Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Програма КПУ 2011.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
09.12.2018
Размер:
687.62 Кб
Скачать

Спеціальна література:

Дроздов О.М. Джерела кримінально –процесуального права України. – Харків: Видавництво ФО-П Вапнярчук Н.М.,2008.

Кухнюк Д.В. Судовий прецедент як джерело кримінально –процесуального права України: Автореф. дис….канд.юрид.наук: 12.00.09. – К., 2008. – 18 с.

Ларин А.М. Уголовный процесс: структура права и структура законодательства. - М., 1985.

Маляренко В.Т. Перебудова кримінального процесу України в контексті європейських стандартів. - К.: Юрінком Інтер, 2005.

Михеєнко М.М. Історичні форми кримінального процесу // Проблеми правознавства. - К., 1990. Вип.51. - С. 94-100 або у кн.: Михеєнко М.М. Проблеми розвитку кримінального процесу в Україні. – К..:Юрінком Інтер, 1999. – С.162-170.

Савицкий В.М. Язык процессуального закона. - М., 1987.

Тітко І.А. Оцінні поняття у кримінально –процесуальному праві України: Монографія. – Х.: Право, 2010.

Чельцов-Бебутов М.А. Курс уголовно-процессуального права. - СПб., 1995.

Лекційне заняття 3

Тема 3. Принципи кримінального процесу України (2 год.)

Поняття, значення і система принципів кримінального процесу . їх співвідношення з принципами судоустрою.

Конституційні принципи кримінального процесу, їх значення та зміст. Законність. Державна мова судочинства. Рівність усіх учасників процесу перед законом і судом. Повага до гідності особи, невтручання в її особисте і сімейне життя. Право людини на свободу та особисту недоторканність. Недоторканність житла. Таємниця листування, телефонних розмов, телеграфної та іншої кореспонденції. З’ясування істини, Забезпечення підозрюваному, обвинуваченому, підсудному права на захист. Презумпція невинуватості. Свобода від самовикриття, викриття членів сім’ї чи близьких родичів. Здійснення правосуддя виключно судами. Участь народу в здійсненні правосуддя. Незалежність і недоторканність суддів, їх підкорення лише закону. Змагальність судового розгляду. Забезпечення апеляційного та касаційного оскарження судових рішень. Обов’язковість рішень суду.

Інші принципи кримінального процесу, закріплені в Кримінально-процесуальному кодексі України, їх значення та зміст. Публічність процесу . Забезпечення всім особам, які беруть участь у справі, права на захист їх законних інтересів. Вільна оцінка доказів. Безпосередність дослідження доказів. Усність судового розгляду.

Практичне заняття 1

Тема 3. Принципи кримінального процесу України(2 год.)

  1. Поняття і значення принципів кримінального процесу.

  2. Конституційні принципи: законність; державна мова судочинства, рівність усіх учасників судового процесу перед законом і судом, повага до гідності особи, невтручання в її особисте і сімейне життя, право людини на свободу і особисту недоторканність; недоторканність житла; таємниця листування, телефонних розмов, телеграфної та іншої кореспонденції; з’ясування істини; забезпечення підозрюваному, обвинуваченому, підсудному права на захист; презумпція невинуватості;

Домашнє завдання: розв’язати задачі.

Практичне заняття 2