Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Програма КПУ 2011.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
09.12.2018
Размер:
687.62 Кб
Скачать

Спеціальна література:

Альперт С.А. Производство по уголовным делам, возбуждаемым по жалобе потерпевшего. - Харьков, 1976.

Басков В.И. Протокольная форма досудебной подготовки материалов. - М., 1989.

Дорошков В.В. Руководство для мировых судей. Дела частного обвинения. – М.: Норма, 2001.

Жвалюк В.Р., Піскун С.М., Сухов Ю.М. Протокольна форма досудової підготовки матеріалів про злочини, пов"язані з ухиленням від сплати податків, зборів, інших обов’язкових платежів. – К., 1999.

Рогатюк І.В. Обвинувачення у кримінальному процесі України: Монографія. – К.: Атіка, 2007.

Практичне заняття 3 Провадження в справах неосудних і осіб, які захворіли душевною хворобою після вчинення злочину (2 год.)

  1. Особливості досудового розслідування в справах неосудних і осіб, які захворіли душевною хворобою після вчинення злочину.

  2. Підготовчі дії до судового розгляду в таких справах.

  3. Особливості судового розгляду справ неосудних і осіб, які захворіли душевною хворобою після вчинення злочину .

  4. Види рішень суду в таких справах, їх оскарження і внесення на них подань прокурором.

  5. Порядок скасування і зміни примусового заходу медичного характеру .

  6. Підстави та порядок відновлення кримінальної справи щодо осіб, які захворіли душевною хворобою після вчинення злочину і до яких було застосовано примусовий захід медичного характеру .

Домашнє завдання: Розв’язати задачі.

Завдання для самопідготовки

Порядок звільнення засудженого, який захворів душевною хворобою, від відбування покарання.

Рекомендовані джерела до заняття 3:

Кримінальний кодекс України. – К.,2007 (розділ ХІУ “Примусові заходи медичного характеру та примусове лікування”).

Основи законодавства про охорону здоров’я: Закон України від 19 листопада 1992 року//Відомості Верховної Ради України. – 1993. - №4. – Ст.19.

Закон України від 22 лютого 2000 року "Про психіатричну допомогу" //Відомості Верховної Ради України.– 2000. – №19. – Ст.143.

Постанова Пленуму Верховного Суду України від 3 червня 2005 року №7 "Про практику застосування судами примусових заходів медичного характеру та примусового лікування" // Постанови Пленуму Верховного Суду України в кримінальних справах. - К.: Юрінком Інтер, 2007. - С.325 – 337.

Спеціальна література:

Галаган А.И. Особенности расследования органами внутренних дел общественно опасных деяний лиц, признаваемых невменяемыми. - К., 1986.

Шаренко С.Л. Кримінально-процесуальні проблеми застосування примусових заходів медичного характеру. – Харків: Право, 2002.

Лекційне заняття 22

Тема 22. Кримінальний процес зарубіжних держав. Міжнародне проце -суальне співробітництво у кримінальних справах(8 год.)

1. Загальна характеристика кримінально-процесуального права європейських континентальних країн романо-германської правової сім'ї (Франції, Німеччини та ін.) та країн загального права (Англії, США): доказове право, порушення кримінального переслідування і розслідування злочинів, розгляд справ у судах першої інстанції, у тому числі за участю присяжних, апеляційне провадження та інші форми перегляду судових рішень.

2. Видача особи(екстрадиція): поняття і значення для виконання завдань кримінального судочинства.

Загальні умови видачі особи (екстрадиції). Центральні органи, які відають питаннями екстрадиції.

Порядок підготовки документів та направлення запитів про екстрадицію.

Межі кримінальної відповідальності виданої особи.

Тимчасова видача особи.

Особливості участі захисника і перекладача у процесі видачі особи)екстрадиції).

Особливості затримання особи, яка вчинила злочин за межами України. Тимчасовий арешт особи. Екстрадиційний арешт. Підстави, порядок і строки його застосування. Припинення тимчасового або екстрадиційного арешту.

Екстрадиційна перевірка. Підстави для відмови у видачі особи (екстрадиції).

Суб’єкти і порядок оскарження рішення про видачу особи(екстрадицію).

Порядок і строки фактичної передачі особи. Відстрочка передачі особи.

3. Міжнародна правова допомога у кримінальних справах. Підстави та порядок зносин з компетентними органами іноземних держав. Загальні вимоги щодо надання міжнародної правової допомоги. Порядок передачі запиту(доручення) про міжнародну правову допомогу. Порядок виконання запиту(доручення) про правову допомогу на території України. Підстави для відмови в наданні міжнародної правової допомоги. Підстави та порядок створення і діяльності міжнародної слідчої групи. Інформування про злочин.Особливості проведення окремих слідчих дій при виконанні доручення про міжнародну правову допомогу. Присутність представника компетентного органу іноземної держави під час виконання запиту(доручення). Вручення документів за запитом(дорученням) компетентного органу іноземної держави. Тимчасова передача особи в Україну і з України. Виклик особи, яка перебуває за межами України. Оскарження дій органу дізнання, слідчого, прокурора при наданні міжнародної правової допомоги. Відшкодування витрат, пов»язаних з наданням міжнародної правової допомоги на території України.

4. Перейняття кримінального переслідування. Поняття та умови перейняття кримінального переслідування. Форма та зміст прохання про перейняття кримінального переслідування. Порядок передачі прохання про перейняття кримінального переслідування. Наслідки передачі кримінальної справи компетентному органу іноземної держави. Порядок виконання в Україні прохання про перейняття кримінального переслідування.