Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Програма КПУ 2011.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
09.12.2018
Размер:
687.62 Кб
Скачать

Тема 21. Особливі порядки провадження в кримінальному процесі України (4 год.)

Особливості предмету доказування у кримінальних справах щодо неповнолітніх. Особливості порушення, досудового розслідування і судового розгляду справ про злочини неповнолітніх.

Особливості провадження у справах осіб, які на момент вчинення суспільно-небезпечного діяння не досягли віку, з якого можлива кримінальна відповідальність.

Особливості провадження у справах приватного обвинувачення: порушення кримінальної справи і досудового розгляду, судового розгляду , закриття справи. Примирення потерпілого з особою, яка вчинила злочин. Зустрічні обвинувачення.

Справи приватно-публічного обвинувачення.

Протокольна форма досудової підготовки матеріалів. Коло злочинів, у справах про які вона застосовується. Строки і порядок встановлення обставин злочину. Протокол про обставини вчиненого злочину, зазначеного в ст.425 КПК, його зміст, додатки до протоколу. Порядок порушення кримінальної справи і складання обвинувального висновку. Порядок і строк призначення справи до розгляду в судовому засіданні.

Провадження у справах неосудних і осіб, які захворіли душевною хворобою після вчинення злочину: особливості предмету доказування, досудового розслідування і його закінчення, судового провадження.

Види примусових заходів медичного характеру , які може застосувати суд. Порядок їх зміни і скасування. Відновлення кримінальних справ щодо осіб, які захворіли душевною хворобою після вчинення злочину, а потім одужали. Порядок звільнення засудженого, який захворів душевною хворобою, від відбування покарання.

Практичне заняття 1 Особливості провадження в справах неповнолітнix (2 год.)

  1. Особливості предмету доказування в справах про злочини неповнолітніх.

  2. Особливості досудового розслідування справ про злочини неповнолітніх.

  3. Особливості судового розгляду справ про злочини неповнолітніх.

  4. Особливості апеляційного і касаційного оскарження вироків у справах про злочини неповнолітніх.

  5. Особливості провадження в кримінальних справах щодо осіб, які не досягли віку, з якого можлива кримінальна відповідальність.

Домашнє завдання: Розв’язати задачі.

Завдання для самопідготовки

Особливості застосування до неповнолітніх запобіжних заходів.

Рекомендовані джерела до теми 21:

Конвенція про права дитини. Схвалена резолюцією №44/25 Генеральної Асамблеї ООН 20 листопада 1989 р. Ратифікована Верховною Радою України 27 лютого 1991 р.// Права людини. Міжнародні договори України, декларації, документи. – К.:Юрінформ, 1992. – С.123-146.

Мінімальні стандартні правила ООН, що стосуються здійснення правосуддя щодо неповнолітніх ("Пекінські правила"). Прийняті на 96-му пленарному засіданні ООН у 1985 році // Кримінально-процесуальний кодекс України з постатейними матеріалами/ За відп. ред. Шибіко В.П., - К.: Юрінком Інтер, 2000. – С.795-814.

Закон України "Про органи і служби у справах неповнолітніх та спеціальні установи для неповнолітніх" від 24 січня 1995 р. // Відомості Верховної Ради України. - 1995, № 6. - Ст. 35.

Закон України від 7 лютого 2007 року “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо органів і служб у справах неповнолітніх та спеціальних установ для неповнолітніх”//Відомості Верховної Ради України. – 2007. - №15. – Ст.194.