Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
nfo_1-80.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
08.12.2018
Размер:
492.54 Кб
Скачать

42. Назвіть відомі вам випадки шахрайств у страхуванні.

В Україні випадки страхового шахрайства найчастіше фіксуються в таких галузях як медичне страхування, автострахування, страхування виїжджаючих за кордон, і, деколи - страхування від нещасного випадку.

У медичному страхуванні найчастіше зустрічається інсценування нещасного випадку, причому нерідко тут не обходиться без "допомоги" лікарів. На експертизу в страхову компанію відправляються чужі рентгенівські знімки, рахунки на зроблені послуги, призначається фіктивний діагноз, виписуються дорогі ліки, які не потрібні хворому тощо.

Страхування виїжджаючих за кордон, то тут шахрайством займаються, як правило, не самі клієнти, а лікарі, що перебільшують обсяг зроблених послуг, ставлять невірні діагнози, одержуючи потім зі страхових компаній сотні доларів за надання елементарних послуг.

Автострахування- дуже часто страхувальники намагаються одержати відшкодування за збиток, нанесений автомобілю при обставинах, що не є страховим випадком. При цьому аварія імітується вже після ушкодження автомобіля, і несумлінний клієнт одержує виплату від страхової компанії.

Ще одним розповсюдженим видом автошахрайства є "підстава" старих машин під нові, власники яких мають поліси страхування цивільної відповідальності. Причому фальсифікація ДТП може відбуватися як за змовою, у якій можуть брати участь і працівників ДАІ, так і без неї.

Одержавши таким способом страхове відшкодування, "потерпілий" отримує можливість замінити старий автомобіль на новий.

Один з видів шахрайства, що дає можливість заробити на страховиках як несумлінним клієнтам, так і станціям техобслуговування - включення в рахунок по ремонту автомобіля робіт, що не мають відношення до страхового випадку. І хоча, як правило, страховики наполягають на тому, щоб ремонт здійснювався на "партнерських" СТО, з якими страхові компанії укладаються договори, клієнти часто користуються послугами інших техстанцій. У цьому випадку, так само як і у випадку з медичним страхуванням, проведення суцільного контролю обходиться занадто дорого, тому страхові компанії змушені оплачувати додаткові витрати.

Буває і так, що клієнт страхує автомобіль у декількох страхових компаніях, намагаючись одержати потім відшкодування відразу від декількох страховиків.

43. Які способи захисту від шахрайств в страхуванні визначені в вітчизняному законодавстві?

На сучасному етапі Україна досягла позитивних зрушень щодо вдосконалення засобів боротьби зі страховим шахрайством. Державна комісія з регулювання ринків фінансових послуг України затвердила Положення про єдину централізовану базу даних із договорів обов’язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів. Відповідно до неї, страховики збирають інформацію про своїх клієнтів і карають водіїв за високу аварійність.

Українські страховики прагнуть об’єднатися в боротьбі зі страховим шахрайством. Зокрема, йдеться про створення асоціації, метою якої є попередження випадків страхового шахрайства, обмін інформацією про факти фальсифікації в страхуванні та їх учасників. На даний момент створена база, через яку страховики можуть отримувати відомості про виплати з автострахування, про автомобілі, які найчастіше потрапляли в ДТП і отримували однакові ушкодження.

Створена база даних несумлінних страхувальників . Поки що ідею втілили в жит-тя тільки 10 страхових компаній України: СГ “ТАС”, СК “Кредо-класік”, “Скайдвест”, “Остра-Київ”, “Альковна” та ін. База почала формуватися на основі даних про “неблагонадійних” клієнтів, зібраних кожним з учасників за останні 10 років. Як відзначають страховики, у середньому на кожну компанію припадає по сотні шахраїв. Страховики обмінюються даними за допомогою елек-тронної пошти. Тим страхувальникам, які потраплять до “чорно-го списку”, буде відмовлено в страхуванні.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]