Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
мткм.doc
Скачиваний:
71
Добавлен:
08.12.2018
Размер:
363.01 Кб
Скачать

54. Токарні різці. Основна частина і геометричні параметри

Елементи токарного прохідного різця. Токарний прямий прохідний різець має головку, тобто робочу частину, і тіло, тобто стержень , який слугує для закріплення різця в різцетримачі.

Головка різця утворюється при спеціальному заточенні й має такі елементи: передню поверхню, по якій сходить стружка; головну задню поверхню, звернену до поверхні різання заготовки; допоміжну задню поверхню, звернену до обробленої поверхні заготовки; головну різальну кромку, допоміжну; вершину. Інструмент заточують по передній і задній поверхнях. Для визначення кутів, під якими розташовані поверхні робочої частини інструмента відносно один одного, застосовують координатні площини

Головний передній кут вимірюють у головній січній площині між слідом передньої поверхні і слідом площини, перпендикулярної до сліду площини різання.

Головний задній кут вимірюють у головній січній площині між слідом площини різання та слідом головної задньої поверхні.

Допоміжний задній кут вимірюють у допоміжній січній площині між слідом допоміжної задньої поверхні та слідом площини, що проходить через допоміжну різальну кромку перпендикулярно до основної площини.

Головний кут у плані – кут між проекцією головної різальної кромки на основну площину і напрямком подачі.

Допоміжний кут у плані – кут між проекцією допоміжної різальної кромки на основну площину і напрямком, зворотним руху подачі.

Кут нахилу головної різальної кромки вимірюють у площині, що проходить через головну різальну кромку різця перпендикулярно основної площини, між головною різальною кромкою і лінією, проведеною через вершину різця паралельно основній площині.

55. Спіральні свердла. Основні частини і геометричні параметри

Спіральні свердла широко використовують при роботі не тільки на свердлильних, але й на токарних, револьверних та інших метало-ріжучих верстатах. Свердла для глибокого свердлення як однолезові, так і двохлезові використовуються при свердленні отворів, глибина яких перевищує діаметр у 5 і більше разів. Спіральне свердло складається з таких основних конструктивних елементів: робочої частини (І), що поділяється на різальну або заборну (II) і центруючу (III); шийки-виточки (IV) для виходу шліфувального круга; хвостовика (V) (зазвичай конічного) з лапкою (VI).

Діаметр свердла дещо зменшується у напрямку хвостовика для зниження тертя свердла по стінках отвору. Різальна частина свердла складається з гвинтової канавки для відведення стружки (дно канавки є передньою поверхнею головного різального леза); стрічки , що спрямовує свердло в отвір; головної задньої поверхні ; поперечного різального леза .

Задній кут . Величина кута на сверл залежить від положення розглянутої точки ріжучого леза. Задній кут має найбільшу величину в серцевини свердла і найменшу величину - на зовнішньому діаметрі. Передній кут. Також є величиною змінною вздовж різального леза і залежить, крім того, від кута нахилу гвинтових канавок і кута при вершині Кут при вершині свердла.

Кут нахилу гвинтових канавок визначає жорсткість свердла, величину переднього кута, свободу виходу стружки та ін. Кут нахилу поперечної кромки кут  служить до певної міри критерієм правильності заточування свердла.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]