Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
мткм.doc
Скачиваний:
71
Добавлен:
08.12.2018
Размер:
363.01 Кб
Скачать

37.Обробка тиском

Обробка металів тиском ґрунтується на використанні однієї з основних властивостей металів - пластичності. Вона проявляється в незворотній зміні форми та розмірів тіла під дією зовнішніх сил без порушення його цілісності, яка супроводжується зміною структури та механічних властивостей металу.

До основних видів обробки металів тиском належать прокатування, пресування, волочіння, кування, об'ємне і листове штампування.

Прокатуванням називають обтискання металу обертовими валками (рис. IV.2, а). За його допомогою отримують вироби з однаковою по довжині формою поперечного перерізу (прутки, дріт, рейки, листи, труби) або з формою, що періодично змінюється по довжині.

Пресування полягає у витисканні нагрітого металу із замкненої порожнини крізь отвір у матриці (рис. IV.2, б). Форма та розміри поперечного перерізу пресованих виробів відповідають конфігурації та розмірам цього отвору

38.Прокатування листового та профільного металу

Прокатуванням називають обтискання металу обертовими валками (рис. IV.2, а). За його допомогою отримують вироби з однаковою по довжині формою поперечного перерізу (прутки, дріт, рейки, листи, труби) або з формою, що періодично змінюється по довжині.

39.Покатування труб

Труби поділяють на дві групи: безшовні та зварні. Крім того, випускають труби фасонні та змінного перерізу

Прокатування безшовних труб. Заготовками для безшовних труб є зливки або катані круглі заготовки діаметром 120...320 мм. Виробництво безшовних труб складається з таких операцій: прошивання отвору в заготовці і одержання товстостінної гільзи, прокатування з гільзи труби,обробка для поліпшення зовнішньої і внутрішньої поверхонь, усунення овальності та різностінності труби.

Виробництво зварних труб. Зварні труби, діаметр яких досягає 2500 мм, значно дешевші від безшовних, але менш міцні. Заготовкою зварних труб є штиба (штрипс) або листи, ширина яких дорівнює довжині кола труби.

Технологічний процес виготовлення зварних труб складається з таких операцій: формування площинної заготовки в трубу скрученням; зварювання труби; обробка і випрямляння.

40.Волочіння

Волочіння - це протягування заготовки крізь отвір у волочильній матриці-волоці (рис. IV.2, в). Волочінням отримують тонкі сорти дроту, калібровані прутки, тонкостінні труби

Профіль пресованого виробу від-іювідає"перерізу'цього отвору. Пресування-високопродуктивний та економічний спосіб обробки металів і сплавів, яким можна отримати суцільні та порожнисті профілі (рис. IV. 13, а). Пресовані вироби мають більшу точність, ніж катані.

Пресування відбувається в умовах всебічного стискання (див. рис. IV.4, б). Прицій схемі деформування метал має найбільшу пластичність. Тому пресуванням можна обробляти як пластичні, так і малопластичні сплави: мідні, алюмінієві, магнієві, титанові, вуглецеві і леговані сталі тощо. До недоліків процесу належать значні (іноді до 40 %) відходи металу та інтенсивне зношування інструменту.

Пресуванням виготовляють прутки діаметром 5.. .250 мм, дріт діаметром 5... 10 мм, труби зовнішнім діаметром 20.. .400 мм із стінками завтовшки 1,5... 12 мм та інші вироби. Завдяки гнучкості, простому переналагодженню на виготовлення іншого профілю пресуванням, доцільніше, ніж прокатуванням виготовляти малі серії профілів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]