Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2.Структура інформаційної системи.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
04.12.2018
Размер:
78.85 Кб
Скачать

Міністерство аграрної політики України

Лубенський фінансово-економічний коледж

Полтавської державної аграрної академії

МАТЕРІАЛИ ДЛЯ САМОСТІЙНОГО ВИВЧЕННЯ

З ДИСЦИПЛІНИ „ІНФОРМАТИКА І КОМП’ЮТЕРНА ТЕХНІКА”

ДЛЯ СТУДЕНТІВ 2 КУРСУ

Тема 2. Структура інформаційної системи

Спеціальності: 5.03050801 “Фінанси і кредит”

5.03050702 “Комерційна діяльність”

5.03050901 “Бухгалтерський облік”

5.03050401 “Економіка підприємства”

Розглянуто і схвалено на засіданні

циклової комісії бухгалтерсько-економічних дисциплін

Протокол № ___ від _____________________

Голова циклової комісії _________________В.І.Грабова

Питання для самостійної підготовки

  1. Поняття інформаційної системи.

  2. Класифікація АІС.

  3. Структура автоматизованих інформаційних систем обліку.

  4. Функціональний підхід до структури АІС.

Поняття та терміни, які необхідно знати:

інформаційна система; фактографічні, документальні та змішані ІС;

замкнуті системи, системи з базовою мовою та змішані; локальні та розподілені ІС; постобробка та попередня обробка; ієрархічні, мережаного типу, реляційні ІС; документальні, технічні, програмні, органі­заційні, алгоритмічні, інформаційні та функціональні структури ІС.

Питання для самоперевірки

  1. Який зміст вкладається в поняття „інформаційна система”?

  2. За якими критеріями класифікують АІС?

  3. Які види структур використовуються при створенні АІС?

  4. У чому полягає функціональний підхід до структури АІС?

Поняття інформаційної системи

У загальному випадку інформаційну систему (ІС) можна визначити як сукупність організаційних і технічних засобів для збереження та обробки інформації з метою забезпечення інформаційних потреб користувачів (абонентів). Таке визначення підлягає подальшому уточненню.

ІС здавна знаходять (у тому чи іншому вигляді) досить широке застосування в життєдіяльності людства. Це пов'язано з тим, що для існування цивілізації необхідним є обмін інформацією - передача знань, як між окремими членами і колективами суспільства, так і між різними поколіннями.

Найдавнішими і найпоширенішими ІС слід вважати бібліотеки. Дійсно, здавна в бібліотеках збирають книги (або їх аналоги), зберігають їх, дотримуючись певних правил, створюють каталоги різного призначення для полегшення доступу до книжкового фонду. Видаються спеціальні журнали та довідники, що інформують про нові надходження, ведеться облік видачі.

На великому сучасному підприємстві також повинна існувати інформаційна система. Для забезпечення якісного управління потрібно знати (можливо, з різним ступенем оперативності) об'єм запасів тієї чи іншої сировини, кількість і склад виробленої продукції, обсяг спожитої електроенергії, специфіку виробництва кожного підрозділу (що виробляє і що потребує для виробництва) та багато іншої інформації, яка стосується виробничих питань. Крім цього, профспілкам необхідні відомості про потреби співробітників у соціально-побутовій, медично-оздоровчій сферах тощо. Для обробки всіх таких даних потрібні певні організаційні і технічні засоби, тобто ІС.

До цього моменту мова йшла про інформаційні системи без врахування способу їх реалізації. Найстаріші (у моральному і фізичному розумінні) системи повністю базувалися на ручній праці. Пізніше їм на зміну прийшли різні механічні пристрої для обробки даних (наприклад, для сортування, копіювання, асоціативного пошуку тощо). Наступним кроком стало впровадження автоматизованих інформаційних систем (АІС), тобто систем, де для забезпечення інформаційних потреб користувачів використовується ЕОМ зі своїми носіями інформації. В наш час - епоху інформаційного вибуху - розроблюється і впроваджується велика кількість найрізноманітніших АІС з дуже широким спектром використання.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]