Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ukr_lit.docx
Скачиваний:
54
Добавлен:
08.12.2018
Размер:
296.54 Кб
Скачать

1. Багатогранність діяльності Михайла Старицького, її значення для розвитку української культури.

В українській літературі другої половини XIX — початку XX століття гідне місце посідає творчість Михайла Старицького - талановитого поета, драматурга, прозаїка. Всеосяжність інтересів, дійовий громадський темперамент спонукали Старицького до роботи в різних галузях культури. Він був організатором театральної справи на Україні, режисером і анти режисером, одним із фундаторів Всеросійського театрального товариства, видавцем, перекладачем – одним із тих невтомних трудівників, чиєюподвижною працею движиться кожна національна культура. «З перших кроків самопізнання, - писав Михайло Петрович на схилі років дотІ.Франка, - на полі народнім я загорівся душею і думкою послужить рідному слову, огранувати його, окилити красою і дужістю, щоб воно стало здатним висловити культурну освічену річ, виспівати найтонші краси високих поезій…» і в цьму він досягає великого успіху, який сприяв подальшому

Поетичний світ Старицького увібрав і традиційні мотиви (роль митця й миі стецтва в народному житті, відтворення краси природи та інтимних почуттів лі­ричного героя), і громадянські. Поезію Старицький вважав трибуною, поета — оборонцем покривдженого, пригніченого народу, борцем за права людини — проти насильства, визиску, наруги. Про високе покликання поета-громадянина; його роль поборника справедливості і правди йдеться у віршах «До Шевченка (Сповідь перед поетом)», «На спомин Т. Г. Шевченка», «Хай тепера рида в мене кобза сумна...», «Ой знущались з мого слова...». Митець у М. Стари­цького — «найвищий судія» довколишнього світу, совість народу.

Справжніми ліричними перлинами стали поезії Старицького «Ждання», «На озері», «Виклик» («Ніч яка, господи! Місячна, зоряна...»). Ці поезії, що відповідають духові української народної пісні, перейняті щирим почуттям єднання людини з природою. На розгорнутому контрасті (розкішне життя при­роди — нужденне життя заробітчанок) побудовано вірш «Весна», який своїм образним ладом сягає у поетичний світ Т. Шевченка. Ще дужчий вплив музи Кобзаря в першій «Весні» («Світить сонце...»), де на тлі пишної природи поу дано контрастні малюнки: панські діти, що забавляються в саду, і дівчинка-жебрачка, гірко ображена паненятами. Ця буденна сценка, забарвлена щирим співчуттям автора, викликає глибокий відгук у читача. Багатозначно звучать останні рядки поезії:

Світить сонце, хоч тепла ще Певного немає... Яскравою сторінкою поетичної творчості Старицького були його переклади зі світових літератур. Власне перекладами він і починав свою літературну ді­яльність. Володіючи європейськими мовами, Старицький перекладав твори Q. Пушкіна, М. Лєрмонтова, М. Некрасова,. А. Міцкевича, В. Шекспіра, Дж.-Г. Байрона, Г. Гете, Г. Гейне, В. Гюго, сербських поетів. Своїми перекладами Старицький розширював тематичні обрії, збагачував жанрово-виражальні можливості української поезії.

Надзвичайно цікавою є проза Михайла Старицького. І. Франко у «Нарисі історії української літератури» називає ім'я Старицького серед иайталановиті-шпх письменників-прозаїків Наддніпрянщини, творчість яких припадає на кі­нець 60-х — 90-ті роки.

Старицький-прозаїк увійшов в літературу насамперед як автор історичних романів та повістей, у яких натхненно оспівано героїчну боротьбу українського народу за волю і незалежність. Усі вони, за винятком повісті «Облога Буші», написані російською мовою. Найбільша серед них історична трилогія «Богдан Хмельницький».

Цій же темі, а також гайдамацькому руху під керівництвом Залізняка і Ґон­ти, присвячено й такі епічні полотна Старицького, як романи «Руїна» і «Ос­танні орли», «Гайдамаки» та повість «Облога Буші». В романі «Розбійник КармелюК'4 на широкому соціально-політичному тлі епохи письменник відобр­азив численні антикріпосницькі виступи на Поділлі в першій половині XIX сто­ліття під проводом Устима Кармелюка.

У гостросюжетних повістях «Червоний диявол» і «Перші коршуни» пись­менник звертається до такої малодослідженої, художньо майже зовсім неопрацьо-ваноїтеми, якжиття Києва у XVI — XVII століттях. Історичні романи й повісті М. Старицького позначені широтою охоплення соціально-економічних умов життя, глибиною проникнення в суть історичних і політичних подій, психологізмом, дина­мічним, гострим сюжетом, точністю побутових, етнографічних реалій,

Велика розмаїта мистецька спадщина Михайла Старицького бентежить й досі, зберігаючи не лише історико-пізнавальну цінність, а й виховну та естетичну.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]