Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2.Структура інформаційної системи.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
04.12.2018
Размер:
78.85 Кб
Скачать

Функціональний підхід до структури аіс

При створенні комп’ютерних інформаційних систем обліку найчастіше використовується функціональна структура. Зокрема, цю структуру використано при створенні таких інформаційних систем обліку, як «1С: Підприємство», «ПАРУС-Підприємство», «Офіс 2000» та ін.

Глибина розподілу інформаційних систем обліку, тобто склад і зміст їхніх елементів, можуть суттєво різнитися залежно від сфери дії. Повної і загальноприйнятої класифікації елементів ІС обліку на сьогодні не існує. Але практика їх функціонування показує, що в багатьох комп’ютерних системах обліку вирізняються такі елементи, як «функція ІС» і «компонент (підсистема) ІС».

Функція ІС обліку це сукупність дій інформаційної систе­ми, спрямованої на досягнення зазначеної мети. Перелік функцій конкретної ІС обліку залежить від її призначення та сфери дії. Наприклад, в інформаційній системі «1С: Підприємство» реалізо­вано дві функції — конфігурування та ведення бухгалтерського обліку. Компонент (підсистема) ІСце частина ІС, яка виділена за певною ознакою або сукупністю ознак і розглядається як єдине ціле. Компоненти комп’ютерної системи за своїм значенням по­діляються на забезпечувальні та функціональні.

Склад забезпечувальної частини автоматизованих ІС обліку, як правило, однорідний, що дає змогу реалізувати принцип сумісності різних автоматизованих інформаційних систем у процесі їхнього функціонування. Згідно з державним стандартом, обов’яз­ковими елементами забезпечення комп’ютерних ІС обліку є інформаційне, лінгвістичне, технічне, програмне, математичне, правове, організаційне та ергономічне забезпечення.

Сукупність облікових (економічних) показників утворює так звану функціональну частину автоматизованої ІС обліку. Вона встановлює склад, порядок і принципи взаємодії автомати­зованих функцій для досягнення поставленої перед економічним об’єктом як системою мети функціонування. За основний складовий елемент функціональної частини автоматизованих ІС обліку беруть, як правило, компонент (підсистему).

Декомпозиція функціональної частини автоматизованих ІС обліку виконується не довільно, а з урахуванням певних підходів. Найчастіше це структурний або функціональний підхід, кожний з яких пов’язаний з дією певних принципів управління.

У разі структурного підходу декомпозицію здійснюють з огляду на структуру функції обліку. Це означає, що підсистеми виокремлюються згідно з конкретними ділянками обліку (наприклад, у компоненті «Бухгалтерський облік» ІС «Галактика» виокремлено підсистеми «Каса», «Банк», «Основні засоби», «Заробітна плата»; в ІС «Дебет Плюс» — підсистеми «Облік основних засобів», «Облік праці і заробітної плати», «Облік касових операцій» і т. ін.).

У разі функціонального підходу в основу виокремлення під­систем покладаються ознаки, що характеризують функціональну сферу діяльності інформаційної системи. Так, функціональна частина ІС «Парус-Підприємство» складається з трьох компонен­тів: «Бухгалтерія», «Реалізація», «Адміністрація».

Кожна автоматизована ІС, незалежно від функціональних можливостей (останні можуть суттєво різнитися — від розв’язування однієї задачі чи їх комплексу до виконання всієї сукупності завдань щодо діяльності об’єкта), містить у собі всі головні структурні елементи. Так, у будь-якій автоматизованій ІС обліку неодмінно присутні функціональна та забезпечувальна частини, елементи технічного, інформаційного, програмного та іншого забезпечення. При цьому автоматизована інформа­ційна система обліку не створюється водночас і повністю, вона постійно розвивається і модернізується, що висуває певні вимоги до її створення та впровадження.

Рекомендована література:

  1. Вовчак І. С. Інформаційні системи та комп’ютерні технології в менеджменті: Навч. посібн. –Тернопіль: Карт-бланш, 2001.

  2. Юринець В., Крупка М., Сажинець С., Смаль З. Основи інформаційних систем бухгалтерського обліку. – Львів: ЛНУ імені Івана Франка, 2002.

  3. Писаревська Т. А.  Інформаційні системи обліку та аудиту: Навчальний посіб.— К.: КНЕУ, 2004. —с. 9 – 10.

8

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]