Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
мткм.doc
Скачиваний:
74
Добавлен:
08.12.2018
Размер:
363.01 Кб
Скачать

87.Методом обкочування на зубодовбаьному

Одним із найбільш продуктивних і точних методів виготовлення зубців циліндричних зубчастих коліс є нарізання їх на зубодовбальних верстатах за допомогою довбачів. Довбач - це загартоване і шліфоване зубчасте колесо, кожен зуб якого має різальні кромки (рис. VI.56, а) і потрібні кути а і у. Принцип нарізання циліндричного зубчастого колеса методом обкатки за допомогою довбача полягає в тому, що в процесі обробки відтворюється зубчасте зачеплення двох коліс. Роль одного з них виконує різальний інструмент (довбач), другого - заготовка. Довбач 7 здійснює швидкий зворотно-поступальний рух (рис. VI.56, б), який є головним, із швидкістю різання v. При цьому своїми різальними кромками він відтворює в просторі уявне виробне колесо. З цим виробним колесом перебуває в зачепленні нарізуване колесо 2. Крім зворотно-поступального руху довбач здійснює повільний круговий рух навколо своєї осі - кругову подачу sK. Узгоджено з ним обертається і заготовка, частота обертання якої ^визначається відношенням чисел зубців довбача zu і нарізуваного колеса z3 таким чином, щоб за один оберт довбача вона зробила гд I z3 оберту.

Під час холостого ходу довбача стіл із заготовкою відходить на невелику відстань у радіальному напрямі від довбача. Завдяки цьому усувається тертя задніх поверхонь інструмента об заготовку і він менше спрацьовується.

88.Основні роботи шо виконуються на шліфувальних верстатах

. Суть і призначення обробки шліфуванням. Шліфуванням називається процес обробки поверхонь абразивним (шліфувальним) інструментом,найчастіше шліфувальними кругами, іноді брусками, шкурками, пастами. Абразивний інструмент складається із зерен абразивного (шліфувального) матеріалу, зв'язаних між собою спеціальною зв'язкою.Застосування шліфування для остаточної чистової обробки і є основним методом одержання високої точності і незначної шорсткості оброблюваних поверхонь. Воно дає змогу досягти точності ІТ6 і навіть ІТ5, шорсткості Rz - 0,63...0,16. Шліфуванням можна обробляти як дуже м'які, так і тверді матеріали, у тому числі загартовані сталі і тверді сплави. Можна шліфувати поверхні різної форми: плоскі, циліндричні, конічні, фасонні. Відповідно до цього застосовують різні методи шліфування, найпоширенішими серед яких є кругле і плоске.

89.Схеми круглового і плоского шліфування

2. Схеми круглого і плоского шліфування. При круглому зовнішньомушліфуванні методом поздовжньої подачі (рис. VI.58, а), як і при іншихвидах шліфування, головний рух із швидкістю vKp здійснює шліфуваль-ний круг. Заготовка обертається зі швидкістю v3 і здійснює поступальнепереміщення snjx уздовж осі (поздовжня подача). Поперечна подача sn наглибину шліфування / здійснюється кругом у кінці поздовжнього ходу внапрямі, перпендикулярному до осі заготовки.При шліфуванні методом поперечної подачі (врізання) шліфувальний круг робить обертальний рух vKp і поперечне переміщення sn, а заготовка – лише обертальний рух v3 Застосовують цей метод при шліфуванні циліндричних, конічних і фасонних поверхонь, ширина яких менша за ширину круга  Схему зовнішнього безцентрового шліфування з поздовжньою подачею показано на рис. VI.58, в. Заготовку 4, яка спирається на ніж (упор) 1, пропускають між двома встановленими на певній відстані один від одного шліфувальними кругами. Один з них - 2, який обертається з великою швидкістю vKp, називають шліфувальним. Другий круг З, що називається ведучим, обертається зі швидкістю vB, набагато меншою. Завдяки зрізу ножа заготовка притискається до ведучого круга і обертається зі швидкістю, близькою до його швидкості. Оскільки осі шліфувального і ведучого кругів розвернуті одна щодо одної на кут а, на заготовку при шліфуванні діє поздовжня сила, яка здійснює поздовжню подачу sm. Безцентрове шліфування можна здійснювати і методом врізання при поперечній подачі sn ведучого круга. Завдяки високій продуктивності безцентрове шліфування широко застосовують у масовому і великосерійному виробництві.показано схему внутрішнього шліфування. Робочим рухом є обертання шліфувального круга зі швидкістю vKp, який виконує також зворотно-поступальний рух зі швидкістю поздовжньої подачі snX а також періодично в кінці ходу - поперечну подачу sn на глибину різання /. Деталь обертається в напрямі, протилежному напряму обертання шліфувального круга, зі швидкістю v3.Залежно від методу роботи розрізняють плоске шліфування периферією або торцем круга. Закріплена на столі заготов-308 ка виконує зворотно-поступальний рух поздовжньої подачі sm, шліфувальний круг, крім головного руху зі швидкістю vKp, здійснює в кінці поздовжнього ходу поперечну подачу sn, sl після шліфування всієї площі -вертикальне переміщення sB на глибину різання t.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]