Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
мткм.doc
Скачиваний:
71
Добавлен:
08.12.2018
Размер:
363.01 Кб
Скачать

84.Опишіть основні методи зубонарізування

Зубонарізання полягає у прорізуванні западин між зубцями і наданні їм потрібного профілю. Є два основних методи нарізання зубців зубчастих коліс: метод копіювання і метод обкатки, або огинання. Метод копіювання полягає в утворенні зубців зубчастого колеса спеціальним фасонним інструментом, профіль якого відповідає профілю западини між ними. При нарізанні зубців зубчастого колеса методом обкатки потрібний профіль їх утворюється внаслідок узгоджених переміщень різальних кромок інструмента і заготовки колеса. Різальні кромки інструмента описують у просторі поверхню, яка відповідає поверхні зубчастої рейки або зубчастого колеса, що називаються виробною рейкою або виробним колесом. Унаслідок узгоджених рухів інструмента і заготовки заготовка огинається навколо виробної рейки або колеса, ніби перебуваючи з нею у постійному зачепленні. В цей час різальні кромки інструмента прорізають на заготовці западини між зубцями. Нарізають зубці зубчастих коліс за методом обкатки спеціальними інструментами на зуборізних верстатах. Найпоширенішими є зубофрезер-ні, зубодовбальні та зубостругальні верстати.

85.Фрезерування зубів методом копіювання

1. Фрезерування зубців циліндричних коліс методом копіювання здійснюють за допомогою пальцьових (рис. VI.52, а) або, частіше, дискових (рис. VI.52, б, в) модульних фрез 7, профіль яких відповідає профілю западини. Заготовку 2 встановлюють у центрах ділильної головки 3 і задньої бабки 5. Прямозубі колеса нарізають на горизонтально-фрезерних, а ко-созубі - на універсально-фрезерних верстатах. Після фрезерування кожної западини стіл 4 із заготовкою повертається у вихідне положення, і заготовка за допомогою ділильної головки обертається на один зуб. Це потребує значної витрати часу, і нарізання зубців таким способом малопродуктивне. За допомогою пальцьових модульних фрез нарізають зубчасті колеса великого модуля. Профіль зуба залежить від модуля і числа зубців коліс. Тому для виготовлення точного профілю зубців треба колесо кожного модуля і з кожним числом зубців нарізати своєю фрезою. Оскільки в цьому випадку слід було б мати велику кількість фрез, застосовують набори, що складаються для кожного модуля з 8, 15 або 26 фрез, тобто однією фрезою обробляються колеса з різним числом зубців. Профіль же фрези відповідає одному певному їх числу. Отже, метод копіювання не може забезпечити одержання високої точності при нарізанні зубців. Перевагою цього методу є його простота і можливість здійснення на широко розповсюдженому універсальному устаткуванні. Тому його використовують в індивідуальному виробництві і при виконанні ремонтних робіт.

86. Фрезерування зубів методом обкочування

2. Принцип фрезерування зубців на зубофрезерному верстаті можна уявити собі так. Циліндрична заготовка з повністю пластичного матеріалу, наприклад пластиліну, вільно насаджена на валик. Вдавимо в обід заготовки металевий черв'як і будемо його обертати. Оскільки заготовка вільно сидить на валику, вона також буде обертатися, і при цьому черв'як на її поверхні видавить зубці. Якщо видавлюючий черв'як замінити черв'ячною фрезою, що є загартованим черв'яком з прорізаними поздовжніми канавками, які утворюють різальні кромки (рис. VI.53), а заготовку -металевою, то можна виготовити на ній зубці не витискуванням, а різанням. При цьому, щоб дістати циліндричне зубчасте колесо, фрезі крім головного обертального руху треба надати також вертикального переміщення подачі, а заготовці - примусового обертального руху, узгодженого з обертанням фрези так, щоб вони перебували в нормальному зчепленні.

Канавки, що утворюють зубці черв'ячної фрези, прорізані нормально до витків нарізки, завдяки чому зубці розміщуються по гвинтовій лінії. їх затилують по архімедовій спіралі, що забезпечує сталість їх профілю при переточуванні. В осьовому пере-s \ Черв'ячна різі фрези утворюється рейковий фреза трапецієподібний профіль, який є профілем виробної рейки

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]