Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
мткм.doc
Скачиваний:
71
Добавлен:
08.12.2018
Размер:
363.01 Кб
Скачать

7.Види термічного обробітку її суть та призначення

Залежно від режимів нагрівання й охолодження термічну обробку поділяють на відпалювання, нормалізацію, гартування й відпускання.1.Відпалювання-це операція, при якій сталь нагрівають вище критичних точок, витримують при ційтемпературі і потім повільно (звичайно разом з піччю) охолоджують. Розрізняють дифузійне, повне і неповне відпалювання2.Нормалізація полягає у нагріванні сталі на 30...50 °С вище від то- чок Ас3 або Acnv витримуванні при цій температурі й наступному охолодженні на даному інтервалі температур воно не забезпечує критичної швидкості охолодження вуглецевих конструкційних сталей і не дає змоги переохолодити аустеніт до температури мартенситного перетворення, тому після гартування в маслі ці сталі мають не мартенситну, а трооститно-мартенситну структуру. Залежно від складу сталі, форми і розмірів виробів, що гартуються, застосовують різні способи гартування.Гартування в одному середовищі виконують зануренням виробу, що гартується, в охолоджувальне середовище (воду, масло), де він і залишається до повного остигання. Завдяки своїй простоті цей вид гартування найбільш застосовуваний. Проте він має істотний недолік, оскільки супроводжується виникненням у виробі, що гартується, великих внутрішніх напружень. Відпускання застосовують з метою зменшення внутрішніх напружень і твердості, а також для підвищення ударної в'язкості загартованих виробів. Воно полягає в нагріванні виробів до температур, нижчих за точку АСу Швидкість охолодження після відпускання для більшості сталей не має особливого значення. Розрізняють низьке, середнє і високе відпускання

8.Відпал сталі

1.Відпалювання - це операція, при якій сталь нагрівають вище критичних точок, витримують при цій температурі і потім повільно (звичайно разом з піччю) охолоджують. Розрізняють дифузійне, повне і неповне відпалювання (Дифузійному відпалюванню піддають великі зливки і виливки з метою підвищення їх хімічної однорідності, або гомогенності.

Повне відпалювання відбувається при температурі, вищій від точки Ас-3 лише на ЗО...50 °С. При повному відпалюванні зменшується твердість і підвищується пластичність сталі. Повному відпалюванню піддають доевтек-тоїдні та евтектоїдні сталі. евтектоїдні сталі.

При неповному відпалюванні сталь нагрівають до температур, вищих за точку Acv але нижчих від точок АСъ або АСт. При цих температурах пере-кристалізовується тільки перліт, а надлишкова фаза (ферит у доевтектоїд-них і цементит у заевтектоїдних сталях) залишається без змін

9.Відпуск сталей

. Відпускання застосовують з метою зменшення внутрішніх напружень і твердості, а також для підвищення ударної в'язкості загартованих виробів. Воно полягає в нагріванні виробів до температур, нижчих за точку АСу Швидкість охолодження після відпускання для більшості сталей не має особливого значення. Розрізняють низьке, середнє і високе відпускання.

При низькому відпусканні (150...200 °С) структура мартенситу в сталі зберігається, але з нього виділяються дуже дисперсні частки карбіду заліза. Тому внутрішні напруження у виробі зменшуються, дещо підвищується в'язкість, а твердість практично не змінюється. Низькому відпусканню піддають вироби, які повинні мати високу твердість (наприклад, різальний або вимірювальний інструмент).

Середнє відпускання (350...450 °С) супроводжується більш істотними змінами в структурі і властивостях сталі: мартенсит перетворюється на троостит, тому твердість сталі зменшується приблизно до 400 НВ, а в'язкість значно підвищується. Середньому відпусканню піддають інструменти і деталі машин, що працюють при помірних ударних навантаженнях (штампи, пружини, ресори).

Високе відпускання (450...650 °С) веде до утворення сорбітної структури, а це забезпечує повне усунення внутрішніх напружень і найкраще співвідношення міцності і в'язкості сталі при достатній її твердості. Високому відпусканню піддають деталі машин.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]