змагальності в кримінальному процесі України: Монографія. – Харків: Видавець СНД ВО Вапнярчук Н.М., 2007.

Навроцька В.В. Засада диспозитивності та її реалізація в кримінальному процесі України: монографія. – Львів: Львівський державний університет внутрішніх справ, 2010.

Назаров В.В. Конституційні права людини та їх обмеження у кримінальному процесі України: Монографія. – Х.: ТД «золота миля», 2009.

Прилуцький П.В. Концепція проблеми істини у кримінальному процесі України: монографія. – Сміла, КВП Тясмин, 2006.

Строгович М. С. Право обвиняемого на защиту и презумпция невиновности. - М., 1984.

Лекційне заняття 4

Тема 4. Суб'єкти кримінально-процесуальної діяльності (3 год.)

Поняття і класифікація суб'єктів кримінально-процесуальної діяльності.

Державні органи і посадові особи, які ведуть процес. Суд як орган правосуддя. Законний склад суду. Прокурор, його завдання і повноваження у кримінальному процесі, на різних його стадіях.

Слідчий як орган досудового слідства, його повноваження. Процесуальна самостійність слідчого. Начальник слідчого підрозділу (відділення, відділу, управління), його повноваження.

Органи дізнання, їх види, завдання і повноваження. Особа, що провадить дізнання (дізнавач), її повноваження

Обставини, що виключають можливість участі у справі судді, народного засідателя, прокурора, слідчого, особи, що провадить дізнання.

Відводи і самовідводи.

Особи, які мають особистий інтерес у справі. Підозрюваний. Обвинувачений. Потерпілий, Цивільний позивач. Цивільний відповідач. Їх процесуальні права та обов'язки. Підстави та порядок заявлення цивільного позову в кримінальній справі.

Особи, які представляють у кримінальній справі інтереси інших суб'єктів кримінально-процесуальної діяльності. Поняття захисту в кримінальному процесі. Захисник підозрюваного, обвинуваченого, підсудного, його завдання, права та обов'язки. Захисник свідка. Коло осіб, які можуть бути захисниками. Обставини, які виключають участь особи у справі як захисника. Запрошення, призначення, заміна захисника. Момент допуску захисника до участі у справі. Випадки обов'язкової участі захисника в кримінальному процесі. Відмова підозрюваного, обвинуваченого, підсудного від захисника. Відмова захисника від захисту. Оплата праці захисника.

Представник потерпілого, цивільного позивача, цивільного відповідача. Коло осіб, які можуть бути допущені до участі у справі як представники. Обставини, які виключають участь особи у справі як представника потерпілого, цивільного позивача, цивільного відповідача. Права та обов'язки представника.

Законний представник підозрюваного, обвинуваченого, підсудного, потерпілого. Коло осіб, які можуть брати участь у справі як законні представники, їх права та обов'язки.

Інші суб'єкти кримінально-процесуальної діяльності, їх права та обов'язки.