Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
LEC_UIID_U.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
07.12.2018
Размер:
1.07 Mб
Скачать

6.3. Функція «дисконтування»

Функція «дисконтування» дозволяє визначити поточну (теперішню чи приведену) вартість суми, якщо відома її величина у майбутньому при даному періоді накопичення і відсотковій ставці

Множник називають коефіцієнтом дисконтування.

Функція «дисконтування» є зворотною по відношенню до функції «складного відсотку». Значення коефіцієнтів дисконтування для різних відсоткових ставок i та числа періодів нарахування відсотків n приведені у табл. 2 додатку А.

Задача. Яку суму необхідно вкласти на депозит під 10% річних, щоб через 5 років накопичити 1500 тис. грн.?

Рішення. Розраховуємо поточну вартість суми

Таким чином, інвестування 931 тис. грн. на 5 років при ставці доходу 10% забезпечить накопичення у сумі 1500 тис. грн.

Задача. Інвестиційний проект дозволяє отримати 100 тис. грн. (ставка доходності 20% річних), 150 тис. грн. (ставка доходності 25% річних) та 200 тис. грн. (ставка доходності 30% річних). Яка сума необхідна у теперішній час для реалізації інвестиційного проекту?

Рішення. Розрахуємо поточну вартість суми

Таким чином, інвестування у проект 357 тис. грн. на один рік забезпечить доход у 100+150+200=450 тис. грн.

Для ілюстрації понять поточна і майбутня вартості розглянемо приклад, коли інвестиції фінансуються за рахунок позикового капіталу, який припускає первісні вкладення 10,0 тис. грн., доход через рік 12,0 тис. грн., відсоткову ставку 10%.

Припустимо, що інвестор вирішив запозичити потрібну для інвестування суму і вилучити свій наступний доход тільки після погашення боргу. Через рік інвестор повинен повернути кредитору 10(1,0 + 0,1) = 11,0 тис. грн. Тоді інвестор отримає через рік чистий майбутній доход у (12,0 – 11,0) = 1,0 тис. грн.

Припустимо, що по тим чи іншим причинам інвестор віддасть перевагу отримати доход не через рік, а зараз. Розрахуємо поточну вартість доходу, яка становитиме 12,0:(1 + 0,1) = =10,909 тис. грн. Тоді чиста поточна вартість доходу, яка дорівнює (10,909 – 10,0) = 0,909 тис. грн. чи 1,0:(1,0 + 0,1) = 0,909 тис. грн. Отже, інвестор може взяти у кредит 10,909 тис. грн. під 10% річних, з них 10,0 тис. грн. - направити на інвестиції, а 909 грн. відразу вилучити на споживання. Через рік інвестор повинен повернути 12,0 тис. грн.

Таким чином, у інвестора є дві можливості: отримати доход 909 грн. у теперішній час або 1000 грн. через рік.

7. Реальні інвестиції підприємства

7.1. Особливості здійснення реальних інвестицій

Основу інвестиційної діяльності виробничого підприємства складає реальне інвестування. На більшості українських підприємств це інвестування є єдиним напрямом інвестиційної діяльності.

Здійснення реальних інвестицій має ряд особливостей:

1. Реальне інвестування є головною формою реалізації стратегії економічного розвитку виробничого підприємства. Розвиток забезпечується здійсненням інвестиційних проектів. Саме ця форма інвестування дозволяє підприємству успішно проникати на нові товарні і регіональні ринки, забезпечити ріст своєї ринкової вартості.

2. Реальне інвестування знаходиться у тісному зв’язку з операційною діяльністю підприємства. Завдання збільшення обсягу виробництва продукції, розширювання асортименту виробів, які вироблюються, та підвищення їх якості, знижки поточних витрат вирішуються, зазвичай, у результаті реального інвестування. У свою чергу, від реалізованих підприємством реальних інвестиційних проектів здебільшого залежать майбутні операційні процеси, потенціал росту операційної діяльності.

3. Реальні інвестиції забезпечують, зазвичай, більш високий рівень рентабельності порівняно з фінансовими інвестиціями. Ця здатність генерувати більшу норму прибутку є одним із спонукальних мотивів до підприємницької діяльності у реальному секторі економіки.

4. Реальні інвестиції схильні до високого рівня ризику морального старіння. Цей ризик супроводжує інвестиційну діяльність, як на стадії реалізації реальних інвестиційних проектів, так і на стадії експлуатації. Стрімкий технічний прогрес сформував тенденцію до збільшення рівня цього ризику у процесі реального інвестування.

5. Реальні інвестиції мають високу ступінь протиінфляційного захисту. Досвід показує, що в умовах інфляційної економіки темпи росту цін на численні об’єкти реального інвестування не тільки відповідають, але в багатьох випадках навіть випереджають темпи росту інфляції, реалізуючі ажіотажний попит підприємців на матеріалізовані об’єкти підприємницької діяльності.

6. Реальні інвестиції є найменш ліквідні. Це пов’язано з вузькоцільовою спрямованістю більшості таких інвестицій, практично не маючих у незавершеному виді альтернативного господарського застосування. У зв’язку з цим компенсувати у фінансовому відношенні невірні управлінські рішення, які пов’язані з початком здійснення реальних інвестицій, досить складно.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]