Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
nfo_1-80.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
08.12.2018
Размер:
492.54 Кб
Скачать
  1. Які організації оцінюють тіньову економіку в Україні?

Найбільш впливовою міжнародною організацією, що займається боротьбою з відмивання брудних грошей є Група з розробки фінансових доходів боротьби з відмиванням грошей(FATF). FATF – це багатогалузевий орган, засідання якого відбувається регулярно декілька разів на рік і, який поєднує стратегічну потужність фахівців у сфері права, економіки та в системі примусового виконання законодавства. FATF здійснює моніторинг поступу країн-членів на шляху впровадження доходів боротьби з відмиванням грошей, здійснює огляд тенденцій та методів відмивання грошей, а також сприяє прийняттю та реалізації стратегії FATF у сфері боротьби з відмиванням грошей в усьому світі.

В Україні підрозділом фінансової розвідки є – Державний комітет фінансового моніторингу України (Указ Президента України від 24.12.2004р. № 1527/2004) “Про положення про Державний комітет фінансового моніторингу України”

Державний комітет фінансового моніторингу України є центральним органом виконавчої влади зі спеціальним статусом, діяльність якого спрямовується і кординується Кабінетом Міністрів України.

На даний момент для підвищення ефективності і оперативності аналізу інформації ДКФМ створена Єдина інформаційна система (ЄІС), до якої входять:

-     Державний комітет статистики;

-     Державний комітет фінансових послуг;

-     Міністерство фінансів;

-     Державний комітет землевпорядкування;

-     Держпідприємництво;

-     Міністерство юстиції;

-     Держзв’язок;

-     Національний банк України (НБУ);

-     Фонд державного майна;

-     Міністерство економіки;

-     ГоловКРУ;

-     Служба безпеки України (СБУ);

-     Міністерство внутрішніх справ (МВС);

-     Державна митна служба;

-     Державна податкова адміністрація (ДПА);

-     Державна комісія з цінних паперів та фондового ринку;

-     Адміністрація Державної прикордонної служби.

  1. Охарактеризуйте стан та особливості тіньової економіки в Україні.

(Дані на 1 грудня 2011р )Оцінки рівня тінізації економіки України за різними підходами радикально відрізняються. Обсяг економіки, яка безпосередньо не спостерігається, за розрахунками Державної служби статистики України у останні роки становить у середньому від 15 до 18 % ВВП. Відповідно до розрахунків Міністерства економічного розвитку та торгівлі України обсяг тіньової економіки в Україні протягом кризи збільшився з 28 до 39 % ВВП та у період відновлення дещо знизився до 37 %. Відповідно до розрахунків австрійського економіста Ф. Шнайдера рівень тіньової економіки в Україні складає понад 52 % від офі іційного ВВП. За оцінками Міжнародної організації праці рівень тіньової зайнятості в Україні складає близько 9 %.

Домінуючими сегментами сучасної тіньової економіки та основними механізмами одержання тіньових доходів стали: нелегальний експорт капіталів, одержання тіньових доходів шляхом прихованого вилучення з обігу різниці між офіційними і реальними цінами на товари і послуги, корупція, нелегальні валютні та зовнішньоекономічні операції, випуск і реалізація необлікованої продукції та надання необлікованих послуг, кримінальний промисел (вимагання, наркобізнес, розкрадання і грабежі), фінансове шахрайство, незаконна приватизація державної власності, розкрадання на державних, акціонерних і колективних підприємствах .

Домінуючі галузі в тіньовій економіці України:

1) нафтогазодобувна галузь. Високий рівень тінізації тут пояснюється наявністю корупційних схем при розподілі спеціальних дозволів на користування нафтогазоносними надрами. Обсяг нелегальних операцій тут у 2007 році порівняно з 2006 зріс на 10% і склав 31%;

2) сільське господарство. Причинами нелегальних операцій тут стають правопорушення при використанні земель сільськогосподарського призначення, незаконне відчуження земель і передання їх в оренду, заниження обсягів урожаю сільськогосподарських культур за рахунок прихованих площ посівів та завищених даних про втрату врожаю під час збирання, обмеження зовнішніх ринків збуту, корумпований розподіл квот тощо;

3) малий і середній бізнес. За оцінками експертів понад 50% підприємств даного сектора в Україні функціонують у тіньовому чи необліковуваному сегментах ринку. Тінізація економіки призводить до приховування підприємствами реальних обсягів доходів, ухилення від сплати податків, створення фіктивних підприємств.

Якщо зробити спробу комплексно поглянути на проблему тінізації економіки в Україні, то можна виділити низку об’єктивних факторів, які пояснюють її значні обсяги:

- високі податки і нерівномірне податкове навантаження;

- недостатня прозорість податкового законодавства та постійне внесення до нього змін;

- повільні та непрозорі приватизаційні процеси;

- втручання владних структур усіх рівнів у діяльність суб’єктів господарювання;

- корупція органів державної влади та місцевого самоврядування .

В кожній сфері прояву тіньової економіки потрібно шукати різні шляхи детінізації, адже специфічність кожної галузі не дає все звести під стандартне трактування. Так, сферу підприємництва необхідно легалізувати за рахунок удосконалення системи оподаткування, у добувній промисловості слід здійснювати прозоріші розподіли спеціальних дозволів і ліцензій на здійснення діяльності, у виплаті заробітної плати працівникам – ліквідувати диспропорції в оплаті праці та ввести диференціацію оподаткування. Тобто необхідно створити умови для легалізації тіньового сектора та усунення державних корумпованих структур на всіх рівнях влади.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]