Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
мткм.doc
Скачиваний:
71
Добавлен:
08.12.2018
Размер:
363.01 Кб
Скачать

41.Пресування і кування

Методи пресування. Вихідною заготовкою для пресування є зливок або круглий прокат. Розрізняють пряме і зворотне пресування.

При прямому пресуванні (рис. IV. 13, б) напрям виходу металу крізь отвір у матрицГ5 збігається з напрямом руху пунсона 1, тиск якого на заготовку З передається через прес-шайбу 2. Частина заготовки, що залишається в контейнері 4, на При зворотному пресуванні (рис. IV. 13, г) матриця 5 розміщується в кінці порожнистого пуансона, і метал витискується в напрямі, зворотному переміщенню пуансона. Цей метод відзначається меншими відходами (маса прес-залишка становить 6... 10 % від маси заготовки) і меншим зусиллям пресування, але внаслідок складності обладнання і процесу він застосовується обмежено зивається прес-залишком. Маса його становить 8... 12 % від маси зливка.

Кування - це деформування нагрітої заготовки між верхнім і нижнім бойками молота або преса за допомогою універсального інструменту (див. рис. IV.2, г). Кування буває також ручне на кувалді. Воно застосовується в основному в ремонтній справі для дрібних робіт. Ковані заготовки для наступної обробки називають поковками, маса яких становить від 0,1 кг до 300 т. Великі поковки (масою понад 1,5 т) виготовляють із зливків тільки куванням. Менші поковки можна виготовляти також штампуванням. Однак через складність інструменту штампування застосовують тільки в масовому і великосерійному виробництві. Для кування невеликих поковок (до 150 кг) підвищеної точності на кувальних молотах і пресах у серійному виробництві (при партіях 50...250 шт.) часто використовують підкладні штампи. Дрібні й середні поковки кують з сортового прокату або блюмів.

42.Штампування

Характеристика процесу. Об'ємне штампування - це виготовлення поковок у штампах, при якому переміщення металу в сторони під час деформування обмежене поверхнями порожнини штампа. Робоча порожнина штампа при стулюванні його складових частин у кінці штампування (рівчак) відповідає конфігурації поковки.Види штампів і способи штампування. Розрізняють об'ємне штампу- вання у відкритих і закритих штампах.~У відкритих штампах (рис. TV~20, а) між рухомою і нерухомою части- нами штампа є зазор - облойна (чи задирков^калавка, куди витікає_надлишковий об'єм металу заготовки. Облой (задирка), що утворюється при цьому, потім обрізується У закритих штампах (рис. IV.20, б) метал деформується в закритій порожнині. Штампування не супроводжується утворенням облою, і в цьому разі витрати металу менші, але висуваються підвищенГвимопГдо~точ-ності об'єму заготовки. Штампування в закритих штампах забезпечує 1. Характеристика основних видів холодного штампування.^Солодним називають штампування без нагрівання заготовок. Його поділяють на об'ємне і листове.

Холодне об'ємне штампування дає можливість майже повністю виключити обробку різанням і забезпечує порівняно з нею зменшення трудомісткості виготовлення деталей на 30...80 % і підвищення коефіцієнта використання матеріалу на 50 %. При холодній висадці цей коефіцієнт досягає 95 %, а продуктивність - 800 шт./хв.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]