Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
мткм.doc
Скачиваний:
71
Добавлен:
08.12.2018
Размер:
363.01 Кб
Скачать

72.Визначення основного технологічного часу при точінні

2. Продуктивність обробки визначається нормою виробки Q - кількістю деталей, яка обробляється за певний час Г (зміну, годину):

q=t/tk9де Тк - час обробки деталі:

Т t + f

1 к = *шт *п.35де ґшт - штучний час на обробку деталі; tn 3 - підготовчо-заключний час, віднесений до однієї деталі:

'шт = 'о ++ 'обс + *п>де /0 - основний (технологічний) час, безпосередньо витрачений на різання; /д - допоміжний час на встановлення і зняття деталі, замірювання її, керування верстатом; /обс - час обслуговування верстата і робочого місця; /п-час перерв на відпочинок. Основними складовими штучного часу є /0, який залежить від виду обробки, розмірів деталі і режимів різання, та гд.

73.Обробка деталей на свердлильному верстаті.Типи свердл , зенкерів та розверток

На свердлильних верстатах виконують такі основні операції: свердління, розсвердлювання, зенкерування (рис. VI.26, а) - процес обробки циліндричних литих, штампованих або попередньо просвердлених отворів зенкером для надання їм правильної геометричної форми, потрібних розмірів і необхідної шорсткості поверхні; розточування отворів (рис. VI.26, б) - здійснюється різцями у тих випадках, коли осі отворів мають бути розташовані за точними координатами; розвертання (рис. VI.26, в) - точна обробка отворів з метою надання їм точних розмірів і малої шорсткості поверхні; зенкування (рис. VI.26, г) - процес утворення циліндричних або конічних заглиблень у попередньо просвердлених отворах під головки болтів, гвинтів та інших деталей за допомогою циліндричних і конічних зенкерів (зенківок); цекування - обробка торцевих поверхонь під гайки, шайби і кільця пластинками або торцевими зенкерамиТипи свердел. Розрізняють такі основні типи свердел: а) перові (рис. VI.27, а), що становлять стрижень або закріплювану в оправці пластинку з різальними кромками, заточеними під кутом 2ф = 80... 150°. Застосовують ці свердла в основному для свердління отворів у твердих поковках і виливках та для обробки ступінчастих отворів; б) спіральні (рис. VI.27, б); в) свердла для глибокого свердління (рис. VI.27, в); г) центрувальні (рис. VI.27, г), призначені для утворення центрових отворів у заготовках, що обробляються в центрах; д) свердла для кільцевого свердління (рис. VI.27, д), які застосовують для глибоких отворів, діаметр яких перевищує 75 ммТипи зенкерів. Залежно від призначення розрізняють такі основні типи зенкерів: а) спіральні (рис. VI.29, а, б), що застосовують для обробки наскрізних циліндричних отворів; б) циліндричні з напрямною цапфою (рис. VI.29, в), призначені для обробки торцевих площин або отворів під циліндричні головки гвинтів; в) конічні - зенківки (рис. VI.29, г), що застосовують для зенкування конічних заглиблень під головки гвинтів, центрових отворів, зняття фасок тощо. Залежно від способу застосування розвертки поділяють на ручні і машинні. За конструктивними особливостями розвертки, як і зенкери, бувають хвостові і насадні, суцільні і з вставними ножами. За формою оброблюваного отвору розрізняють розвертки циліндричні, конічні і ступінчасті.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]