Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
мткм.doc
Скачиваний:
71
Добавлен:
08.12.2018
Размер:
363.01 Кб
Скачать

46. Зварювальний трансформатор. Вольт-амперна х-ка

Трансформатор -- статичний електромагнітний пристрій із двома або більшим числом індуктивно зв'язаних обмоток, який служить для перетворення за допомогою електромагнітної індукції змінного струму однієї напруги в змінний струм іншої напруги. Трансформатори, призначені для підвищення напруги, називаються підвищувальними, а трансформатори, призначені для зниження напруги,-- знижувальними.

Зварювальні трансформатори призначені для зниження напруги з 220 або 380 В до безпечної напруги, але достатньої для легкого запалювання та стійкого горіння електричної дуги (не більше 80 В) регулювання сабо зварювального струму залежно від діаметра електродного дроту та товщини зварюваного металу.

Принцип дії трансформатора ґрунтується на явищі електромагнітної індукції. Він складається з корпусу, в середині якого розміщений магнітопровід (осердя), зібраний з тонких (0,5 мм) лакованих пластин електротехнічної сталі і на якому розміщені первинна та вторинна обмотки. Для підвищення коефіцієнта трансформації в трансформаторах ТСК використовують батарею конденсаторів, яку вмикають паралельно до первинної обмотки.

Вольт-ампе́рною характери́стикою, скорочено ВАХ матеріалу чи пристрою називається залежність струму в ньому від прикладеної напруги.

Вольт-амперну характеристику можна визначити також, як залежність падіння напруги на пристрої від струму, що в ньому протікає.

Вольт-амперна характеристика зображається зазвичай у вигляді графіка, в якому напруга відкладається вздовж осі абсцис, а струм вздовж осі ординат.

47. Вибір режиму ручного електродугового зварювання

Під режимом зварювання розуміють групу показників, що визначають

характер протікання процесу зварювання. Ці показники впливають на

кількість теплоти, що вводиться у виріб при зварюванні. До основних

показників режиму зварювання відносяться: діаметр чи електрода

зварювального дроту, зварювальний струм, напруга на дузі і швидкість

зварювання.

Діаметр електрода вибирають залежно від товщини металу, катета шва, положення шва в просторі.

Сила струму в основному залежить від діаметра електрода, але також від довжини його робочої частини, складу покриття, положення зварювання. Чим більше струм, тим більше продуктивність, тобто більшу кількість наплавленого металу. Однак при надмірному струмі для даного діаметра електрода електрод швидко перегрівається вище допустимого рівня. Що призводить до зниження якості шва і підвищеному розбризкуванню. При недостатньому струмі дуга нестійка, часто обривається, у шві можуть бути непровари.

48. Техніка і способи газового зварювання. Режими зварювання

Газовим зварюванням називають спосіб утворення нерозбірного з'єднання двох виробів, місця з'єднання яких розплавляють теплотою, яка виділяється під час горіння газу в атмосфері кисню.

Для виготовлення з'єднань газовим зварюванням потрібно мати горючий газ, кисень, пальник для утворення полум'я та присадний дріт.

У процесі газового зварювання полум'ям , яке отримують за допомогою мундштука, нагрівають краї виробів розплавляють їх, а зазор між ними заповнюється розплавом присадного дроту, який спеціально вводять у полум'я.

При газовому зварюванні використовують природний газ, водень, пропан, ацетилен тощо. Найчастіше використовується ацетилен (C2H2), під час згоряння якого виділяється найбільше теплоти. До місця проведення зварних робіт ацетилен подають у балонах, пофарбованих набіло, або беруть безпосередньо від газогенератора, в якому його отримують у процесі взаємодії води з карбідом кальцію: У процесі взаємодії 1 кг карбіду кальцію з водою виділяється 250-300 л ацетилену.

Способи газового зварювання. Основними з них є два – лівий і правий.

У разі лівого способу зварювання (рис. 87,а) полум'я 1 переміщується справа наліво і воно напрямлене на ще не заварені краї виробів.

У разі правого способу зварювання (рис. 87,б) полум'я 1 переміщується зліва направо. Полум'я спрямоване на готовий шов 2.

Лівий спосіб застосовують у процесі зварювання листів товщиною до 5 мм, а також виробів з легкоплавких металів, для яких не потрібно нагромаджувати велику кількість теплоти у місці зварювання. Правий спосіб зварювання забезпечує глибоке проварювання металу, тому його застосовують у процесі зварювання виробів товщиною понад 5 мм.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]