Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
мткм.doc
Скачиваний:
71
Добавлен:
08.12.2018
Размер:
363.01 Кб
Скачать

10.Гартувння сталей

Залежно від складу сталі, форми і розмірів виробів, що гартуються, застосовують різні способи гартування.

Гартування в одному середовищі виконують зануренням виробу, що гартується, в охолоджувальне середовище (воду, масло), де він і залишається до повного остигання. Завдяки своїй простоті цей вид гартування найбільш застосовуваний. Проте він має істотний недолік, оскільки супроводжується виникненням у виробі, що гартується, великих внутрішніх напружень.

Гартування у двох середовищах до деякої міри усуває недоліки гартування в одному середовищі й полягає у тому, що нагрітий під гартування виріб спочатку охолоджують з великою швидкістю (звичайно у воді), щоб запобігти передчасному розпаданню аустеніту. Потім виріб переносять до іншого середовища, наприклад у масло, для уповільненого охолодження з метою аустенітно-мартенситного перетворення. Такий прийом сприяє значному зменшенню внутрішніх напружень у виробі й запобігає його коробленню.

Ступінчасте гартування також виконують у дві стадії. Після нагрівання виріб спочатку занурюють в охолоджувальне середовище (звичайно в розплавлені солі) з температурою, трохи вищою за точку початку мартенситного перетворення Мп сталі певного складу, витримують при цій температурі, а потім остаточно охолоджують у маслі або на повітрі. Ступінчастому гартуванню звичайно піддають невеликі за розмірами вироби змінного перерізу.

11.Опишіть гартвочні структури

Із збільшенням вмісту вуглецю або введенням у сталь легуючих елементів стійкість аустеніту підвищується, тому такі сталі потребують меншої швидкості охолодження при гартуванні. У ряді випадків масло для них є оптимальним гартівним середовищем. Див питання 10 ,Залежно від складу сталі, форми і розмірів виробів, що гартуються, застосовують різні способи гартування. Гартуванням називається операція, при якій сталь нагрівають на 30...50 °С вище від точки АС{ або Ас^ витримують при цій температурі, а потім швидко (звичайно з швидкістю, більшою за критичну) охолоджують. Унаслідок такої обробки в сталі, як правило, формується мартенситна структура, тому твердість і міцність її досягають максимального значення.

12.Основні теорії термообробки сталей і чавунів , перлітно-аустенітні перетворення в основі термічної обробки сталей лежать перетворення, що відбуваються в них при нагріванні й охолодженні.

1. Перетворення в сталі під час нагрівання починаються при переході через точку Acv тобто коли перліт перетворюється в аустеніт. Це перетворення є процесом кристалізаційного типу. Зародження зерен аустеніту починається по краях феритних і цементитних часток перліту. Процес закінчується заповненням об'єму, який мав до цього перлітну структуру, безліччю дрібних зерен аустеніту. При нагріванні вище від точки АС{ ферит в доевтектоїдній і цементит в заевтектоїдній сталі розчиняються в аустеніті. Вище точок АСз і АСт сталь складається з одного аустеніту.

Перетворення в сталі під час охолодження. Якщо сталь охолоджувати дуже повільно, то в ній утворюються рівноважні структури відповідно до діаграми стану залізовуглецевих сплавів. Аустенітно-перлітне перетворення при цьому відбувається при температурі 727 °С (точка АГ]). Починається воно формуванням зародків перліту, тобто також належить до процесів кристалізаційного типу. При цьому з дрібних зерен аустеніту утворюються дрібні зерна перліту, а з великих зерен аустеніту перегрітої сталі - великі зерна перліту. Сталь з крупнозернистою структурою має погані механічні властивості й особливо малу ударну в'язкість.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]